Cei care au participat în aceste zile la Innovawe Summit 2022, eveniment ce a avut loc la Cluj-Napoca, sau cei care pur și simplu au ajuns să treacă prin fața Grand Hotel Italia, nu se poate să nu fi remarcat, parcată în fața hotelului, o mașină cu un design futurist, coborâtă parcă din filmele SF. Culoarea alb-mat, liniile fluide ale designului ce aduce puțin cu modelul Tesla, gențile mari, negre, ce contrastează puternic cu restul mașinii, dar și lipsa numelui de regulă inscripționat sau lipsa numerelor de înmatriculare, sunt tot atâtea elemente care incită și te fac să fii curios. Ce este cu această mașină? Ei bine, avem de a face cu prototipul primei mașini full-electric construită în România. Și nu de către un brand de renume în industria auto, ci de tineri antreprenori, pasionați până la obsesie de munca lor.
Fără a intra în detalii tehnice, importante de altfel, dar ”confidențiale” atâta timp cât mașina este în curs de omologare, vom prezenta în cele ce urmează povestea din spatele acestui proiect inedit. Ei bine, ”părinții” mașinii sunt trei antreprenori clujeni. Este în primul rând Voicu Oprean - fondator și CEO AROBS Transilvania, care a investit majoritar în acest proiect ce se ridică la aproximativ 500.000 de euro. Și este clar, oricât de strălucită ar fi o idee, dacă nu ai în spate pe cineva dispus să investească în ea, aceasta nu va trece dincolo de stadiul de idee... Posesor al uneia dintre primele mașini electrice Tesla comercializate la noi, era oarecum firesc să sprijine ideea realizării unei mașini electrice 100% românești.
În poveste intră Szabó Péter, din Corunca (jud.Mureș), cel care a făcut senzație prin 2015, când și-a construit propria mașină din lemn botezată Julia. O mașină adevărată, care a fost vedeta târgului auto IAA Frankfurtîn 2015. El este cela care a realizat schițele noii mașini, designul acesteia și a realizat chiar și bucăți din caroserie.
Pentru a pune în practică ideea creării unei mașini full-electrice, cei doi, Voicu Oprean și Szabó Péter s-au îndreptat spre Mihai Matica și Florin Dehelean, doi tineri clujeni, administratori ai grupului de firme Reparo . Reparo este un service independent din Cluj-Napoca ce oferă gama completă de servicii auto de reparații și întreținere pentru orice tip de autovehicul. Având o experiență de 14 ani în domeniu și 24 de angajați, este unul dintre cele mai apreciate service-uri din Cluj-Napoca.
Mihai Matica a înființat Reparo în 2008, continuând o afacere moștenită de la tatăl său. De o modestie rară, este un om de echipă, iar dacă succesul firmei Reparo este evident, acest lucru i se datorează în bună măsură. Mihai Matica: ”Fără echipă nu am fi făcut nimic. Importanți sunt oamenii, emoțiile și experiențele pe care le acumulăm.”
Mihai Matica (foto: arhiva personală Mihai Matica) |
Florin Dehelean este originar din Zalău (Sălaj). Absolvent al Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, promoția 2005, a urmat apoi cursurile Facultății de Mecanică din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, secția Autovehicule Rutiere. A absolvit facultatea în anul 2009, urmând apoi un masterat în domeniu - ”Automobilul și mediul”. Până să se asocieze cu colegul său de facultate, Mihai Matica, a coordonat un grup de Reprezentanțe Auto cât și servicii de Rent a Car. Experiența acumulată, competențele profesionale și sociale date și de apartenența la Rotary Opera Cluj-Napoca, i-au permis să aducă în parteneriatul cu Mihai Matica ideea unei noi firme, Reparo Mobility, înființată în 2019.
Florin Dehelean (foto: arhiva personală Florin Dehelean) |
În toamna anului 2020, caroseria viitoarei mașini electrice a ajuns la Reparo, iar de aici, în aproape 2 ani de muncă, după multe încercări și experimentând diferite soluții tehnice s-a ajuns la cea mai bună variantă. Au fost provocări cărora inginerii și specialiștii Reparo le-au făcut față cu brio. Astfel că acum, avem o mașină electrică complet funcțională, aflată în curs de omologare.
Mihai Matica își amintește: ”intrarea noastră în proiect a avut loc acum doi ani, echipa Reparo s-a ocupat de caroserie, direcție, suspensie și frâne. La început, de proiect s-a ocupat Florin, apoi m-am ocupat eu, în prezent fiind project manager.”
La evenimentul de la Cluj-Napoca, Innowave Summit 2022, a participat și premierul României, Nicolae Ciucă. Acesta a vizitat standul AROBS - NewCar4Future și, conform unei postări pe pagina de facebook a Guvernului României a declarat: ”Susținerea dezvoltării accelerate a tehnologiei pentru transport nepoluant și proiectele de protecție a mediului sunt prioritare pentru Guvernul pe care îl conduc și reprezintă una din responsabilitățile față de generația viitoare”
Proiectul mașinii electrice produse la Cluj, are și un clip de prezentare spectaculos intitulat E-car concept by NewCar4Future. Pe parcursul unui minut, realizatorul acestuia, Dan Grigore a reușit să surprindă povestea din spatele acestui proiect senzațional: de la schițele realizate de Szabó Péter și întâlnirea cu investitorul Voicu Oprean, până la mașina propriu-zisă pusă pe roate de Mihai Matica și Florin Dehelean.
Dar înainte să vizionați clipul de prezentare, haideți să vă spun povestea: Totul începe în atelierul lui Szabó Péter care trasează pe hârtie designul viitoarei mașini. E fain surprins momentul în care șlefuiește o bucată de lemn, modelată în linii fluide. Și, ca orice meseriaș, își privește cu mândrie opera în timp ce suflă praful de pe bucata de lemn. Genial moment! Apoi, Szabó Péter îi prezintă lui Voicu Oprean macheta de lemn a mașinii. Intră în joc echipa Reparo, cei doi asociați, Florin Dehelean și Mihai Matica sunt surprinși în timp ce discută lângă mașină. Apoi, pe scaunul șoferului apare un IT-ist ce rulează un program pe o tabletă. Ea, mașina, e vedeta clipului iar intrarea în scenă se face teatral, cu farurile aprinse sub prelată. Mașina este filmată rulând pe autostradă, de la sol și din dronă, cu efecte de slow-motion și în acordurile unei coloane sonore de excepție. Finalul sugerează drumul ce urmează a fi parcurs, până să putem vorbi despre o producție de serie, fie ea și limitată. Este, după umila mea părere, unul dintre cele mai bune clipuri de promovare a unei mașini, pe care l-am văzut. Acum că v-am făcut curioși, iată clipul, postat pe canalul de youtube E-car Concept al celor de la AROBS. NewCar4Future este un start-up conceput special pentru acest proiect.
Ce întâlnire fericită între sectorul IT, aflat în plină expansiune la Cluj-Napoca și sectorul mecanicii auto! E clar, când vorbești de o mașină electrică, cele două domenii, aparent distincte - IT-ul și mecanica, trebuie să se armonizeze și să se îmbine în chip miraculos.
Când o să intre mașina în producție de serie? Greu de spus. Deocamdată trebuie omologată. Apoi, probabil, se vor căuta parteneri interesați să investească în acest proiect. La cât suflet au pus protagoniștii poveștii noastre până în acest punct, sunt sigur că se va găsi o posibilitate de a produce mașina în țară. Nu, nu se vrea o concurență a giganților din industria auto. Nici nu ar avea sorți de izbândă un astfel de demers. Este mai degrabă un proiect de suflet, unul pe care doar cei care sunt cu adevărat pasionați de ceva îl pot înțelege pe deplin. Important este că astăzi, prototipul primei mașini full-electrică realizată în România, în Transilvania, a fost scos în lume!
Credite foto:Fotografiile ce ilustrează acest material ne-au fost oferite de Florin Dehelean și Mihai Matica.