Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Flora și fauna Sălajului într-o lucrare monumentală

$
0
0
Cei care iubesc Natura sub toate formele ei, ajung la un moment dat să fie interesați de denumirea diferitelor specii de plante sau animale. Asta pentru că interacționează cu acestea. De multe ori, a căuta o informație legată de specia respectivă, poate părea o muncă sisifică, mai ales pentru amatori. În ajutorul lor vin enciclopediile, atlasele sau sursele de informare online. Însă, de curând, iubitorii faunei și florei Sălajului, au la dispoziție o lucrare monumentală, de factură enciclopedică: ”Patrimoniul Natural al Sălajului”.





Cum ar fi de exemplu ca cineva să încerce să inventarieze toate speciile de plante și de animale de pe teritoriul unui județ? Cu siguranță ar fi o muncă titanică din cel puțin două motive. Unul este legat de numărul mare de specii ce trebuie inventariate, aflate pe o suprafață mare. În al doilea rând, cel puțin în privința faunei, aceasta nu ține cont de ”granițele” unui județ, deplasările animalelor pe distanțe lungi pot reprezenta piedici serioase pentru un astfel de demers. Iată însă că un grup de specialiști români, ajutați de colegi de-ai lor din Ungaria, au demarat un amplu proiect de cercetare care s-a materializat cu publicarea lucrării amintite.

Când afirmăm că avem de a face cu o lucrare monumentală nu greșim deloc. În primul rând, cele două volume însumează nu mai puțin de  2104 pagini format A4 (1319 pagini pentru volumul 1 și 785 pagini pentru volumul 2). În al doilea rând sunt documentate peste 2000 de specii de plante și peste 4500 de specii de animale.

Cele două volume ale lucrării ”Patrimoniul Natural al Sălajului” au văzut lumina tiparului la Editura ”Someșul” din Satu-Mare în anul 20017. Primul volum, cel dedicat florei, micobiotei și vegetației Sălajului îi au ca autori pe Carol Karácsonyi și Gavril Negrean ambii din Carei dar și pe Paul-Marian Szatmari - asistent de cercetare a Grădinii Botanice ”Vasile Fati” din Jibou. În acest prim volum, sunt inventariate speciile de plante găsite pe teritoriul județului Sălaj în campaniile de cercetare de pe teren, desfășurate între anii 2012-2016. Lucrarea este destul de greoaie pentru publicul larg și pentru nespecialiști, pentru că denumirile sunt date în limba latină, iar informațiile se referă strict la locul descoperirii (dat prin coordonate GPS) și la locurile în care specia respectivă a fost menționată prin sursele bibliografice consultate. Chiar și așa, acest prim volum reprezintă prima lucrare de sinteză asupra florei, micobiotei și vegetației Sălajului.



Cel de-al doilea volum, dedicat faunei, este total diferit de primul nu doar prin conținut ci mai ales prin modul de abordare. Cercetările s-au desfășurat sub auspiciile Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad și al Muzeului de Istorie Naturală a Ungariei. În perioada 2014-2015, cu ocazia a 10 expediții de colectare cu durata de 4-5 zile cercetătorii români și maghiari au colectat un bogat material (în special insecte) și au observat mii de specii de animale. Cei 60 de cercetători (dintre care merită amintiți profesorii sălăjeni Ioan Abrudan și Aurel Medve) au fost coordonați de Gavril Ardelean și Iosif Béres. 

Volumul al doilea cuprinde lucrările Sesiunii Științifice Internaționale ”Patrimoniul Natural al Sălajului” desfășurate în noiembrie 2015 la Grădina Botanică ”Vasile Fati” Jibou dar și o amplă prezentare a cadrului natural al Sălajului realizată de profesorii Ioan Abrudan și Aurel Medve, textul este însoțit de imagini color. Desigur, cea mai mare parte a celui de-al doilea volum al lucrării ”Patrimoniul Natural al Sălajului” este dedicată faunei. Bogatul material este împărțit pe capitole semnate de echipe de cercetători. La finalul fiecărui capitol sunt trecute sursele bibliografice consultate.



Acest al doilea volum se poate lectura cu ușurință și de către nespecialiști. Cele mai multe specii de animale inventariate sunt descrise pe larg, unele fiind ilustrate prin imagini color. Importante sunt și referirea la ecologia și ocrotirea faunei. 

Fără îndoială, cele două volume ce alcătuiesc ”Patrimoniul Natural al Sălajului” reprezintă o valoroasă sursă de informare pentru cei care vor să cunoască flora și fauna Sălajului. 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48