Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

10 ani de blogăreală!

$
0
0

”10 ani?”,  ”Nu-mi vine să cred că au trecut 10 ani!”,  ”Atât de bătrân e blogul acesta?” - sunt doar câteva din gândurile ce mi-au răscolit mintea, când m-am prins că blogul Foto-Travel are ”vechime”. Ceea ce am început, mai mult în joacă, în martie 2012, a prins rădăcini și în timp a devenit principalul meu ”canal” de exprimare. Am răsfoit zilele acestea arhiva blogului și m-am minunat de ceea ce am scris. Da, am început ca un blog de turism, de impresii de călătorie (de aceea l-am numit Foto-Travel) și a de devenit între timp un blog cu de toate. Un blog în care s-au adunat în timp peste 700 de articole și care are peste 960.000 de vizualizări. E mult? E puțin?



Începuturile...

Am scris primul articol joi, 1 martie 2012. Intitulat ”Pentru început...” , a fost un fel de carte de vizită dar și o declarație de intenție. Iată ce scriam atunci:

”Pentru început cred ca ar trebui să mă prezint. Numele meu este Mirel Matyas, sunt profesor de matematică la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău.
Desigur, unii se vor întreba: "Un alt blog de travel? Încă un blog de fotografii?". Da, încă unul. Un blog ce nu-și propune să copieze altele de acest gen de pe piață și nici să aducă cine știe ce inovații. Vreau doar să dau glas sentimentelor mele, să scriu ceea ce gândesc, să descriu în cuvinte ceea ce văd. Printre pasiunile mele se numără călătoriile și fotografia. Ador să călătoresc, să descopăr locuri noi. De asemenea, revin cu mare plăcere în locurile care îmi plac. Îmi place să fotografiez orice: de la banale instantanee de zi cu zi, la peisaje, natură moartă, aspecte urbane, elemente de arhitectură. Cel mai mult îmi place să mă joc cu lumina soarelui, să-l prind în diverse ipostaze. Încerc în acest blog să combin cele două pasiuni: călătoriile și fotografia.”

primul banner al blogului

Intenția a fost clară, de la început. Voiam să-mi povestesc călătoriile, să scriu un fel de review-uri, prin care să împărtășesc și altora experiențele mele turistice. Asta pentru că și eu, la rândul meu, m-am inspirat din review-urile altor călători. Și întrucât, cochetam cu fotografia, mi-am intitulat blogul Foto-Travel. Ulterior, când sfera mea de interes s-a extins, era prea târziu să-i schimb numele. Așa că a rămas ”brandul” Foto-Travel. Atunci, mi-am făcut un pariu, pe care, privind retrospectiv, pot spune că l-am câștigat. Mi-am propus ca toate materialele scrise de mine să le ilustrez numai cu fotografii realizate, de asemenea, de mine. Nu mi-a plăcut niciodată să văd pe diferite bloguri sau publicații media (unele cu pretenții serioase) articole ilustrate cu fotografii luate de pe net, ba mai mult, fără să fie precizată sursa fotografiilor.  Au fost totuși și câteva excepții: am găzduit pe blog și articole scrise de diverși colaboratori, sau în unele situații, am ilustrat câte un material scris de mine cu imagini ”împrumutate”, dar în aceste situații, de fiecare dată am avut acordul autorului fotografiilor și am precizat sursa. 

La două zile după ce am creat blogul, am decis care să fie rubricile permanente în care să încadrez articolele ce urmau a fi scrise. Printre acestea se numără ”Impresii de călătorie”, ”Patrimoniul UNESCO”, ”România văzută de mine” respectiv”Sălajul turistic”:

”Îmi propun să descriu locurile pe care le-am vizitat în cadrul unor rubrici permanente. În rubrica Impresii de călătorie, voi descrie țările și orașele pe care le-am vizitat. Cum numărul obiectivelor turistice vizitate, aflate pe lista UNESCO continuă să crească, în cadrul rubricii Din patrimoniul UNESCO voi prezenta aceste locuri, fie că sunt din țară sau din străinătate.  Rubrica România văzută de mine va conține articole legate de frumusețea locurilor din țară, iar în rubrica Sălajul turistic voi prezenta frumusețile județului. În toate articolele, voi scrie doar ceea ce am simțit atunci când am fost în acel loc, voi pune mult suflet. Și toate articolele vor fi ilustrate numai cu fotografii realizate de mine. Desigur, vor fi și diverse articole generale, de travel sau de fotografie. ”

