Castelul Peleș, unul dintre cele mai frumoase castele din România și din Europa aniversează 130 de ani de la inaugurare. Construit între anii 1873 și 1914, a fost (și este) reședința de vară a regilor României. A fost construit la Sinaia la dorința regelui Carol I (1866-1914) după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena. Unul dintre cele mai importante edificii istorice din România, castelul este unicat prin arhitectura sa și este de o valoare inestimabilă atât din punct de vedere istoric cât și material. Și acum, la 130 de ani de la inaugurarea sa oficială, în data de 19 noiembrie 1883, Castelul Peleș impresionează pe oricine îl vizitează.
Ideea de a ridica un castel care să reprezinte reședința de vară a regilor României a avut-o Regele Carol I care în anul 1866 vizitează pentru prima dată Sinaia, ce se numea pe atunci Podul Neagului. Fermecat de frumusețea acelor locuri, cumpără în 1872, 1000 de pogoane de pământ într-un loc retras și pitoresc numit Piatra Arsă. Aici încep lucrările de construcție în anul 1873 sub supravegherea arhitecților Johannes Schultz, Karel Liman și Carol Benesch. Ultimul se va stabili în Regatul României și de-a lungul anilor va lăsa posterității numeroase edificii: catedrala Sf.Iosif (1873-1884), Biserica Domnița Bălașa (1895), Spitalul Brâncovenesc (1881-1885) toate din București sau Catedrala Sf. Apostoli Petru și Pavel din Constanța (1883-1885). Primește cetățenie română în 1876 printr-un decret al regelui Carol I, iar pentru remarcabilele lucrări executate la Catedrala Sf.Iosif din București este decorat în 1881 de către Papa Leon XIII cu Ordinul Ecvestru al Sfântului Grigore cel Mare fiind numit Carol Villaquiensi (Carol din Valahia).
Peleşul la 1883 |
Piatra de temelie a viitorului castel este pusă în anul 1875, sub care sunt îngropate câteva monede de aur cu valoarea de 20 lei, cu chipul regelui Carol I. În anul 1883 este inaugurat castelul care va deveni timp de 65 de ani, până la abdicarea forțată a regelui Mihai I, simbolul Regatului României. Chiar dacă inițial, castelul a fost construit aproape de granița cu Austro-Ungaria, ulterior acesta se va găsi în inima țării reîntregite. Castelul a fost martorul tăcut al multor evenimente din istoria contemporană a României. Aici s-a decis în 1914 în cadrul Consiliului de Coroană neutralitatea României în primul război mondial. Aici s-au născut viitorii regi ai României: Carol al II-lea și Mihai I (născut la Pelișor). La Peleș are loc în anul 1921 nunta principesei Ileana (una din surorile lui Carol II), eveniment monden la care a participat și istoricul Nicolae Iorga. În anul 1923 se organizează semicentenarul castelului, împlinindu-se 50 de ani d ela inaugurarea acestuia. Printre oaspeții de seamă ai castelului se numără și împăratul Austro-Ungariei care îl vizitează în 1896. Acesta va fi, conform mărturiilor vremii, profund impresionat de frumusețea castelului.
carte poştală d ela 1900. Sursa foto: www.delcampe.net |
Castelul rămâne în proprietatea familiei regale până în 1948, când este naționalizat de către comuniști. În 1953 este transformat în muzeu. După schimbarea regimului politic din România, după 1990 Castelul Peleș și Castelul Pelișor au fost reintroduse în circuitul turistic. A fost retrocedat familiei regale în data de 20 februarie 2007. Majestatea Sa, Regele Mihai I a decis să păstreze castelul în circuitul turistic.
castelul Peleş în anul 1907. Sursa foto: www.delcampe.ne |
Corpul de gardă al castelului Peleş. Sursa foto: www.delcampe.ne |
Am avut șansa să vizitez Castelul Peleș de mai multe ori. Prima dată în anul 2006, când am însoțit un grup de profesori și elevi din mai multe țări europene care se aflau într-o vizită în România, în cadrul unui proiect Comenius. Am fost profund impresionat de frumusețea și măreția acestuia. Îmi amintesc că și oaspeții noștri străini au fost încântați de ceea ce au văzut. De atunci am mai fost la Peleș de câteva ori, ultima dată în 2010. De fiecare dată mi-a plăcut la fel de mult. Nu se poate să nu fii profund impresionat de maiestuozitatea castelului, de silueta lui unică cu turnulețele care străpung ceața deasă ce se lasă în diminețile de vară asupra poienii în care este situat. Nu se poate să nu fii impresionat de ornamentele de pa fațadă sau de cele ce decorează pereții curții interioare. Ca să nu mai vorbim de interioarele somptuoase, croite pe măsura fețelor regești care le-au locuit.
