Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Prima expoziție de pictura 3D la Zalău

$
0
0

La Zalău a avut loc în acestă săptămână prima expoziție de pictură 3D din țară. La Inspectoratul Școlar Județean Sălaj au fost expuse o serie de picturi realizate de către elevii cercului de pictură din cadrul Clubului Copiilor din Jibou.

Elevii pregătiți de domnul profesor Ionel Baltă au reușit să surprindă pe toată lumea. Unele dintre lucrările expuse sunt de mari dimensiuni și dau senzația de spațialitate. Pictura 3D este un curent artistic la modă, mai ales printre tineri. Sunt cunoscute ”găurile” în asfalt desenate cu ajutorul acestei tehnici, care impresionează pe oricine. Chiar elevii cercului de pictură amintit au experimentat pictura 3D în incinta Grădinii Botanice din Jibou, însă ceea ce au reușit în cadrul acestei expoziții a întrecut orice așteptare.


Ideea de bază în realizarea unei picturi 3D, este aceea de a folosi iluzia spațialității pe o suprafață plană. Se știe că din punct de vedere geometric, se pot realiza desene tridimensionale, corpurile geometrice desenate de elevi la orele de geometrie în spațiu sunt cele mai elocvente exemple. Dar dincolo de aceste  exemple, știute de toată lumea, elevii îndrumați de domnul profesor Ionel Baltă au reușit să creeze adevărate opere de artă.

Un tablou de mari demensiuni este expus chiar în capătul scărilor ce duc la etajul I. Alegerea amplasării tabloului acolo nu este deloc întâmplătoare. Sunt reprezentate chiar niște trepte care ”curg” afară din tablou. Cel puțin aceasta este iluzia optică creată.


Odată urcate scările ești surprins de mulțimea tablourilor, de diverse dimensiuni expuse aici. Trei dintre acestea, cele mai mari de altfel atrag imediat privirile. Cel mai reușit, din punctul meu de vedere, este cel care reprezintă un rechin care ”iese” din tablou. Desenul în sine este unul reușit, dar senzația tridimensională crează un efect deosebit. 




Și rinocerul pictat în tabloul alăturat este o lucrare bună. Dintr-un anumit unghi, chiar ai impresia că este în relief, că depășește planul pânzei. Desigur, aici autorii au folosit un truc des folosit în iluziile optice sau în iluziile geometrice: prin plasarea unui reper, într-un anumit punct, ochiul este păcălit să se raporteze la acel reper. În cazul de față, reperul este un  stâlp în ”spatele” rinocerului.


Există și câteva desene în creion. Printre ele o reproducere după celebra lucrare ”Drawing Hands” din 1948 a lui M.C Escher. Pictorul olandez este renumit pentru desenele sale în care sfidează realitatea, creând ”imagini imposibile”.

Și celelalte picturi și desene sunt reușite. Nu trebuie să uităm că sunt realizate de elevi amatori. Poate tocmai de aceea merită felicitați pentru ceea ce au reușit să facă.






Evenimentul de la Zalău nu a scăpat presei, care a acordat în edițiile din această săptămână prin articole ample, importanța cuvenită evenimentului. Articole interesante pot fi citite în edițiile on-line a ziarelor Magazin Sălăjean și Graiul Sălajului Pe site-ul ztv.ro apare și un filmuleț de la vernisaj.

Elevii, coordonați de profesorul Baltă, nu sunt la prima ispravă. Anul trecut au pictat o replică a Muntelui Fuji, amplasat în incinta Grădinii Botanice din Jibou. De asemenea, mulți dintre ei sunt premiați la diverse concursuri de profil din țară și străinătate.
   

Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48