Până în toamna anului 2012, am scris peste 70 de articole pe care le-am încadrat în aceste rubrici. Apoi, treptat, am extins rubricile adăugând ”Orașul meu...” , ”Top 10”  (noiembrie 2012), ”Interferențe culturale”, ”Promovarea României”, ”Călătorii imaginare” (decembrie 2012), ”Social-media” (februarie 2013), ”Muzeele lumii...” (mai 2013), ”e-Travel” (septembrie 2013).

2014, cel mai prolific an

În primii ani am scris mult. În 2012 (din 1 martie) am scris 83 de materiale, apoi în 2013 am ajuns la 131 de materiale pe blog. Însă, cel mai prolific an a fost 2014 când am atins recordul (neegalat de atunci) de 164 de articole. Adică am scris  aproape un articol la 2 zile! În luna martie 2014, am scris cele mai multe articole într-o lună: 20. 

Am învățat să-mi schimb bannerul blogului, să-l personalizez în funcție de evenimentul asupra căruia voiam să atrag atenția. Am personalizat banner-ul cu ocazia aderării Croației la UE, de Ziua Franței, de Ziua Europei, de Ziua națională a României, de sărbătorile religioase Paște, Crăciun etc. Acest lucru se datorează prietenului meu, Kulcsár Ferenc, cel mai bun designer din Sălaj, care mi-a realizat un banner pe care pot să-l personalizez după preferințe.  


Am participat în cei doi ani, la câteva campanii ale bloggosferei de turism, cu care mă identificam. În noiembrie 2012 am participat la campania Top 10 destinații turistice, am inițiat propria campanie, la care s-au raliat alți 17 bloggeri de turism - promovarea frumuseților României prin publicarea unor materiale la data de 1 decembrie 2012. Materialul scris de mine atunci, poate fi citit aici.

Statisticile blogului au reflectat această evoluție. Dacă în iunie 2013 am atins borna de 50.000 de vizualizări de pagină (am creat și un banner special cu această ocazie), la începutul anului 2014 am ajuns la 100.000 de vizualizări de pagină. Și până la finalul anului 2014 să ajung la 200.000 de vizualizări ale paginii. 



ianuarie 2014: 100.000 de vizualizări de pagină

Unul dintre cele mai apreciate articole, aflat și acum în topul articolelor cu peste 2K vizualizări, este cel dedicat Bistriței. La data de 3 mai 2014, impresionat de cele văzute în Bistrița, am scris materialul ”Bistrița: ce să vezi într-o zi” . A fost atât de apreciat, încât, am primit cadou din partea primarului Municipiului Bistrița, domnul Ovidiu Teodor Crețu, un superb album al orașului, cu dedicație.  


”Where is Mirel?” - cel mai frumos proiect

Unul dintre cele mai frumoase proiecte editoriale pe care le-am inițiat, a fost cel dedicat călătoriilor globetrotter-ului Mirel Magop, alias ”Badea Cârțan” - cunoscut sub acest nume pentru că a refăcut pe jos, de la Cârțișoara până la Roma, călătoria lui Badea Cârțan. 

L-am cunoscut pe Mirel Magop în mai 2014, când mi-a răspuns la un interviu, iar în martie 2015, ”am aranjat” ca aventura lui prin care intenționa să străbată Europa și de aici să treacă în America de Sud pentru ajunge la Capul Horn, să înceapă din Sălaj. La 28 martie 2015, Mirel Magop pornea de la Iaz, de la Muzeul de Artă Populară ”Ligia Bodea”, îmbrăcat în costum popular de pe Valea Barcăului. De aici, l-am urmărit pas cu pas și am redat pentru cititorii blogului, întreaga sa aventură europeană și sud-americană într-un serial de 30 de episoade. În perioada aprilie-septembrie 2015 am scris seria de 12 articole intitulate ”Where is Mirel?”, un rezumat al aventurii europene putând fi citit aici

Din octombrie 2015 și până în octombrie 2916, am continuat cu seria ”Where is Mirel? Sudamericana.” în care, pe parcursul a 18 episoade am relatat aventura traversării întregului continent Sud American. În fine, după 1 an, 1 lună, 2 săptămâni și 2 zile, părăsește America de Sud și revine acasă, în Europa. 