Silueta castelului prin ceaţa unei dimineţi de vară |
La castel se ajunge din Sinaia pe un drum pavat cu piatră cubică care urcă prin pădure alături de firul unui pârâu de munte. Accesul autovehiculelor și al autocarelor este permis până la o parcare amenajată de unde mai sunt aproximativ 300 de metri până la bariera de acces la castel. Aici, încă de la primele ore ale dimineții se formează cozi lungi de vizitatori.
Drumul spre castel |
Programul de vizitare este unul special, având în vedere că acesta este locuit de familia regală. Astfel accesul publicului la Muzeul Național Peleș este permis de miercuri până duminică inclusiv. Orarul pentru perioada de iarnă este de la 11:15 – 16:15 miercurea și respectiv de la 9:15 – 16:15 în celelalte zile. Pentru programul de vară sau pentru anumite restricții, trebuie consultat site-ul oficial. Pentru un tur ce cuprinde parterul castelului și care durează 45 minute, tariful unui bilet de intrare este de 20 de lei (pentru pensionari biletul este de 10 lei iar pentru elevi și studenți de 5 lei). Mai există un tur cu durata de aproximativ 1 oră și 15 minute care include atât parterul cât și etajul I. În această situație, prețurile cresc simțitor.
Dar pentru oricare variantă ar opta turiștii, vizitarea Peleșului începe cu terasele exterioare. Acestea au un farmec aparte fiind inspirate din stilul grădinilor italiene și sunt create succesiv între anii 1881-1914. Terasele sunt opera celui mai important arhitect al castelului Karel Liman care pentru realizarea acestora a colaborat cu peisagiști valoroși ai epocii. Mai târziu, după moartea regelui Carol I, regina Maria se implică activ în decorarea și amenajarea grădinilor.
Dar pentru oricare variantă ar opta turiștii, vizitarea Peleșului începe cu terasele exterioare. Acestea au un farmec aparte fiind inspirate din stilul grădinilor italiene și sunt create succesiv între anii 1881-1914. Terasele sunt opera celui mai important arhitect al castelului Karel Liman care pentru realizarea acestora a colaborat cu peisagiști valoroși ai epocii. Mai târziu, după moartea regelui Carol I, regina Maria se implică activ în decorarea și amenajarea grădinilor.
unul din leii ce străjuiesc scările |
Fântâna lui Neptun |
Treptele sunt străjuite de doi lei din marmură, opera sculptorului Guido Minerbi și datează din 1911. Două tunuri de artilerie amintesc de cel mai important moment al domniei lui Carol I: Războiul de Independență. Terasa este populată de statui în mărime naturală reprezentând personaje alegorice, copii după originalele de la Palatul Versailles sau după staui din grădinile Boboli din Florența. În anul 1913, sculptorul italian Raffaello Romanelli a realizat fântâna monumentală inspirată din fântâna lui Neptun din Florența. Cu ocazia semicentenarului Palatului Peleș din 1933, au fost inaugurate statuile primilor doi regi ai României: Carol I și Ferdinand.
Curtea interioară a Palatului Peleș este decorată cu însemne heraldice, medalioane, capete de înger sau basoreliefuri din marmură. Pe peretele exterior al sălii maure au fost fixate câteva console-busturi de împărați romani: Octavianus, Serptimius Severus și Hadrianus. Statuile cu halebardieri, fântâna precum și câinii lup sunt executate de sculptorii Calandrelli și Paul Stotz.
