Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Fotoetnografica a ajuns și la Zalău

$
0
0
Fotoetnografica este un proiect fotografic interesant, ce tine capul de afiș al fotografiei cu tentă etnografică de câțiva ani buni. Totul a pornit de la inițiativa lui artistului Felician Săteanu - consultant artistic pe arte vizuale în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș. În anul 2007 a demarat cu sprijinul instituției menționate un amplu proiect de antropologie vizuală, prin care se dorește salvarea de la uitare a tradițiilor, portului, peisajului acestui mirific ”colț de Rai” care este Maramureșul. Proiectul a ajuns la ediția cu numărul XIV, iar în această lună între 17-26 octombrie va avea loc cea de a XV-a ediție a Taberei de fotografie Fotoetnograficaîn zona Bârsana. Însă despre ceea ce vreau să scriu în acest material, este expoziția internațională ”Fotoetnografica” - rezultatul taberei de pe Valea Tisei din perioada 13-25 noiembrie 2014. Expoziția a ajuns la Zalău în cadrul festivalului de arte vizuale Muza Fest - 2015 și a fost vernisată miercuri 7 octombrie 2015 la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.





O expoziție de fotografie etnografică la Zalău este ceea ce mi-am dorit de multă vreme. Nu că n-ar mai fi fost diferite încercări în județul Sălaj, chiar eu am inițiat un proiect fotografic de salvare vizuală a caselor vechi, tradiționale din zona Iaz. Însă expoziția acesta are ceva special. Pe de o parte aduce în fața iubitorilor de frumos un colț de Maramureș, atât de intens promovat din punct de vedere turistic. Este vorba despre Săpânța și satele învecinate de pe ambele maluri ale Tisei, atât din România cât și din Ucraina. Avem așadar o expoziție internațională. Pe de altă parte, tema abordată - fotografia etnografică, este una care merită toată atenția. Cine știe, într-o lume profund globalizată și supusă ”agresiunii” culturale străine, dacă peste zeci de ani vom mai găsi fie și în Maramureș atâta frumusețe. 




Am participat așadar cu mare plăcere, în ciuda programului foarte încărcat, la vernisajul unei expoziții de excepție. Pe simezele Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj au fost expuse nu mai puțin de 62 de fotografii listate pe hârtie foto, de dimensiuni apreciabile (30 x 45 cm), având un passpartout care le scotea în evidență și înrămate. Ce mai, o expoziție profesionistă cu fotografii realizate de profesioniști. Aceștia sunt Felician Săteanu (Baia Mare), Daniela Stănoiu (Aiud), Gheorghe Petrilă (Oradea), Tudorel Ilie (Baia Mare) și Vasile Timur Chiș (Sighetu Marmației) Dan Ceuca și Nicolae Hauca (Cernăuți, Ucraina). 

La vernisaj, am avut surpriza să constat că a fost un public numeros, format în mare proporție de elevi de la principalele licee din oraș, veniți cu profesorii lor. Nu știu în ce măsură și-au dorit elevii să vadă expoziția, însă sunt convins că cel puțin o bună parte dintre ei, au rămas impresionați de cele văzute.





În deschidere a vorbit domnul Daniel Săuca - directorul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, care a precizat contextul în care a ajuns expoziția Fotoetnografica la Zalău, subliniind de asemenea buna colaborare dintre instituția pe care o conduce și cea similară din județul Maramureș.




Prezent la eveniment, domnul Ștefan Mariș - directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș a subliniat importanța proiectului Fotoetnografica în contextul în care în întreaga Europă modelul creștin tradițional pare a fi abandonat sub asaltul valurilor nesfârșite de imigranți. Domnia sa a dezvăluit intenția colaborării dintre instituția pe care o conduce și cea omonimă din Sălaj, în vederea extinderii proiectului spre zone din județul nostru. Se pare că o primă activitate va fi tabăra de fotografie de anul viitor din Țara Codrului.



Ultimul care a luat cuvântul a fost sufletul acestui proiect, domnul Felician Săteanu - consultant artistic pe arte vizuale în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș. A vorbit celor prezenți în special elevilor despre necesitatea de a păstra tradițiile, obiceiurile, portul și arhitectura tradițională a satelor nostre, fie că vorbim despre Maramureș sau despre Sălaj.



După luările de cuvânt, specifice oricărui vernisaj, cei prezenți au putut admira în voie expoziția. Același lucru l-am făcut și eu. Am admirat peisaje mirifice cum numai în Maramureș găsești, dar și portrete ale localnicilor în special fete sau femei îmbrăcate în costume tradiționale sau fotografii ce surprind ”crâmpeie de viață” cotidiană. Evident, dat fiind că locul taberei de fotografie al cărei rezultat îl admirăm la Zalău a fost localitatea Săpânța, din fotografii nu puteau lipsi celebrele cruci pictate din Cimitirul Vesel. 






Expoziția rămâne deschisă în perioada 6 - 21 octombrie 2015 și poate fi vizitată gratuit de luni până vineri în intervalul 8-16.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48