Și pentru că Mirel Magop a pornit în această aventură din Sălaj, am ținut neapărat să-l readuc la Zalău, într-un inedit eveniment - ”Gringo. Seară de povești sud-americane” organizat sub egida Foto-Travel. S-a întâmplat la data de 6 aprilie 2017, când, în fața unui public numeros și-a prezentat călătoria! Atunci am scris articolul ”Mirel Magop la Zalău: I Want to Break Free”. 

Am dat ”penița” pe aparatul foto

Începând cu luna iunie 2015, am demarat amplul proiect fotografic ”Hoinar prin Sălaj” prin care mi-am propus să ajung în toate localitățile județului Sălaj. Și cum acest proiect exclusiv fotografic s-a dovedit a fi mare consumator de timp, încet, încet, am lăsat jos ”penița” (sau mai bine zis ”tastatura”). Astfel că numărul articolelor pe blog s-au rărit, în 2015 am scris ”doar” 110 articole, pentru ca în anii următori să scad sub acest număr. Am avut 84 de articole în 2016, 64 în 2017, 39 în 2018 și doar 6 în 2019. A fost cel mai slab an din punct de vedere al numărului de articole scrise. 



În tot răul și un bine, astfel că blogul s-a îmbogățit cu o nouă rubrică ”Hoinar prin Sălaj”. Primul articol scris sub această etichetă a fost cel în care anunțam lansarea proiectului fotografic: ”Proiectul Hoinar prin Sălaj pornește la drum” . De atunci, am lucrat în paralel la ambele proiecte - Blogul Foto-Travel și proiectul fotografic Hoinar prin Sălaj, iar o parte din aventurile descoperirii Sălajului au făcut obiectul unor articole scrise aici, pe blog. 

Pandemia de Coronavirus care ne-a luat pe nepregătite și ne-a lovit în plin în martie 2020, prin restricțiile de deplasare impuse, a pus frână proiectului ”Hoinar prin Sălaj”. Așa că, treptat, treptat, am revenit la scris. În 2020 am avut 38 de articole pe blog, în 2021 am scăzut iarăși la 26, însă acum, în 2022, am revenit la 40 de articole (până la data publicării acestui material, în mai 2022).

Interviurile Foto-Travel

În timp mi-am dezvoltata abilitățile ”gazetărești” (sau de blogger - mai bine zis) prin care am reușit să intervievez câteva persoane (aș putea spune și personalități) ale vieții culturale sălăjene și nu numai. Iată câteva dintre acestea, poate cineva vrea să le (re)citească:


Istoria locală prezentă pe blog

Știți cum e cu scrisul? Pofta îți vine scriind... Așa că odată ce am început să scriu pe acest blog, mi-am dezvoltat abilitatea de a scrie și despre alte subiecte decât cele de călătorii și fotografii. Am început să documentez și apoi să scriu, ample materiale de istorie locală. La acest lucru au contribuit în bună măsură cele două preocupări de timp liber: aceea de a călători mai des prin Sălaj și aceea de a fotografia frumusețile județului. 

Enumăr mai jos câteva dintre articolele de care, recunosc, sunt mândru. Multe dintre ele au fost preluate de cotidianul Magazin Sălăjean și, sper, vor face obiectul unei cărți la care i-am găsit deja și un nume: ”interferențe culturale sălăjene” 

