Zalăul pare a-şi revendica rolul de centru geografic a viitoarei regiuni Nord-Vest. Zilele trecute centrul oraşului de sub Meseş a fost invadat la propriu de produse ce poartă eticheta ”produs de Cluj”. Timp de trei zile, între 7-9 iunie, Primăria Municipiului Zalău, în parteneriat cu Asociaţia ”Produs de Cluj”şi Consiliul Judeţean Cluj, a organizat Târgul ”Produs de Cluj”.
Cei care au tranzitat centrul Zalăului, vineri dimineața în drum spre locul de muncă, au fost surprinși să vadă că în fața Casei de Cultură a Sindicatelor se ridica o scenă și că pe strada ce separă platoul de marmură de Casa de Cultură sunt ridicate tarabe având inscripția ”produs de Cluj”. Imediat am căutat în autobuzul care mă ducea la școală, afișul evenimentului. Este deja o tradiție ca cei de la firma de transport în comun să afișeze un panou cu evenimentele ce au loc în oraș sau chiar pun un ziar local în interiorul autobuzului. Astfel, călătorii se informează asupra a ceea ce se întâmplă în orașul lor.
După ore, am trecut prin centru să iau pulsul Târgului. Într-adevăr, foarte multe din tarabe erau deja ocupate de către comercianți care începuseră să-și etaleze produsele. Într-o zonă, sunt amplasate 4-5 tarabe dotate cu vitrine frigorifice și cu congelatoare. Sunt ale celor care comercializează lactate sau produse de origine animală. Sunt momentan cele mai vizitate, zălăuanii sperând că vor găsi prețuri de producător. Celelalte tarabe sunt ocupate de cei care comercializează produse de artizanat, am remarcat multe costume populare pentru toate vârstele și din mai multe zone folclorice, dovedind că românii sunt din ce în ce mai interesați de elementele folclorului autentic. Alții vând tot felul de bijuterii hand-made confecționate din diverse materiale: lemn, piele, textile. Sunt apreciate în special de către tineri. Pe platou, mai sunt alte câteva zeci de tarabe. Aici predomină produsele ecologice. În două sau trei locuri se găsesc produse apicole, altundeva sucuri și siropuri naturale, în altă parte ceaiuri și diverse creme. Am găsit chiar un comerciant care vinde lavanda la ghiveci sau în mănunchiuri de flori ori în săculeți de diferite forme sau marimi, de la inimioare la pernițe cu Dracula. Mirosul puternic de lavandă îl vei simți multă vreme. Alături, o doamnă vinde săpunuri naturale. Sunt și comercianți care vând ulei de floarea soarelui sau de dovleac, presat la rece și ambalat în sticluțe cu tot felul de plante aromatice. Desigur, prețul tuturor acestor produse naturiste sau ecologice este pe măsură, însă este sub prețul unor produse similare comercializate dincolo de granițele țării. De exemplu, la Zalău puteai achiziționa un săculeț cu lavandă la prețul de 10 lei, iar în Croația trebuie să scoți cel puțin echivalentul a 5 euro.
Am zăbovit mai mult la standul celor de la ”Valea Barcăului” care este un produs de Sălaj. Printr-o inițiativă lăudabilă, la Valcău de Jos s-a pus pe roate o afacere cu produse naturiste, în special apicole, afacere care este dedicată sectorului exclusivist. Sub sloganele ”The Art of Dar” și ”Sănătate Dulce” sunt comercializate produse apicole de calitate, 100% naturale și ambalate original și cu gust. Nu credeam că se pot face combinații gen miere cu cafea, miere cu scorțișoară sau miere cu chimen. Le-am încercat pe toate și sunt...delicioase. Nu am rezistat tentației și am cumpărat un borcănel de ”miere cremă cu chimen”, aceasta mi s-a părut a fi cea mai interesantă combinație.
Ce s-a mai putut găsi la Târgul Produs de Cluj? Icoane pe sticlă, tablouri, pahare ingenioase produse de meșteri sticlari din Turda, corn de vânătoare sculptat, opinci de piele, ceramică de tot felul, păpuși îmbrăcate în costume populare, jucării de lemn, drapelul național sub diverse forme de la fanioane la cocarde, obiecte sculptate în lemn, magneți de frigider și multe altele.
Dincolo de târgul propriu zis, evenimentul a fost pigmentat cu diverse concerte de muzică populară susţinute de formaţii din Cluj şi Sălaj, dar şi de ateliere de creaţie pentru copii. Astfel, vineri 7 iunie 2013, pe scena amenajată în centrul oraşului, pe platoul din faţa Prefecturii Sălaj, Ansamblul Românaşul din Cluj a susținut un spectacol folcloric. Seara, de la ora ora 20, au urcat pe scenă cunoscuţii interpreţi Mariana Morcan, Amalia Codorean Chindriş şi Dinu Iancu Sălăjeanu. Aceştia au fost acompaniaţi de Orchestra profesionistă Cununa Transilvană a CJCPCT Cluj.
Sâmbătă, 8 iunie, copiii au avut parte de surprize în centrul oraşului. Pentru ei, organizatorii au pregătit ateliere de sculptură în fructe şi legume dar şi un parc de distracţii. Pe scenă au urcat trupa de majorete a Palatului Copiilor Zalău care au susținut un spectacol muzical-coregrafic. Apoiă, au urcat pe scenă Clubul Vedetelor din Cluj-Napoca, Ansamblul Cununa Apusenilor din Gilău. Seara a fost încehiată de spectacolul folcloric susţinut de Lucia Potra, Maria Golban şi Sava Negrean Brudaşcu acompaniaţi de orchestra Horea Clujului.
Duminică la prânz, copiii au putut viziona spectacolul ”Croitorașul cel Isteț” pus în scenă pentru ei de actorii de la Teatrul Puck. Scena a fost animată pe rând de Ansamblul Folcloric Mugurelul al Liceului de Artă din Zalău, Ansamblul folcloric Columna şi Ansamblul Artistic Profesionist Porolissum ale Casei Municipale de cultură Zalău, Ansamblul Dor Transilvan al RATUC Cluj-Napoca. Seara s-a încheiat cu spectacolul oferit de interpreţii Marinela Zegrean Istici, Vasile Coca, Ioan Dordoi, Felix Galan şi Angela Rusu, acompaniaţi de orchestra Ceteraşii de la Gherla.
Asociaţia Produs de Cluj a luat fiinţa în 2010 având ca membri fondatori Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Centrul ”Agro Transilvania” Cluj. Asociaţia îşi propune să contribuie la dezvoltarea durabilă şi promovarea produselor, a valorilor tradiţiilor şi ale culturii, a turismului din zona judeţului Cluj.
Evenimentul de la Zalău, a fost în ciuda vremii capricioase, unul reușit. Chiar dacă au fost cetățeni care prin diverse comentarii lăsate la articolele de presă apărute s-au declarat nemulțumiți de gălăgia și ”mizeria” lăsată de participanți, consider că ceea ce s-a întâmplat în aceste zile la Zalău, a fost net superior unor activități similare, de gen ”zilele orașului”. Nu a fost fum, nu au fost tarabe improvizate care să vândă tot felul de chinezării, nu a fost haos și înghesuială. Din contră, tarabele au fost amenajate cu gust iar produsele comercializate au fost de bună calitate. Și înainte de toate, Târgul Produs de Cluj a însemnat pentru sălăjeni un exemplu de cum poate fi promovată turistic o zonă. Poate vom învăța ceva de aici.