Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Savaria Legio XV Apollinaris, din nou la Zalău

$
0
0
Sunt ordonați, disciplinați exact cum erau acum aproape 2000 de ani legiunile romane. Au echipamente care reproduc până aproape de perfecțiune pe cele autentice romane. În tot ceea ce fac, fie că e vorba de defilări, prezentări de echipament sau de demonstrații de luptă, dau dovadă de profesionalism. Provin din anticul oraș Savaria, capitala provinciei romane Pannonia Superior. Au fost prima formație de reenactment care au participat încă de la prima ediție a Zilelor Romane în 2005. Ați ghicit, e vorba de Savaria Legio XV Apollinaris din Szombathelyi, Ungaria.

Savaria Legio XV Apollinaris - romanii din Pannonia

Cine a urmărit cu atenție edițiile anterioare ale Festivalului Roman Zalău – Porolissum, organizate an de an de către primăria Municipiului Zalău, nu poate să nu remarce că printre formațiile de reconstituire istorică care participă la festival, se disting maghiarii din Szombathelyi. Se disting prin modul în care arată – totul de la uniformă și cască până la arme este realizat cu mare acuratețe în conformitate cu cele mai recente rezultate ale cercetărilor științifice. Se disting prin organizare, prin disciplină și modul în care reproduc, până în detaliu, fiecare aspect al vieții de legionar roman. Ca niște actori desăvârșiți își joacă bine rolul, când sunt îmbrăcați în echipamentul de luptă, se transpun în pielea soldaților din legiunile romane.

în marș forțat prin grădina Colegiului ”Silvania” - 2013

manevre militare la Festivalul Roman 2013
Au fost primii care au introdus în România conceptul de reenactment antic, roman. S-a întâmplat în 2005 când în perioada 29-31 iulie s-a desfășurat la Zalău prima ediție a Zilelor Romane, festival care ulterior s-a metamorfozat în ceea ce azi se numește Festivalul Roman Zalău – Porolissum. ”Romanii” de la Savaria Legio XV Apollinaris au fost primii care au campat la Porolissum, castrul roman nemaifiind ocupat de legionari de aproape 2000 de ani. Au fost cei care au inspirat ulterior alte formații și trupe care s-au constituit în legiuni și cohorte romane. Primii au fost clujenii de la Terra Dacica Aeterna (2007), urmați de Asociația ”Amicii Muzeului” din Zalău – care are o trupă de romani ce reconstituie cohorta care a staționat la Porolissum, Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria (2011).  



formația de luptă ”Testudo” - Festivalul Roman 2013
Provin din orașul maghiar Szombathelyi din vestul Ungariei, aproape de frontiera cu Austria. Szombathelyi este considerat a fi cel mai vechi oraș din Ungaria, fiind fondat de romani în anul 45 d.Hr. sub numele de Colonia Claudia Savariensum. A fost capitala provinciei romane Pannonia Superior, situată pe celebra ”Rută a Chihlimbarului” (în maghiară Borostyánút) –  rută comercială importantă încă din epoca romană, care lega Marea Baltică de Marea Mediterană. Orașul antic Savaria a fost vizitat de câteva ori de însuși împăratul Constantin, cel care a pus capăt persecuției creștinilor și a reorganizat administrativ Imperiul, Savaria devenind capitala provinciei Pannonia Prima. În acele vremuri orașul a cunoscut o perioadă de glorie, au fost construite mai multe teatre și biserici creștine. Aici s-a născut Sfântul Martin de Tours. După moartea împăratului Valerian III, hunii au invadat Pannonia, Savaria fiind ocupat între 441 și 445 de armatele lui Attila. Orașul a fost distrus în urma unui cutremur în anul 456. În perioada medievală orașul a trecut pe rând prin mâinile goților, a slavilor și a francilor. Din anul 900 este ocupat de triburile maghiare iar în 1009 a fost dat de către regele Ștefan (Szent István király) nou înființatei Episcopiei de Györ. A fost din nou distrus de către mongoli (1241-1242) dar a fost reconstruit la scurt timp. Orașul a rezistat invaziei otomanilor (1664 – 1683) însă ulterior în perioada modernă a fost cucerit pe rând de habsburgi (în timpul răscoalei lui Rákóczi) sau de francezii conduși de Napoleon Bonaparte. A fost un oraș viu disputat în timpul celui de-al doilea război mondial. Astăzi este un oraș modern, capitală a comitatului Vas. Aici are loc anual în luna august unul dintre cele mai mari festivaluri istorice din Centrul Europei - Szombathelyi Történelmi Kárneval.