Colaboratori

Trebuie să-i amintesc și pe cei care au contribuit cu materiale publicate pe blog. Recunosc, m-a ajutat mult și această deschidere, conținutul de pe blog îmbogățindu-se substanțial. Mi-am deschis blogul spre cei care au vrut să scrie încă din 2013, iar primul colaborator (le-am pus această ”etichetă”) a fost colegul și prietenul meu Cristian Man (”Ziua Franței prin ochii unui român”). Natalia Pop, o fostă elevă de a mea, a relatat pentru cititorii blogului Foto-Travel cum a fost la evenimentul pe care comunitatea românească din Chicago îl organizează anual. Am contribuit și eu la promovarea acestui eveniment, ajuns la a X-a ediție în 2013. Materialul scris de Natalia este ”Cum a fost la Zilele Zalăului la Chicago?”. Tot în 2013, am găzduit pe blog și articolul prietenului meu, Daniel MureșanBiserica Reformată din Zalău, cea mai mare din Europa de Est”. Jurnalistul Sebastian Olaru a acceptat de asemenea să publice pe  blog, un material interesant ”Sălăjeanul care a cântat cu Maria Lătărețu”  iar colega mea, Ana-Maria Mureșan a publicat un material fain despre un obicei de Paște:  ”Tradiții de Paște de pe Valea Someșului: Ciocota de la Rus”Colega și prietena mea, Laura Galvacsy a contribuit cu doua materiale faine, reportaje din ținuturi ce amintesc de 1001 de nopți: ”În căutarea Șherezadei”  și O lume (aproape) scufundată . Tot cu un reportaj din același spațiu cultural, a contribuit și Daniel Mureșan: Cecenia - note de călătorie”. 

În 2018, când au fost organizate diferite manifestări dedicate Centenarului, am găzduit două materiale istorice, ambele cu referire la sălăjeanul George (Gheorghe) Pop de Băsești: CENTENAR: Gheorghe Pop de Băsești - 99 de ani de la moarte”  scris de Daniel Mureșan și ”Ultimele patru luni din viața lui George Pop de Băsești”  scris de Daniel-Victor Săbăceag. 

Mai recent, am fost onorat să găzduiesc pe blog trei materiale redactate de istoricul Bogdan Ilieș, un îndrăgostit de patrimoniul sălăjean pe care se luptă, alături de cei de la Ambulanța pentru Monumente să-l salveze: ”Biserica de lemn din Chechiș - pictură recuperată după 120 de ani”, ”Asociația ”Târnaț Kalotaszeg Durabil”  și proiectele de salvare a patrimoniului din Țara Călatei” și ”Finalizarea intervenției de punere în siguranță a bisericii de lemn din Borza”.

Și Mirela Costruț a publicat un material fain în care redă emoția pe care numai călătorul ce descoperă noi locuri o pate avea: ”Repere geografice: lungul drum spre noi înșine”. L-am lăsat, intenționat, la sfârșit, pe bunul meu prieten, domnul Aurel Margin - un mare iubitor al Naturii și al Vieții sub toate formele ei de manifestare. Am inițiat chiar un serial ”Poveștile Fazaneriei” din care au apărut până acum două episoade: ”O noapte agitată”  și ”Cuibul de viespi” .

Le mulțumesc tuturor colaboratorilor mei, prin materialele publicate au adus un plus de valoare blogului. 

Statisticile blogului

Încheiem această trecere în revistă a activității mele de blogger, cum altfel, decât cu câteva statistici. Ele vorbesc cel mai bine despre acest proiect. 

  • topul articolelor:
Care au fost cele mai citite articole de pe blog? O întrebare firească, având în vedere că, la fel ca în cazul oricărei publicații, contează părere cititorilor. Ei bine, spre surprinderea mea, articolul despre Șimleu Silvaniei (”Sălajul turistic 921) - 5 motive pentru a vizita Șimleu Silvaniei”) are nu mai puțin de 23,4 K vizualizări. ”Viralizarea” articolului se datorează, fără îndoială, comunității șimleuane, a celor care trăiesc în orașul de la poalele Măgurii sau a celor care sunt împrăștiați prin lumea largă. 

În topul celor mai citite articole urmează: ”Petrești (Sebeș): un loc încărcat de legende” cu 19 K vizualizări și”Cum se face...țuica de Zalău” cu 15,9 K vizualizări de pagină. Primele 5 locuri sunt ocupate de articole care promovează România, abia pe poziția a 6-a găsim un articol care promovează un alt oraș dintr-o altă țară: ”Impresii de călătorie 917) - 8 motive pentru a vizita Valencia”. 


În total sunt 19 articole care au mai mult de 2 K vizualizări de pagină.


