Of Doamne, ce grea întrebare! Obișnuiesc în ultima vreme să-i întreb pe elevii mei, atunci când ne permitem un respiro de la predarea materiei: "Ce este matematica?". Și pentru ca provocarea să fie și mai mare, le cer să completeze propoziția "Matematica este..." cu un singur cuvânt. Să-i vedeți cum intră în joc, cum se chinuie să spună ceva... Unii sunt sinceri și recunosc, "matematica este grea". Dacă e să scrie răspunsul pe tablă, se codesc, de teamă că ce voi zice eu. Îi simt, sunt mulți care gândesc asta dar puțini sunt cei care își asumă să spună. Alții spun "matematica este plictisitoare". Și ei sunt sinceri...Desigur, ca profesor mă întreb de multe ori cum de a ajuns "regina științelor" să fie atât de neatractivă, chiar urâtă de către mulți elevi?
Unde greșim noi ca sistem de facem ca după clasa a VIII-a să dispară entuziasmul elevilor? Unde le este curiozitatea care este motorul motivației și implicit al învățării? Unde greșim noi dascălii, în special cei de matematică? Răspunsurile ar fi multe. Pornind de la rigiditatea sistemului ce nu vrea să se reformeze (e drept, nu nu e cine să-l reformeze) și până la comoditatea noastră care nu mai vedem în profesie o vocație ci un serviciu. Ca o paranteză, să nu-mi spuneți că ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani se poate numi reformă! Nu e nici reformă curriculară, nu e nici reformă docimologică. Nici măcar mult trâmbițatul program prezidențial "România Educată" nu se poate numi reformă. Îmi asum ceea ce afirm.
Cum să faci să le trezești elevilor interesul, curiozitatea? Și mai ales cum să-i faci "să iasă din cutie"? Cum?
Așa că, atunci când am acceptat provocarea de a intra în Programul Tehnic "Roberto Rocca", implementat pentru al 2-lea an de către Compania TenarisSilcotub și adresat exclusiv elevilor de la specializările tehnice, am știut că pot încerca și altceva. De exemplu, pot să-i atrag spre matematică, pe elevii de clasa a XI-a din program, vorbindu-le de "cum se rezolvă o problemă" după George Pólya, sau care e metoda propusă de René Descartes. Le pot vorbi despre "misteriosul" infinit, despre dificultatea limbajului matematic. Le pot spune povestea numărului pi, sau povestea "numărului de aur". Și le pot demonstra utilitatea matematicii și nenumăratele conexiuni cu alte discipline cum ar fi fizica. Și toate astea în joacă, fără presiunea notelor, într-un mediu nonformal.
Nu o fac singur, sunt în echipă cu mai tânărul și mai energicul meu coleg Tudor Pausanși alături de colegii de fizică Mariana Banto, Ștefan Crâșmăreanu. Ne vor ajuta să-i scoatem "din cutie" pe acești minunați elevi și colegele Aniela Lung, Monica Morar dar și Vestiția Fizeșan sau Marian Ciortea.
Iată-ne, plini de #STEMtuziasm (îmi place cuvântul acesta inventat), dornici de a învăța unii de la alții. Și dacă în final nu vom putea spune "Ce este matematica sau ce este fizica", știu sigur că vom putea spune de ce "Universul nostru este matematic" ca să-l citez pe Max Tegmark. Și de ce în această eră a inteligenței artificiale, e extrem de important să nu renunțăm la inteligența noastră, umană.