Salutând publicul din Zalău - 2013
Savaria Legio XV Apollinaris în timpul paradei din Zalău 2013

Revenind la legionarii care alcătuiesc Savaria Legio XV Apollinaris, i-am văzut ”pe viu” în ultimii doi ani la Zalău. Anul trecut m-au impresionat atât la paradă cât mai ales în grădina Colegiului Național ”Silvania” acolo unde au campat. Au oferit publicului prezent o demonstrație de virtuozitate, fiind aplaudați la scenă deschisă. Totul a impresionat la ei, de la intrarea triumfală în frunte cu vexillifer-ul (cel care purta steagul de luptă – vexillum-ul) cu blana de urs pe cap și cornicer-ul (cel care dădea semnalele sonore), până la modul în care își prezintă echipamentul. Impresionează modul în care aliniați în fața spectatorilor, își bat zgomotos și ritmat gladius-ul de scut strigând din toți rărunchii  ”Savaria Aeterna! Pannonia Aeterna! Porolissum Aeterna!”.




I-am revăzut cu bucurie și în acest an. La fel de organizați și de disciplinați. M-am bucurat când reprezentantul lor, domnul Szabolcsi Gábor a urcat pe scena din Zalău și a primit din partea Primăriei Municipiului Zalău, personal a domnului primar Radu Căpîlnașiu, distincția ”Prieten al Zalăului”în semn de recunoaștere a efortului depus în cei 10 ani de când se organizează Festivalul Roman la Zalău. Primind distincția a spus: ”Vă mulțumesc în nume propriu și în numele trupei Savaria pentru această distincție. Este o onoare pentru noi să fim aici și o să fim și de acum încolo. Din partea asociației noastre, am adus trei lăzi cu jucării pentru grădinițele din Zalău”.Într-adevăr, bravii legionari din Szombathelyi au urcat pe scenă cu trei cufere mari de lemn, din acelea în care-și țin efectele militare, pline de data asta cu jucării. Gestul lor a fost răsplătit cu aplauze din partea publicului zălăuan. Apoi, la comanda sa, trupele de legionari dar și publicul au strigat de trei ori ”Legio Savaria! Zalău Aeterna!”.

Primarul Radu Căpîlnașiu înmânează titlul de ”Prieten al Zalăului” lui Szabolcsi Gábor
Szabolcsi Gábor  pe scena Festivalului Roman - 2014
Legionarii de la Savaria au adus jucării pentru grădinițele din Zalău
De asemenea, la ediția din 2013 a Festivalului Roman, am avut ocazia să stau de vorbă cu domnul Szabolcsi Gábor, conducătorul celor de la Savaria Legio. A acceptat să-mi răspundă la câteva întrebări, chiar în fața taberei unde erau cantonați legionarii săi. Din motive obiective, interviul n-a putut fi publicat anul trecut, însă și acum este la fel de actual.

Foto-Travel:Cum se face că de atâția ani, continuați să veniți la Zalău? Nu v-ați plictisit de astfel de evenimente?
Szabolcsi Gábor:Noi iubim foarte mult Zalăul și venim în fiecare an la invitația Primăriei.