  • topul căutărilor:
Interesant este de văzut ce au căutat cititorii care au fost direcționați spre blogul meu, de principalele motoare de căutare. Iată un top al acestor căutări (am păstrat grafia așa cum apare în căutări, unde de regulă se scrie fără diacritice):
    - ”destinații turistice romania”  282 căutări;
    - ”manastirea stramba” 130 căutări;
    - ”ceramica de horezu” 90 de căutări;
    - ”manastirea stramba salaj” alte 89 de căutări;
    - ”gradina botanica jibou” 84 de căutări

Este îmbucurător faptul că în topul căutărilor se află locuri din județul Sălaj. dacă este așa, atunci mi-am atins unul dintre obiective, acela de a contribui la promovarea județului.


  • de unde sunt cititorii blogului?
O statistică importantă, spun eu, este aceea legată de locul de unde provin cititorii mei. Cum se împart cei peste 960.000 de cititori care au ajuns pe blog? Ei bine, cei mai mulți, adică peste 140.000 sunt din România. Urmează, la mare distanță, cei din Statele Unite cu peste 15.000, apoi la și mai mare distanță țări europene cum ar fi Germania (2.996), Moldova (2.784), Italia (2.023), Ungaria (2.003), Spania (1.810), Regatul Unit (1.773), Franța (1.285) sau Canada (1.079). Țările din care provin cei mai mulți cititori / vizitatori ai blogului sunt acelea în care există comunități puternice de români.


Sunt uimit să constat că am avut cititori / vizitatori pe blog din peste 130 de țări. Am avut câte un vizitator până și din Martinica, Insulele Virgine, Libia, El Salvador, Insulele Cayman, Nepal, Congo, Insulele Aland (recunosc, nici nu am auzit de ele), Zimbabwe, St.Lucia, Uganda, Mali, Paraguay, Namibia, Ghana, Jamaica, Mongolia, Macau, Camerun sau Vatican. Fiind un blog de limba română, asta poate demonstra cât de împrăștiați sunt românii prin lumea largă. 


  • poziția în Zelist
Deși nu am urmărit înadins să fiu bine cotat în clasamentele bloggerilor, mai trag cu coada ochiului într-un top - ZeList. Cică 92,17% din bloguri ”nu sar mai sus decât mine”! În procente e bine, în cifre absolute, nu prea. Sunt, în acest clasament, pe poziția 7552, iar evoluția din ultimii ani arată clar că nu m-am preocupat prea mult de acest aspect. Adică, nu am scris ”să fac rating”. Am scris din pasiune, atunci când am avut ceva de spus. 

Analizând istoricul acestui clasament, au fost și vremuri mai bune. Sigur, acestea au coincis cu perioada în care eram mai activ. Există o corelație strânsă între numărul articolelor scrise, diversitatea subiectelor abordate și modalitățile de promovare ale acestora. 

Cea mai bună poziție în acest clasament am avut-o la data de 3 decembrie 2013, când am ajuns până pe locul 826. Cel mai mare salt a fost tot la finalul anului 2013, când de pe poziția 8962 (26 noiembrie 2013) am sărit pe poziția 836 (3 decembrie 2013). Și în ianuarie 2014 am fost pe o poziție mai bună decât locul 800, pentru ca apoi, să urmeze o coborâre dramatică, de pe locul 882 (28 ianuarie 2014) până pe locul 5918 (4 februarie 2014). Cel mai jos în acest clasament am fost în perioada septembrie-noiembrie 2014 când am coborât sub locul 10000. 

10 ani de ”blogăreală”

Sunt 10 ani de când scriu pe blog. Am avut în acești ani parte de satisfacții multiple. Am avut sentimentul că sunt util, că prin articolele pe care le scriu am contribuit fie la promovarea turismului românesc și a celui sălăjean în special, fie la promovarea culturii sălăjene. Uneori am sentimentul că nu scriu suficient de des, că sunt locuri, oameni, întâmplări pe care nu reușesc să le surprind în materialele mele. 

Ce-mi doresc acum, la aniversare? Sănătate în primul rând! Apoi inspirația de a scrie, căci oricine ce ar spune, acest exercițiu, al așternerii cuvintelor pe ecranul calculatorului, are nevoie de un dram de inspirație. 

Sunt dator să mulțumesc tuturor celor care mi-au apreciat munca și care m-au încurajat să continui. Le mulțumesc tuturor celor care mi-au promovat blogul! Și nu în ultimul rând, le mulțumesc tuturor cititorilor mei! 





Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48