Și în presă, a IV-a putere în stat, concurența e acerbă. Cine dă primul știrea, pare să fie tot ceea ce contează. Și cum informația circulă cu o viteză mult mai mare decât o putem noi procesa, nu e de mirare că știrea trece fără să fie filtrată, verificată. Se rostogolește, se viralizează și uneori devine fake-news. Vă sună cunoscut? Cu toate acestea, mai există încă trusturi de presă, redacții, care nu au abdicat de la normele deontologice, specifice muncii de ziarist. Chiar cu riscul că voi fi arătat cu degetul sau că voi fi considerat a fi subiectiv (n-am spus niciodată că nu sunt), am să numesc o publicație despre care cred că nu a lăsat garda jos în toți cei 25 de ani de activitate: Magazin Sălăjean.
Ei bine, în aceste vremuri când (aproape) nimeni nu mai citește, căci nu-i așa, cititul necesită timp, majoritatea redacțiilor s-au orientat și spre ”știri video”. E dovedit, impactul imaginilor video este mai mare decât orice articol, oricât de bine ar fi scris el. Sunt la modă podcast-urile, mai ales acolo unde nu există o acoperire a unei televiziuni locale sau regionale. Iată câteva argumente care susțin ideea că noul proiect editorial lansat de cotidianul Magazin Sălăjean, este de bun augur în media sălăjeană.
După o lungă perioadă, în vidul lăsat de declinul fostelor televiziuni locale sau regionale, au început să apară alte proiecte video, mai simple din punct de vedere tehnic și având aproape același impact la public. Li se spune generic podcast-uri, deși acum aproape că nu mai au nimic de a face cu ideea originală (denumirea ”podcast” vine de la combinația dintre iPod - lectorul portabil de muzică al celor de la Apple și casting - transmisie). Orice redacție care se respectă, chiar dacă apare și pe print, are și o componentă online și un podcast.
Sunt câteva proiecte faine și trebuie să amintesc despre ”Serile Culturale API” al celor de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian Zalău (nu spun mai multe că aș fi foarte subiectiv...); apoi ”Dialogurile Caiete Silvane” proiect inițiat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Și trebuie neapărat amintit proiectul ”Pur și Simplu” al lui Călin Pavăl.
Însă vreau să scriu despre un alt proiect fain, pe care-l consider a avea mult potențial. Sub egida Magazin Sălăjean, a fost lansat de curând un proiect video ce va avea, cel puțin în acest moment, două componente. În primul rând este vorba despre emisiunea ”Față în față cu Adrian Lungu” o emisiune faină, ce-l are ca moderator pe cunoscutul jurnalist. Până la ora redactării acestui material, au apărut deja în online două emisiuni sub acest generic, avându-i ca invitați pe cercetătorul Cosmin Sicora - directorul Grădinii Botanice din Jibou și respectiv pe Radu Mălan - cunoscut mai ales ca fermier și apicultor.
Cosmin Sicora, față în față cu Adrian Lungu. Sursa foto: magazin Sălăjean |
Adrian Lungu: ”Revin după 7 ani de pauză într-un proiect video. Rămân același corespondent Radio România Actualități, sufletul meu, dar am început o frumoasă colaborare cu Magazin Sălăjean, cotidianul care m-a lansat acum 20 de ani în jurnalism. În emisiune vor fi invitați oameni care au ceva de spus, oameni simpli care au o poveste.”
Cel de-al doilea proiect video ce va fi găzduit pe site-ul Magazin Sălăjean, va fi o readucere în prim plan a unei mai vechi emisiuni axată pe politică. Este vorba despre ”Rotisorul politic” al cărui moderator va fi jurnalistul Daniel Săuca.
Iată ce spune directorul publicației Magazin Sălăjean, domnul Daniel Mureșan, despre aceste proiecte video: ”Interviurile video vin ca un plus pentru cei care urmăresc site-ul Magazin Sălăjean. Cred că este o modalitate ca cineva să-și transmită mesajul și chiar să construiască o comunitate de oameni cu interese similare. Ceea ce este interesant la aceste interviuri este faptul că e relativ ieftin să le produci, iar popularitatea lor crește pe zi ce trece. Avantajul e că nu trebuie să te bazezi pe posturile de radio sau televiziune pentru înregistrare și difuzare și poți vorbi despre orice te interesează pe tine și publicul tău țintă. Cât de curând vom converti emisiunile în format audio, ca să fie mai ușor de accesat. Se vor putea asculta pe magazinsalajean.ro sau, de ce nu, pe diferite platforme dedicate. Le vei putea asculta în timp ce faci altceva sau când ești în mișcare: la birou, în mașină, tren sau avion, în timp ce faci curat, în timp ce faci sport etc. Deocamdată avem două formate: ”Rotisorul politic” cu Daniel Săuca și ”Față în față” cu Adrian Lungu. Sperăm, cât de curând, să mai apară și altele, dar deocamdată nu dezvăluim surprizele”
Nu ne rămâne decât să urăm mult succes noului proiect editorial. Și să vă îndemnăm să urmăriți emisiunile video, accesând linkurile:
- ”Față în Față” cu Aadrian Lungu
- ”Rotisorul politic” cu Daniel Săuca