Foto-Travel:Cum vi s-a părut ediția din acest an a Festivalului Roman, comparativ cu celelalte ediții la care ați participat?
Szabolcsi Gábor: Ne bucurăm să constatăm că față de prima ediție când doar noi eram pe partea de reconstituire istorică antică, an de an sunt tot mai multe formații care continuă tradiția castrului de la Porolissum , unul dintre cele mai importante din Europa.


Parada Festivalului Roman Zalău - Porolissum 2014
Foto-Travel:Veniți din Szombathelyi, aproape de granița cu Austria. Aveți și acolo un festival asemănător...
Szabolcsi Gábor:Suntem la 11 km de granița cu Austria. Festivalul din Szombathelyi (Szombathelyi Történelmi Kárneval  - Carnavalul Istoric din Szombathelyi) este cel mai mare din centrul Europei axat numai pe reconstituire istorică antică. Szombathelyi este construit pe vechiul oraș roman Savaria.

Foto-Travel:Cât de veche este formația pe care o coordonați?
Szabolcsi Gábor:Ne-am înființat în anul 1998. Suntem 30 de reenactori și împreună cu istoricii și ceilalți membri ai asociației ajungem la 50 de persoane.


”Savaria Aeterna! Pannonia Aeterna! Porolissum Aeterna!”
Foto-Travel:Sunteți bine organizați, poate mult mai bine decât toate celelalte formații pe care le-am văzut.
Szabolcsi Gábor:După ce și trupele de aici din România vor avea 15 ani vechime, vor ajunge la aceleași performanțe.

Foto-Travel:Cine finanțează trupa?
Szabolcsi Gábor: Ne descurcăm doar prin acțiuni de voluntariat, nu cerem nimic de la oficialitățile locale și nu suntem susținuți politic.

Foto-Travel:În România, în afară de Festivalul Roman de la Zalău, ați mai participat și alte evenimente similare?
Szabolcsi Gábor:Am fost la București în 2006 la invitația Muzeului Național de Istorie a României, pentru a aniversa 1900 de ani de la transformarea Daciei în provincie romană. Am fost invitații de onoare a acelui eveniment. În 2010 am participat cu o parte a formației la Festivalul DacFest de la Costești, Hunedoara.


Savaria Legio XV Apollinaris la zalău - 2014
Foto-Travel:Cum sunt privite în Ungaria astfel de festivaluri de reconstituire istorică? Sunt multe?
Szabolcsi Gábor:Foarte multe. Cele antice sunt considerate a fi mai exotice, predomină cele care încearcă să recreeze perioada fondării Regatului Ungariei, apoi cele medievale.

Foto-Travel: Cum vă explicați prezența destul de scăzută la Festivalul Roman Zalău-Porolissum? La Festivalul din Szombathelyi aproape tot orașul participă...
Szabolcsi Gábor: Originea Festivalului de la Szombathelyi este undeva prin anii 60. La Zalău trebuie să treacă o generație, să aibă loc o schimbare de generații, pentru ca acest festival să fie apreciat. Atunci va fi public numeros, când copiii pe care i-am văzut azi pe umerii părinților, vor fi la rândul lor părinți. Atunci vor simți și locuitorii Zalăului că acest festival este al lor.

Szabolcsi Gábor - coordonatorul Savaria Legio XV Apollinaris din Szombathelyi
Foto-Travel: Lipsa publicului se poate explica și prin faptul că la Zalău sunt două evenimente similare, organizate la intervale mici de timp? Mă refer aici la Festivalul Roman Zalău-Porolissum și la Porolissum Fest.
Szabolcsi Gábor:Nu știu nimic de celălalt festival. Asta e o problemă la nivel local, prefer să nu mă pronunț.

Foto-Travel: Vă mulțumesc pentru amabilitate.Vă mai așteptăm la Zalău!
Szabolcsi Gábor: Vom veni de fiecare dată cu plăcere.








Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48