Curtea interioară |
Dar oricât de impresionat ar fi vizitatorul de arhitectura și exteriorul palatului, nimic nu se compară cu interioarele acestuia care adăpostesc colecțiile permanente ale Muzeului Național Peleș. La parter se află holul de onoare realizat de Liman inspirat din sala ”Fredenhagen” a Camerei de Comerț din Lubeck. Sufrageria, dedicată întâlnirilor și dineurilor curții regale expune serviciile de masă, ceai cafea din porțelan, tacâmuri din argint sau pahare de cristal. Salonul florentin este de inspirație renascentist italiană și este destinat ca sală de recepții. Impresionează colecția de tablouri renascentiste. O atracție pentru turiști o reprezintă sala mare de arme ce a fost amenajată între anii 1903-1906. Aici este expusă o parte din colecția de arme occidentale a regelui Carol I, piese de valoare ce datează din secolele XV-XIX. Multe din ele au fost primite în dar sau achiziționate de suveran. Cel mai impozant element îl reprezintă armura de cal și cavaler de tip maximilian, un unicat în România. Plafonul este casetat și are blazonele principalelor ramuri ale familiei. Cabinetul de lucru al regelui Carol I poartă amprenta personalității acestuia: sobrietate, ordine, disciplină. Pereții sunt decorați cu două portrete originale ce-i reprezintă pe carol I și pe principesa Elisabeta. Parterul castelului mai cuprinde și una dintre cele mai exotice săli: sala maură. Realizată între 1890-1892 crează un interior hispano-maur ce amintește de celebrul Alhambra.
Interiorul castelului Peleș. Sursa foto: www.delcampe.net |
Etajul palatului este de asemenea grandios. Sala de concerte este construită după planurile lui Liman și este decorată în stilul renașterii engleze. Deasupra șemineului este expus tabloul intitulat ”Carmen Sylva, ascultând glasul pădurii” realizat de Jean Lecomte de Nouÿ. Cele trei apartamente de la etaj sunt: apatamentul rococo, apartamentul imperial și apartamentul Empire. Primul dintre acestea, apartamentul rococo, numit și apartamentul roșu, a găzduit de-a lungul timpului oaspeții de seamă ai regilor României. Prin detalii și mobilier de inspirație franțuzească acesta recompone atmosfera interioarelor de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Cel mai vast apartament de oaspeți de la Castelul Peleș este fără îndoială Apartamentul Imperial format din două saloane, dormitor, budoar și baie alături de apartamentul valetului. A fost amenajat între anii 1905-1906 pentru împăratul Franz Josef. Cel de-al treilea apartament aflat la etajul I, Apartamentul Empire, este format din salon, dormitor și baie. A fost amenajat special pentru principela Josephina de Baden, în varianta rusească a stilului Empire.
Statuia Regelui Carol I |
Și colecțiile Muzeului Național Peleș merită vizitate. Vizitatorii vor găsi aici impresionante colecții de sticlărie, de argintărie dar și o superbă colecție de orologii, cele mai multe dintre ele fiind achiziționate de regele Carol I. Printre aceste adevărate bijuterii ale tehnicii, se rmarcă ceasul de buzunar al primului rege al României, fiind realizat în 1881 de celebra firmă Philippe patek din Geneva. Carcasa masivă din aur este gravată pe capacul avers cu monograma ”E.C.”. O altă colecție extrem de valoroasă și care va crea un efect vizual puternic asupra oricărui vizitator, o reprezintă colecția de vitralii. Sunt aproximativ 800 de vitalii achiziționate din Imperiul Roman de neam german sau fabricate între anii 1881-1883 la München.
Efigiile Regilor României |
Evident că într-un articol, oricât de amplu ar fi ele, nu poți cuprinde toate informațiile legate de acest superb castel. Cred că fiecare cetățean al acestei țări, ar trebui să meragă cel puțin odată în viață să vadă cu ochii lui minunățiile de aici. Va putea astfel să-și facă o imagine a ceea ce a însemnat monarhia în România.
Pentru a vă stârni interesul, iată o serie de tururi virtuale de pe site-ul oficial al Muzeului Național Peleș, sursa principală de informație pentru descrierea interioarelor castelului. Ca orice instituție serioasă care s erespectă, Muzeul Național Peleș are o pagină de internet foarte bine documentată ce oferă informații atât asupra istoricului castelului, asupra colecțiilor acestuia dar și asupra regilor și reginelor care l-au populat.
Tururi virtuale:
- - Holulde onoare;
- Sufrageria;
- Salonulflorentin;
- Salamare de arme;
- Cabinetulde lucru al regelui;
- Sala maură;
- Salade concerte;
- Apartamentul rococo;
- Apartamentul imperial;
- ApartamentulEmpire
- Sufrageria;
- Salonulflorentin;
- Salamare de arme;
- Cabinetulde lucru al regelui;
- Sala maură;
- Salade concerte;
- Apartamentul rococo;
- Apartamentul imperial;
- ApartamentulEmpire