Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Sol Omnia Regit - povestea unui cadran solar

$
0
0
Am tot vorbit de mai bine de aproape două luni de un cadran solar. Sunt dator față de toți cei care mă urmăresc să spun povestea acestuia. O poveste care se întinde pe o perioadă lungă de timp, o poveste care demonstrează că educația se poate face și în afara pereților sălilor de clasă, că oamenii pasionați de ceva ajung la un moment dat să se întâlnească. O poveste reală, neromanțată, a realizării primului cadran solar dintr-o școală sălăjeană și al doilea din județul Sălaj după cel de pe Biserica Reformată din Nușfalău.


Ideea de a realiza un cadran solar, funcțional, o am încă de anul trecut, când prin intermediul proiectului educațional ”Orizonturi Științifice” pe care-l coordonez împreună cu colega mea, doamna profesoară Mariana Banto și din care mai fac parte colegele noastre doamnele profesoare Ramona Dumitraș și Zinia Matyas, ne-am propus să facem și o altfel de educație științifică, ce nu se face în sala de clasă în timpul orelor de curs. Asta pentru că o disciplină fundamentală, Astronomia, a rămas în afara manualelor școlare... Întâmplarea fericită a făcut să-l cunosc pe domnul Dan-George Uza de la Cluj-Napoca, specialist în cadrane solare, un pasionat al acestor instrumente de măsurat timpul și autorul singuerei cărți dedicată acestora: ”Cadrane solare din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș”, Editura CLVSII NAPOCAE, 2014. Am cochetat cu ideea de a realiza în scop educațional câteva cadrane solare care să funcționeze pentru Zalău și împrejurimi. Poate că ideea mi-a venit și din ceea ce am văzut în hoinărelile mele sălăjene. În județul Sălaj mai există doar un singur cadran solar (din păcate nefuncțional) amplasat pe biserica Reformată din Nușfalău. De altfel, și nu trebuie să se supere nimeni,  nu prea stă în obiceiul românilor de a construi cadrane solare...Ca să întăresc afirmația din enunț, e suficient să căutați cadrane solare existente în Transilvania ca să vedeți că majoritatea sunt în zonele locuite de maghiari sau de sași. Până și în Sălaj, singura persoană fizică (după știința mea) care are acasă un cadran solar este profesorul de matematică Kiss Gyula din Doba Mare.


Ideea a rămas în stare latentă până în acestă toamnă, când l-am adus pe Dan Uza la Zalău și într-o duminică ne-am tot gândit unde să amplasăm cadranul solar. Am verificat fiecare colț al școlii, ne-am uitat pe toți pereții, am căutat cele mai bune poziții. Până la urmă am identificat două locații. Prima, este un teren viran din zona atelierelor, unde printr-un alt proiect - ”Api Lumină și Culoare” (coordonat de colega mea Anca Fagarasi și din care mai fac parte colegii noștri Cristian Man și Paula Cristina Deac), vrem să transformăm acea zonă într-un parc. Ne-am fost alături și ne-au sprijinit directorii noștri doamna profesoară Negrea Flavia și domnul director Lung Ioan. Cel de-al doilea loc identificat este peretele sudic al sălii de sport, acolo unde doamna profesoară Raluca Cirți, o artistă desăvârșită, ne va ajuta să realizăm un cadran solar vertical, sub forma unei ample picturi murale. Dar despre acest cadran vom mai vorbi, din primăvară încolo...

Dan-George Uza luúnd măsurătorile pentru cadranul orizontal






În ideea realizării cadranului orizontal, cel pe care vroiam să-l amplasăm în zona atelierelor, am apelat la sculptorul artist Tutovan Marius, cel care dă formă ca nimeni altul pietrei din cariera din Băbeni. S-a oferit să ne facă un cadran solar cu totul și cu totul deosebit. După planul tehnic realizat de Dan Uza, piatra brută de Băbeni, un bolovan de 2,5 tone, a prins viață sub mâna artistului Marius Tutovan. Proiectul are pentru mine și o valoare sentimentală aparte, Băbeniul este locul copilăriei mele. N-am visat că din piatra din satul meu, din cariera pe care am colindat-o în copilărie, voi ajunge peste ani să realizez un cadran solar - instrument didactic - pe care-l voi amplasa în școala în care sunt profesor!Conceptul este mai vast și cuprinde un ansamblu arhitectural inspirat din celebra Masă a Tăcerii a lui Constantin Brâncuși. Masa, în cazul de față piatra pe care este trasat cadranul, va fi înconjurată de alte 12 pietre cu rol de scaune, ce vor avea gravate pe ele însemnele zodiacale dar și elemente ce țin de cultura populară sălăjeană. 

Locul pe care va fi amplasat cadranul solar orizontal - vedere aeriană


Așa a început ”magia” - în cariera de piatră din Băbeni
După ce am primit dezlegare de la domnul Ovidiu Ghiurco, care ne-a dat bolovanul fără să ne pretindă nimic în schimb, artistul Marius Tutovan s-a apucat de lucru. ”Magia” a durat câteva zile, piatra a luat forma dorită, cadranul solar a prins viață. Într-o viziune artistică deosebită, cu interpretări proprii ale ideii de scurgeri implacabile a timpului, Marius Tutovan a reușit să ne surprindă pe toți cu o execuție magnifică! Însă nu ne-am imaginat niciodată că piatra este de fapt un bolovan în toată regula, cântărind peste 2,5 tone.

