Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Capitală Culturală Europeană: Timișoara (de) la înălțime

$
0
0

Întotdeauna mi-au plăcut orașele văzute de sus. Chiar și în România, sunt câteva orașe unde există puncte de belvedere, situate sus, la înălțimea unor clădiri. De exemplu la Cluj avem turnul catedralei Sf.Mihail, la Oradea avem turnul primăriei, la Sighișoara e turnul din Cetate, la Constanța e minaretul moscheii și lista ar putea continua. Timișoara, desemnată în acest an Capitală Culturală Europeană, nu are un altfel de loc de unde poți să vezi orașul de sus. Poate că de aici și ideea Ordinului Arhitecților din România, filiala Timiș, de a aduce și monta în centrul orașului ”Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara” - un proiect al catalanilor de la Maio Architects.


La prima vedere, o schelă înălțată în Piața Victoriei, lângă Opera din Timișoara, se potrivește ca nuca-n pereche cu șirul de clădiri eclectice din jur. De altfel, proiectul a fost criticat deja în presa locală și pe rețelele de socializare. Desigur, gusturile nu se discută, mai ales când vine vorba de arta contemporană. Iar aici, în cazul de față, este vorba despre o instalație care se pot testa diferite scenarii de utilizare a spațiului public.

Aflându-ne la Timișoara, cu ocazia Deschiderii Capitalei Culturale Europene, nu puteam rata acest obiectiv, mai ales că este situat chiar în centrul orașului. Plus că, de pe platformele celor 5 etaje, ai o perspectivă cu totul nouă asupra clădirilor din jur și a supra întregii Piețe a Victoriei. La orele prânzului, într-o zi mohorâtă dar cu iz de primăvară, era deja coadă la intrare. Voluntarii de la #TIMWORK îi pun pe fiecare să semneze că au luat la cunoștință de prevederile regulamentului de vizitare a instalației. Sunt politicoși, vorbesc cel puțin două limbi. Noi am nimerit tura unor doamne de etnie maghiară, cu care însă nu am avut nicio problemă în a comunica în limba română. Puțin reticenți la faptul că trebuia să ne trecem numele pe un tabel și apoi să semnăm, am primit pe loc lămuririle necesare. O doamnă între două vârste e impresar la Teatrul Maghiar de Stat. Ne oferă informații despre piesele de teatru ce se vor juca în aceste zile. Aflăm, cu uimire, că aici la Timișoara, piesele de teatru în limba maghiară sunt traduse în limba română și titrate în limba engleză. Ăsta da multiculturalism!

Urcăm curioși scările largi ale platformei până la primul nivel. Structura de metal inspiră încredere, pare a fi solidă. Plantele nu sunt acum, în plină iarnă, punctul forte al instalației, dar ne închipuim ce va fi la primăvară. Ne bucurăm de panoramele asupra pieței, accesibile pe fiecare din laturile platformei. Și aici sunt voluntari, gata să-ți ofere informațiile necesare, dacă este nevoie. 






Cu cât urci mai sus, clădirile din jur se văd mai bine. La un moment dat, când eram la nivelul balconului Operei, mi-am amintit că de aici, s-a proclamat Timișoara primul oraș liber de comunism...


Dacă se poate reproșa ceva Timișoarei, este că nu a reușit să-și renoveze clădirile istorice din centrul orașului. Palatul Jakab, față de care structura de metal este cea mai apropiată, arată oribil, deși, dacă ar fi reabilitată ar fi una dintre ”bijuteriile” arhitectonice ale pieței. Nici clădirea Universității nu e complet renovată...

În rest, numai laude la adresa organizatorilor, dar mai ales a voluntarilor. Nu e puțin lucru să mobilizezi atâtea resurse umane, de toate vârstele, pentru un proiect amplu ce se va întinde pe un an de zile. 

Revenind însă la ”pepinieră” și la ceea ce se vede de aici, mai trebuie spus că, la fiecare nivel, există o zonă fără plante, unde au fost montate plăcuțe ce descriu clădirile asupra cărora ai o altă perspectivă. La dreapta, dacă stai cu față la Catedrala Ortodoxă, e Palatul Lloyd. A fost construit după planurile arhitectului maghiar Lipót Baumhorn, în stil Seccesion specific anilor 1900.






Perspectiva de pe ultimele două platforme, asupra Pieței Victoriei ce se termină cu impunătoarea Catedrală Ortodoxă, este una deosebită. Fie și pentru această panoramă a meritat să urci până aici. Cum altfel ai fi putut ca și turist, să vezi o parte din oraș de sus? Așa că, cei care critică proiectul, ar trebui să urce până la ultimul nivel. Cu siguranță, părerea lor s-ar putea schimba.





Îmi place perspectiva pe care mi-o dă apropierea de detaliile de arhitectură ale Palatului Jakab. Sunt minunate statuetele amplasate aici, sus. De jos, nu ai cum să le vezi așa că până și din acest punct de vedere, pentru mine, instalația din Piața Victoriei este de bun augur.



Pentru o experiență completă, instalația ”Pepiniera” ar trebui revizitată. În primăvară, prin mai și apoi în toamnă. De fapt, asta era și intenția inițiatorilor proiectului: aceea de a urmări cum se dezvoltă aceste ”grădini suspendate”. Poate că în septembrie, când se anunță expoziția Brâncuși, vom mai avea ocazia să venim la Timișoara. Atunci voi reveni cu un feedback legat de această instalație. Până una alta, acum ne-am bucurat să vedem Timișoara de sus. Și, este, fără îndoială, la înălțime!





Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48