Șimleu Silvaniei, oraș situat la poalele Măgurii a fost întotdeauna un centru cultural important al Sălajului. De numele lui se leagă mari personalități istorice și culturale ale românilor transilvăneni, este suficient să-i amintim aici pe Simion Bărnuțiu, Ioan Ossian sau Iuliu Maniu. Ca să nu mai vorbim de faptul că la Șimleu Silvaniei s-a născut viitorul rege al Poloniei, Bátory István.
Din punct de vedere arhitectonic, Șimleu Silvaniei mai păstrează, în ciuda construcțiilor din perioada comunistă, o parte din aspectul pe care l-a avut înainte de Unire sau din perioada interbelică. Blogul Foto-Travel vă prezintă o galerie foto a celor mai frumoase detalii de arhitectură întâlnite în oraș.
Spre diferență de celelalte orașe ale județului Sălaj, mă refer aici la Jibou, Cehu-Silvaniei sau Zalău, la Șimleu Silvaniei mai găsești case vechi din secolul XIX a căror fațade păstrează ornamente arhitecturale spectaculoase. Acestora li se adaugă câteva porți de fier forjat, adevărate opere de artă.
Este suficient să te plimbi pe principalele artere ale orașului, strada Simion Bărnuțiu ce începe din zona Liceului Tehnologic ”Ioan Ossian” și duce spre primărie sau pe strada 1 Decembrie ce continuă de la Primărie spre Colegiul Național ”Simion Bărnuțiu”, pentru a admira șirul de case ce mai păstrează un parfum de epocă în ciuda modernizării evidente. Din când în când, acest șir de case cu un singur nivel este întrerupt de câte o clădire ce adăpostește o instituție publică sau una de învățământ. La prima vedere nimic spectaculos, case vechi, unele cu fațade refăcute. Dacă însă te oprești din goana cotidiană și privești cu atenție aceste imobile, sigur vei găsi elemente care-ți vor atrage atenția.
Fie că este vorba despre ancadramentul ferestrelor, de câte un portic sau pur și simplu de ornamente cu rol pur decorativ aplicate pe fațada clădirilor, toate crează o imagine vizuală ce dă o senzație de bine.
Sunt câteva clădiri reprezentative în Șimleu Silvaniei care sunt bogat ornamentate. Nu lipsesc basoreliefurile, stucaturile sau statuetele. Dintre acestea se distinge clădire a primăriei care are un turn de colț ce poate fi considerat simbol al orașului. Pe fațada principală sunt patru grupuri de statuete. Ce situate de o parte și de alta a portalului reprezintă fiecare câte un bărbat, unul cu un ciocan și o nicovală aluzie la clasa muncitoare, celălalt cu o coasă în mână aluzie la țărani. Celelalte două grupuri statuare sunt mixte, un bărbat și o femeie. Judecând după îndeletniciri statuile reprezintă diverse clase sociale: medici, femei casnice, intelectuali sau comercianți. Desigur, acesta este interpretarea mea.
O altă clădire, poate cea mai impunătoare și mai bogat ornamentată este aceea care adăpostește acum clădirea Judecătoriei, fost sediu al filialei Băncii Naționale. Clădirea construită între 1920-1925 mai păstrează în ciuda degradării avansate, decorațiuni specifice stilului neoclasic și seccesion.
Impresionează și sediul parohiei romano-catolice, clădire situată vis-a-vis de Școala Gimnazială ”Silvania” și care se distinge prin frize cu motive vegetale sau prin portalul de lemn bogat ornamentat.
Majoritatea clădirilor istorice din Șimleu Silvaniei sunt într-o stare relativ bună de conservare. Poate ceva mai rău arată clădirea Judecătoriei sau fostul Centru de Cercetări și Asistență Medicală a doctorului Pușcaș. Desigur, renovate toate aceste clădiri ar arăta mult mai bine iar detaliile de arhitectură ar fi puse în evidență. Un exemplu de cum poate să arate o clădire renovată îl găsiți pe strada 1 Decembrie 1918, chiar peste drum de Centrul de Cercetări și Asistență Medicală.
Șimleu Silvaniei încă mai păstrează câteva garduri sau porți din fier forjat care, dacă ai răbdare să le privești mai de aproape, nu au cum să nu-ți placă, să nu te surprindă prin modul de realizare.
E în vogă să postezi pe internet poze cu porți vechi. Există câteva galerii remarcabile. Se organizează chiar concursuri de fotografie cu această tematică (cum este cel recent desfășurat pe site-ul cluj.com). Chiar și blogul Foto-Travel a publicat o galerie a celor mai frumoase porți bistrițene. Vei fi plăcut surprins să constați că și în Șimleu Silvaniei sunt câteva porți spectaculoase. Iată câteva dintre acestea.
Ar mai fi multe alte clădiri, mai cunoscute sau de care nu știe nimeni, care au elemente de arhitectură foarte frumoase. Vă las să le descoperiți și voi, fie prin intermediul fotografiilor realizate, fie printr-o vizită la Șimleu Silvaniei.