Marius Tutovan la lucru în carieră
Schița lui San Uza și reslizarea lui Marius Tutovan
Cadranul solar în cariera din Băbeni
Ca un preambul la aducerea în curtea școlii a unui cadran solar, lucru nemaiîntâlnit în Zalău sau în Sălaj, mi-am pregătit elevii. Am profitat de Săptămâna Spațiului Cosmic și de Ziua Mondială a Educației pentru a face altfel de lecții. Am transformat pentru o zi Cabinetul de Matematică ”Ioan Mocan” într-un atelier de confecționat cadrane solare din hârtie. Toate puse la dispoziție cu generozitate de către Dan Uza. Nu există satisfacție mai mare decât să-ți vezi elevii interesați de ce le spui, dornici să realizeze sarcinile de lucru primite! Să-i fi văzut cu câtă dăruire și cu câtă migală au realizat acele cadrane și cât de mândri au fost că le-au putut lua cu ei acasă. Vă mulțumesc dragi elevi din clasele a IX-a D, a IX-a E și a X-a B!

Atelier de confecționat cadrane solare la API



Un obstacol în calea inaugurării cadranului solar în Săptămîna Spațiului Cosmic (4-10 octombrie 2016), așa cum ne-am propus inițial, l-a reprezentat pe de o parte dificultatea tehnică de a transporta o piatră atât de mare, peste care s-a suprapus schimbarea bruscă a vremii. Timpul înnorat, ploaia ce părea să nu se mai oprească, a făcut să pândim fiecare petec de cer albastru. Am ratat săptămânile trecute puținele zile cu ceva soare. Depindeam de soare mai mult ca niciodată, era necesar să transportăm cadranul într-o zi cu soare pentru a-l poziționa corect, astfel încât să indice ”ora exactă”. Acuma trebuie spus că ora indicată de cadran, nu va coincide cu ora de pe ceasul de mână, întrucât primul măsoară timpul solar adevărat în timp ce al doilea măsoară un timp convențional. De exemplu, pentru Zalău, în acestă perioadă a anului, Soarele este în avans pe cer cu aproximativ 16 minute față de ora de pe ceasul mecanic. Dar să nu intrăm acum în detalii tehnice...Așadar depindeam de soare, parcă deviza pe care am gravat-o pe cadran – ”Sol Omnia Regit” adică ”Soarele este stăpân peste tot” ori ”Soarele este atotputernic”, vroia să ne convingă că într-adevăr așa este. Și cine se poate pune cu Soarele, ori cu timpul? Doar Dumnezeu care l-a creat!



Până la urmă, astăzi, 23 octombrie 2016, într-o superbă zi de toamnă, am avut oportunitatea de a avea atât mijloc de transport cât și soare. Împreună cu domnul Negrea Cornel, am mers în Băbeni după ”bolovan”, pardon, după cadran. Pe drum, m-am bucurat de culorile Toamnei presărate peste pădurile Sălajului și m-am emoționat ca de fiecare dată când mă apropiu de locurile copilăriei. Am încărcat fără probleme cadranul și l-am adus în curtea școlii. Aici, împreună cu Dan Uza, venit special de la Cluj și ajutați de șofer și de portarul nostru, domnul Hosu, am pus cadranul pe poziție, cu doar câteva minute înainte ca acesta să se ascundă după blocuri. 

Aventura aducerii cadranului de la Băbeni la Zalău

Domnul Negrea Cornel se asigură că totul este în regulă

Cadranul este pe poziție la Zalău. Verificăm dacă este la orizontală
Doi oameni fericiți...

Dan-George Uza mândru de realizarea lui
Iată cum, o aventură începută acum aproape două luni, s-a terminat atât de frumos. Dar ce vorbesc, e doar începutul. Trebuie să ne mobilizăm, să amenajăm peisagistic zona, sau mă rog, cel puțin să începem lucrările. Nu o să le terminăm acum înainte de venirea iernii. Nici nu ne-am propus asta, la primăvară vom continua și vom transforma acel spațiu anost, fără viață, într-unul frumos, cu personalitate. În care elevii să poată vedea cu ochii lor că știința acumulată pe băncile școlii are o aplicabilitate practică. Dar până atunci, sigur vom organiza un eveniment prin care vom da start începerii lucrărilor. Așadar, rămâneți aproape! La Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, se întâmplă lucruri frumoase!





Nu-mi rămâne decât să repet mereu și mereu ”SOL OMNIA REGIT!”

UPDATE:
  • 24 octombrie 2016: Presa sălăjeană n-a mai avut răbdare până inaugurăm oficial cadranul și m-au contactat azi pentru interviu. De fapt, vor să fie la zi cu evenimentele, așa că n-am putut să-i refuz. Iată materialele de presă:
- Agerpres


- Sălăjeanul


- Sălăjeanul TV






Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48