Nu mai e un secret pentru nimeni, îmi plac festivalurile de reconstituire istorică. E un bun prilej de a învăța ”pe viu” despre o epocă, despre o perioadă istorică. Iar dacă actul de învățare are loc într-un context cât mai apropiat de ceea ce se presupune - pe baza cercetărilor științifice și a descoperirilor arheologice - că a fost, cu atât mai bine. Iată de ce, sunt nelipsit de la cele două festivaluri de reconstituire istorică antică, de care Zalăul are parte. Vorbim despre Festivalul Roman Zalău-Porolisumși despre Porolissum Fest. Am fost foarte bucuros și mândru (un sentiment de mândrie locală) în același timp, când am descoperit că la Zalău, funcționează din 2011 Asociația Amicii Muzeului, care are nu mai puțin de patru grupuri de reenactment. Am mai scris despre asociație sau despre festivaluri și cu altă ocazie, însă acum s-a făcut un mare pas înainte prin crearea unei pagini de internet dedicate, care are menirea de a promova activitatea asociației.
Dacă Zalăul și Sălajul vor să mizeze pe cartea turismului istoric, atunci cu siguranță nu trebuie să fie ocolit complexul arheologic Porolissum, unul dintre cele mai bine conservate din țară. Imaginea superbei Porta Praetoria, a devenit de mult un logo, un element de identificare a celor două festivaluri de reconstituire istorică ce au loc în fiecare an aici, în fosta capitală a provinciei Dacia Porolissensis. Desigur, niciun festival nu ar fi avut același impact asupra publicului, dacă n-ar fi existat formațiile de reenactment ce activează la Zalău sub egida Asociației Amicii Muzeului.
Pagina principală a site-ului |
Dacă Zalăul și Sălajul vor să mizeze pe cartea turismului istoric, atunci cu siguranță nu trebuie să fie ocolit complexul arheologic Porolissum, unul dintre cele mai bine conservate din țară. Imaginea superbei Porta Praetoria, a devenit de mult un logo, un element de identificare a celor două festivaluri de reconstituire istorică ce au loc în fiecare an aici, în fosta capitală a provinciei Dacia Porolissensis. Desigur, niciun festival nu ar fi avut același impact asupra publicului, dacă n-ar fi existat formațiile de reenactment ce activează la Zalău sub egida Asociației Amicii Muzeului.
Așa cum spuneam, la finele anului 2014, Asociația Amicii Muzeului și-a lansat propriul site. Site-ul, ce poate fi accesat la adresa www.amiciimuzeuluizalau.ro, este structurat pe cinci secțiuni.
Pagina principală ”Home” cuprinde de fapt secțiunea ”Despre noi” în care apar informații succinte despre obiectivele asociației și despre tipurile de activități pe care le desfășoară. De asemenea cuprinde trei galerii foto (Porolissum Fest 2014, Zalău 2014 și Roma - Italia 2013) în care se derulează într-un slide-show imagini de la cele trei manifestări. Tot pe pagina principală se găsesc informațiile legate de conducerea asociației: dr.Dan Băcueț-Crișan - președinte, dr.Ioan Bejinariu - vicepreședinte și dr.Emanoil Pripon - secretar general. În fine, partea de jos a paginii principale conține link-uri spre partenerii asociației (Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Consiliul Județean Sălaj, Ghid Video Turistic și blogul Foto-Travel). Butonul ”contact” oferă informații despre adresa de e-mail, pagina de facebookși numărul de telefon. Există și un formular prin intermediul căruia se pot posta comentarii. Tot de pe pagina principală se poate descărca în format PDF regulamentul asociației.
Secțiunea ”Reconstituire istorică” conține câteva informații despre fenomenul de reenactment și legătura acestuia cu arheologia. Mult mai interesantă este secțiunea ”grupuri” unde, așa cum era firesc sunt prezentate cele patru grupuri ale asociației: Legio VII Gemina Felix Pia Fidelis (trupa de romani a cărui prim nume a fost Cohors III Campestris Civivm Romanorvm Milliaria), Nvmervs Palmyrenorvm Porolissensivm Sagittariorvm Civivm Romanorvm (trupă de arcași formată doar din voluntare femei), Lupii Daciei (trupă de daci) și Magna Sarmatia – aliaţi ai dacilor (trupă de arcași sarmați formată tot din voluntare femei). Fiecare din cele patru formații poate fi vizualizată în diverse momente ale spectacolelor care le-au oferit în timp.
Secțiunea ”Reconstituire istorică” a site-ului |
Secțiunea ”Galerie Foto” conține mult mai multe imagini începând cu festivalul din Porolissum Fest din 2009 și terminând cu cele de anul trecut. În afară de evenimentele desfășurate la Zalău și Porolissum, mai sunt galerii foto de la acele evenimente la care grupurile de reenactment zălăuane au participat: Carei 2011, Sighetu Marmației 2011, Tășnad 2011, Borla 2012, Covaci 2012, Medieșu Aurit 2012, Romexpo 2012, Polus Center Cluj 2012, Alba Iulia 2013, Carei 2013, Cricău 2013, Romexpo 2013, Polus Center Cluj 2013, Alba Iulia 2014, Roma - Italia 2013, Călugăreni 2014, Ighiu 2014, Moftin 2014).
Secțiunea ”Evenimente” cuprinde lista completă a tuturor festivalurilor la care grupurile de reconstituire istorică din cadrul Asociației Amicii Muzeului au participat, dar și diplomele obținute în 2012 și 2013 cu ocazia Galei Culturii Sălăjene.
Tot în 2014, Asociația Amicii Muzeului a lansat un ghid de prezentare, intitulat ”Promovarea patrimoniului cultural prin reconstituiri istorice”. Ghidul a apărut în condiții grafice deosebite și are menirea de a contribui la promovarea asociației, a trupelor de reconstituire istorică și de ce nu, a complexului arheologic Porolissum. În cele 24 de pagini, sunt multe informații, despre ceea ce înseamnă reconstituirea istorică, despre trupele de reenactment dar și despre festivalurile la care zălăuanii au participat. Ghidul este ilustrat prin poze sugestive, realizate de echipa de la Ghid Video Turistic, Cristian Spînu, Sebastian Olaru și subsemnatul, Mirel Matyas.
Broșura de prezentare a Asociației Amicii Muzeului |
Cu ocazia lansării site-ului, am stat de vorbă cu domnul dr. Dan Băcueț-Crișan - președintele acesteia:
Foto-Travel: Cum a fost anul 2014, din punctul de vedere al Asociaţiei Amicii Muzeului.
Dan Băcueț-Crișan: Pentru noi, 2014 a fost un an extrem de încărcat, cu extinderi şi transformări “istorice” în sensul în care am format o nouă trupă de arcaşi sarmaţi numită Magna Sarmatia şi am schimbat denumirea uneia dintre trupele de romani, astfel că din Cohors III Campestris Civivm Romanorvm Milliaria am devenit Legio VII Gemina Felix Pia Fidelis.
dr.Dan Băcueț-Crișan, președintele asociației Amicii Muzeului |
Foto-Travel: De ce acestă schimbare?
Dan Băcueț-Crișan: La Porolissum, alături de cohortele auxiliare au staționat şi detaşamente din cadrul unor legiuni. Un astfel de detaşament (o vexilaţie) este cel din Legio VII Gemina. Am zis că dacă am “trăit” într-una cohortele auxiliare, să vedem ce înseamnă şi viaţa într-o legiune romană. Oricum, noi ca istorici suntem datori să înţelegem toate laturile civilizaţiei antice, inclusiv cea militară cu aspectele sale evolutive.
Salve Porolissum - salutul romanilor în cadrul Porolissum Fest 2014 |
Foto-Travel: Deci schimbarea denumirii e susținută arheologic...
Dan Băcueț-Crișan:Da. La început, am pornit cu o cohortă auxiliară pentru că am perceput-o ca o activitate mai simplă din punct de vedere structural. Reconstituirea unei legiuni romane, în cazul nostru un detaşament (vexilaţie) dintr-o astfel de unitate militară de mari dimensiuni a reprezentat abordarea unei structuri mult mai complexe. Am optat pentru detaşamentul/velixația din Legiunea a VII-a Gemina care a staţionat la Porolissum în castrul mare de pe Dealul Pomet, detaşament care - după dovezile arheologice acumulate până acum – era a III-a cohortă din respectiva legiune. Această nouă abordare a fost motivată în primul rând de experienţa acumulată în urma reconstituirilor istorice pe care le-am abordat până acum. Desigur, rigorile armatei romane sunt peste tot la fel, nu există niciun fel de diferență.
Formație de luptă. Porolissum Fest 2014 |
Foto-Travel: Dar celelalte trupe?
Dan Băcueț-Crișan: Trupa de arcași Nvmervs Palmyrenorvm, e formată din femei. Este adevărat că în armata romană nu erau femei, decât în armatele de barbari aliate conjunctural cu romanii, cum este cazul trupei de arcaşi Magna Sarmatia compusă de asemenea din voluntare femei.
Foto-Travel: Însă din punct de vedere al impactului vizual, prezența unei trupe feminine dă bine...
Dan Băcueț-Crișan:Da, este de impact. Am constatat acest lucru, în cadrul publicului care vine la evenimente sunt multe mămici cu copii care sunt mai atrași de partea feminină, fac legătura cu mama, sora, bunica. Plus că, în ciuda misoginismului care -din păcate- încă funcţionează, când voluntarele noastre trag la țintă, lovesc ţinta şi efectuează o serie de exerciţii şi manevre de tragere complicate, impactul este mult mai mare decât dacă acest lucru ar fi fost realizat de arcași bărbați.
Arcașele din trupa Nvmervs Palmyremorvm |
Foto-Travel: Cronologic vorbind, care au fost primele trupe din cadrul asociaţiei?
Dan Băcueț-Crișan: Am pornit la drum cu trupa de romani - Cohors III Campestris în 2011. În același timp am pornit cu trupa de daci - Lupii Daciei. Acestea sunt cele două trupe cu care am început. În 2013 am pornit trupa de arcaşi Nvmervs Palmyrenorvm, iar în 2014 am schimbat denumirea trupei de romani și am dat drumul la încă o trupă de arcaşi (sarmaţi) numită Magna Sarmatia.
Foto-Travel: Câți voluntari sunt în cele patru trupe?
Dan Băcueț-Crișan: Suntem în jur de 50-60 de persoane. Toate participările sunt făcute pe bază de voluntariat.
Foto-Travel: Există însă și costuri...
Dan Băcueț-Crișan: Desigur, întreținerea echipamentelor de exemplu. Participările noastre la diverse evenimente sunt remunerate, pe bază de contract. Așa avem bani să reparăm și să întreținem echipamentele sau să achiziţionăm altele.
Magna Sarmatia. Festivalul Roman Zalău-Porolissum 2014. |
Lupii Daciei aliați cu Magna Sarmatia. La Festivalul Roman Zalău Porolissum 2014. |
Foto-Travel: Sunt convins că există şi rigori impuse de “haina militară”.
Dan Băcueț-Crișan: Da. Aceste rigori s-au văzut peste tot pe unde am avut prezentări prin faptul că trupele de reconstituire şi-au făcut întotdeauna treaba, exact cum a fost stabilitit programul, respectând normele de conduită. Avem un regulament de funcționare al asociației, pe lângă statut. Fiecare reenactor trebuie să-l respecte, prevederile lui sunt ca un fir roșu de conduită morală a fiecăruia. Atâta timp cât ești cu această uniformă, reprezinți oficial asociaţia şi nu ai voie să te abaţi de la aceste norme de conduită. După ce dai jos echipamentul de reconstituire istorică redevii aceeași persoană privată de dinainte de prezentare/spectacol.
Reduta dacilor sub asediul romanilor. La Porolissum Fest 2014 |
Foto-Travel: Prin aceste trupe contribuiți la promovarea complexului arheologic de la Porolissum...
Dan Băcueț-Crișan: Pentru noi este un caz fericit faptul că lumea din țară și nu numai, cunoaște foarte bine complexul arheologic Porolissum. Existența acestor trupe de reconstituire istorică, contribuie în mod fericit la promovarea turistică a acestui obiectiv important. Dacă n-ar fi oraşul roman Porolissum, probabil că acestă asociație n-ar avea succesul pe care-l are astăzi. La fel, existența asociației și faptul că noi dăm viață castrului, face ca la festivalul de reconstituire istorică Porolissum Fest să vină foarte mulți turiști din afara județului. La aceasta contribuie foarte mult și explicațiile date publicului, acestea fiind opera specialiștilor muzeului din Zalău.
Trupa Magna Sarmatia la Porolissum Fest 2014 |
Foto-Travel: Recent, Asociația Amicii Muzeului a editat și un pliant de promovare. Ce ne puteți spune despre acesta?
Dan Băcueț-Crișan: Este primul ghid al Asociației, n-am mai editat un ghid până acum. L-am considerat necesar din mai multe motive. În primul rând, din 2011 până acum, am adunat o lungă listă de participări la diverse evenimente și festivaluri. În plus, faptul că aceste participări s-au efectuat la modul profesionist, este dovedit de diplomele și premiile obținute. Cea mai importantă distincție e cea acordată de Ministerul Culturii la noi acasă, prin intermediul Galei Culturii Sălăjene. E un ”cursus honorum” personal ce spune multe despre tine, îți oferă încredere.
Foto-Travel: Cui ați distribuit ghidul?
Dan Băcueț-Crișan: Ghidul asociației a fost distribuit gratuit tuturor celor cu care colaborăm. L-am trimis şi celorlalte asociații de profil din ţară şi nu numai, am vrut să arătăm că o asociație ca a noastră nu are ca scop numai realizarea de recontituiri istorice şi spectacole, ea trebuie să-şi facă simţită prezenţa și prin publicații. Desigur, ghidul nu are pretenția de a fi o publicație științifică, acelea sunt publicate la locul lor. Ghidul se adresează tuturor celor care sunt interesaţi de activitatea noastră.
Diplomă oferită cu ocazia Galei Culturii Sălăjene 2014 |
Foto-Travel: Revin la site. De ce un site? Nu este suficientă promovarea prin rețelele de socializare?
Dan Băcueț-Crișan: Noi am pornit prima dată cu paginile de facebook, ne-am gândit destul de târziu la acest site. Ideea este că trebuie să ai un site, așa este etic și științific, e cea mai bună carte de vizită. Facebook-ul e un pas, însă o rețea de socializare face ca informația să circule doar printre ”prieteni”. La fel și materialele de promovare pe suport de hârtie, ajung doar acolo unde le distribui. Site-ul rămâne cea mai bună variantă, e oficial, de oriunde din lume poți fi văzut. În plus, e o garanție pentru cei care văd filmulețele, pozele sau postările de pe rețelele de socializare.
Dan Băcueț-Crișan la Porolissum Fest 2014 |
Foto-Travel: Ce planuri de viitor are Asociația Amicii Muzeului?
Dan Băcueț-Crișan: Ca în fiecare an, primim o mulțime de invitații, inclusiv în străinătate. Vom vedea pe care putem să le onorăm. Vom încerca să mergem la festivalurile mari, unde participă mai multe trupe de reconstituire istorică. Acolo unde sunt mai mulți spectacolul este astfel, poți să spui o poveste coerentă de mai lungă durată. Referitor la participare, în primul rând va fi Porolissum Fest - eu spun că la ora actuală este cel mai bun festival de reconstituire istorică pe teme antice din România datorită complexităţii şi mai ales datorită spectaculoasei locaţii în mijlocul ruinelor romane. Vom participa și la festivalul de la Zalău, apoi la Alba Iulia - Festivalul Apulum, la Festivalul Cetăților Dacice. Ne dorim să ajungem şi la alte festivaluri şi manifestări culturale din ţară şi străinătate, vom vedea dacă vom merge iarăși în Italia la Natale din Roma. Pe lângă participările la festivaluri sau alte manifestări culturale vrem să derulăm activităţi împreună cu şcolile, să edităm mai multe materiale de promovare (cărți poștale, broşuri, calendare etc.) dar şi câteva materiale documentare.
Foto-Travel: Vă mulțumesc pentru informațiile oferite. Doriți să transmiteți un mesaj cititorilor blogului Foto-Travel?
Dan Băcueț-Crișan: Să aibă parte de un an mai bun decât cel anterior, adresându-le totodată invitaţia de a participa şi pe viitor la prezentările pe care le face asociaţia şi chiar de a deveni membri voluntari în trupele de reconstituire istorică din cadrul Asociaţiei Amicii Muzeului-Zalău.
Formațiile Asociației Amicii Muzeului salutând publicul la Festivalul Roman Zalău-Porolissum 2014 |