Conform datelor de pe facebook, la eveniment au fost invitate 14.299 de persoane și au confirmat prezența nu mai puțin de 3959. Din estimările mele, în Piața Unirii au fost aproximativ 1000-1500 de persoane, deși în presa clujeană de astăzi este dat numărul de 5000 de participanți. Desigur, acest aspect este mai puțin important. Faptul că atâți de mulți oameni, români și maghiari deopotrivă au ieșit în stradă în jurul grupului statuar Matia Corvin, cu un gând bun, spune multe.
La ora 18,30 mai multe sute de oameni erau deja prezenți în Piața Unirii. Cu greu mai găseai locuri de parcare în zonă. Ansamblul statuar, luminat feeric având în fundal impunătoarea biserică ”Sfântul Mihail” a fost înconjurată de oameni. S-a creat un semicerc delimitat de lumânări amplasate direct pe caldarâm. La un moment dat, lângă statuie a apărut o minifamfară, iar cu 15 minute înainte de ora 19, membri Asociației Amaryllis au flancat mulțimea purtând mici lampioane în vârful unor sulițe. Au fost împărțite, conform spuselor organizatorilor 570 de lampadare de mărimi destul de mari. Principiul de funcționare este unul simplu. Lampadarele, confecționate dintr-o hârtie specială obținută din orez, se întorc cu gura în jos pentru a se umple de aer. Se aprinde un fitil care încălzește aerul timp de două minute, apoi se lasă lampadarul să urce spre cer.
|
Clujenii așteaptă cuminți în jurul statuii Regelui Matia |
|
Regele Matia Corvin și lampadarele lansate la împlinirea a 570 de ani de la naștere |
Evenimentul fiind unul de tip Flashmob, nu a fost pregătit din timp. Am urmărit presa din zilele premergătoare evenimentului dar nu a apărut nimic concret. De fapt, senzația că evenimentul se produce spontan este unul dintre principiile Flashmob-ului. În afară de mesajul citat mai sus și care a circulat pe facebook, nimic altceva despre eveniment. Tocmai lipsa unei pregătiri, a unui scenariu, a făcut să existe o neconcordanță între cei care au lansat lampadarele. Nu a existat o sincronizare, așa că acestea au fost lansate pe rând. Acest mic neajuns nu a știrbit cu nimic din spectacolul oferit. Cele 570 de lampadare au umplut cerul, s-au ridicat încet spre deliciul celor prezenți, mai ales al copiilor. Nu au fost rostite discursuri, nu au fost incidente, nu a fost acaparat evenimentul de unii sau de alții. Totul s-a desfășurat normal, aș putea spune spontan. Cred că a fost unul dintre cele mai reușite Flashmob-uri organizate vreodată în România. Atât organizatorii cât și participanții trebuie felicitați.
|
Lampadare înainte de lansare |
Matia Corvin (Hunyadi Mátyás - în maghiară) s-a născut pe 23 februarie 1443 la Cluj (Kolozsvár / Klausenburg) în casa lui Jakab Méhffi, ca al doilea fiu al lui Ioan de Hunedoara. A domnit între anii 1458-1490, această perioadă fiind una dintre cele mai strălucite din istoria Ungariei, regatul cunoscând în timpul său cea mai mare întindere.
|
Una din plăcuțele comemorative amplasate pe Casa Matia |
|
Casa Matia - locul unde s-a născut ilustrul Rege |
În cinstea ilustrului rege Matia Corvin, în 1902 a fost ridicat în centrul Clujului, unul dintre cele mai frumoase grupuri statuare din Europa. De fapt, opera lui Fadrusz János a câștigat marele premiul la Expoziția Mondială de la Paris din 1900. Statuia ecvestră a regelui Matia este amplasată pe un soclu ce reprezintă un bastion al Clujului. Pe soclu este inscripția originală a lui Fadrusz, cu care a câștigat competiția din 1900: ”Mathias Rex”.
|
Plăcuță comemorativă pe o casă din Piața Unirii |
|
Casa în care a locuit Fadrusz János în 1902 |
Grupul statuar este completat de patru statui, reprezentându-i pe Blasius Magyar - bătrânul conducător al trupelor de mercenari cunoscute sub numele de ”Fechete sereg” / ”Armata neagră”; Paul Chinezu - comitele de Timiș; Ștefan Zapolyai - viceregele Ungariei și Ștefan Báthory - voievodul Transilvaniei. Se spune că pentru a rămâne în memoria Clujului, Fadrusz János ar fi dat chipul său uneia dintre satuile ansamblului, și anume statuii ce-l reprezintă pe Ștefan Báthory.
Iată și un filmuleț în care am surprins momentul lansării lampadarelor: