Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Show aerian la Cluj

$
0
0

Aeroportul Internațional Cluj-Napoca a fost luat cu asalt de către cei care sâmbătă 18 mai 2013 au dorit să ia parte la mitingul aviatic organizat de aeroport și  Consiliul Județean Cluj în parteneriat cu Aeroclubul României, Inspectoratul General al Aviației și Ministerul Afacerilor Interne.



Spațiul generos pus la dispoziție de către organizatori, pe pista aeroportului, s-a dovedit neîncăpător pentru pasionații de show-uri aeriene, care încă de la ora 8 s-au grăbit să ocupe cele mai bune locuri. Așa am făcut și noi, am fost printre primii care am ajuns în zona deschisă publicului. Locul ales, aproape de gardul de protecție ne-a asigurat o imagine asupra locului unde aterizau aeronavele ce au participat la show. Fotografii profesioniști acreditați la eveniment au avut un spațiu la lor, pe care l-am invidiat. Însă, cum aveam să aflăm ulterior, nici acela nu a fost cel mai bun loc. Uneori, cerul foarte senin cu soare strălucitor nu este propice pentru fotografii aeriene.

participanții la mitingul aerian de la Cluj. Foto: Man Cristian

Așteptarea de aproape o oră și jumătate în soarele fierbinte a fost întreruptă de repetiția unei aeronave. Treptat, locul s-a umplut, la intrare se distribuiau gratuit baloane albastre inscripționate ”Aeroportul Internațional Cluj-Napoca. Miting Aerian 18 mai 2013”. O tonetă vindea alimente, apă și bere iar alături se vindeau exemplare din revista ”Top Gun”.



La ora planificată, 9,30 a început mitingul cu demonstrația de virtuozitate a parașutiștilor Aeroclubului României. S-a efectuat un zbor în formație de patru parașutiști, un exercițiu dificil care necesită multe ore de antrenament. Aterizarea parașutiștilor a fost întâmpinată de aplauzele celor prezenți.




A urmat apoi o demonstrație de acrobație cu planorul, aparat de antrenament și școală pilotat de Luca Gelu, unul dintre cei mai experimentați piloți ce are la activ peste 1000 de ore de zbor cu planorul. Este comandantul Aeroclubului ”Traian Dârjan” din Dezmir. Acrobațiile au putut fi urmărite grație instalațiilor de fum amplasate la extremitățile aripilor.

acrobații cu planorul. Foto: Man Cristian

planorul condus pe pistă. Foto: Man Cristian

Unul dintre momentele intens gustate de public a fost demonstrația solo a lui George Rotaru – directorul general al Aeroclubului României, care a pilotat un avion Extra 300 de ultimă generație. Avionul, fabricat în Germania este unul dintre cele mai performante avioane de acrobație din lume, Aeroclubul României având în posesie 6 astfel de aparate ce pot atinge în funcție de manevrele efectuate între 100 și 300 km/h. George Rotaru a stârnit ropote de aplauze după ce a ”desenat” pe cerul Clujului o inimă. Trecerile de-a lungul pistei, lupingurile sau ascensiunile în plan vertical, fiind de asemenea intens gustate de public.

George Rotaru într-un exercițiu complex. Foto: Man Cristian


”Vulturii tricolori” au executat un zbor în tandem cu aeronave școală de tip Zlin 142, fabricate în Cehia. Sincronizarea dintre cele două aeronave a fost perfectă, acest aspect fiind punctul forte al exercițiului. Au fost executate manevre complexe cum ar fi ruperea formației sau întâlniri din direcții diferite.

Vulturii tricolori. Foto: Man Cristian

întâlnirea din direcții opuse. Foto: Man Cristian

Vulturii Tricolori la aterizare. Foto: Man Cristian

Un exercițiu perfect au oferit ”Șoimii României - Hawks of Romania”– mândria țării la orice show acrobatic internațional. Aceștia au zburat în formație de 4 aeronave Extra 300. Încă din 2007, Șoimii României, formație compusă din membri ai lotului de acrobație a României, impresionează prin acrobațiile realizate. La Cluj, au zburat George Rotaru, Laszlo Ferencz, Iorgovan Cristian și Goger Atila. Capul formației este George Rotaru - directorul general al Aeroclubului României, cu peste 2500 de ore de zbor; Laszlo Ferencz este aripă dreapta, are peste 2000 de ore de zbor; Cristian Iorgov este aripă stânga, cu peste 2000 de ore de zbor la activ; coada formației este Goger Atila cu peste 1000 de ore de zbor. Au fost executate diverse acrobații, unele cu grad mare de dificultate, poate cea mai spectaculoasă dintre acestea fiind ruperea formației. Fiecare membru al formației a oferit apoi o demonstrație individuală de măiestrie spre deliciul celor prezenți. La aterizare, am observat că pe coada unuia dintre avioane, era imaginea lui Mihai Dobre Țone, unul dintre membrii Aeroclubului României ce și-a pierdut viața în timpul unui miting aerian. Foștii lui colegi au ales acest mod inedit de a-i menține vie memoria.

acrobații aeriene realizate de Șoimii României. Foto: Man Cristian

Șoimii României - sincronizare perfectă. Foto: Man Cristian



Ministerul Afacerilor Interne a participat la miting cu un elicopter ce este folosit în cazuri de dezastre naturale, pentru salvarea persoanelor, animalelor sau bunurilor aflate în pericol. Puternicul elicopter a ridicat o platformă pe care se aflau persoane, simulând astfel o intervenție de salvare.

elicopter din dotarea MAI. Foto: Man Cristian

Ca din senin, un vuiet puternic s-a auzit din partea noastră dreaptă. Sunetul creștea rapid în intensitate acoperind vocea crainicului. Instantaneu, toate privirile s-au întors spre dreapta dar până să ne dăm seama, cele trei aeronave MIG 21 Lancer aparținând Bazei 71 de la Câmpia Turzii erau deja deasupra noastră. Este greu de descris în cuvinte impactul vizual dar mai ales auditiv pe care MIG-urile l-au lăsat asupra noastră. Un sunet teribil, ca un tunet a acoperit complet vocea crainicului, iar MIG-urile erau deja departe. Demonstrația de virtuozitate ce a urmat, acrobațiile executate  în mare viteză, trecerile de-a lungul pistei la joasă înălțime, au fost cu siguranță cele mai de impact momente ale mitingului.

formația de avioane MIG 21 Lancer


MIG 21 lancer. Foto: Man Cristian



Inspectoratul General al Aviației a participat la show-ul de la Cluj cu trei elicoptere Puma Socat aflate în dotarea forțelor aeriene române. Au impresionat demonstrațiile perfect sincronizate ale celor trei aparate care oricum impresionează prin puterea pe care o degajă.



A urmat o ultimă demonstrație a parașutiștilor, care au executat din nou exerciții periculoase. Cel mai emoționant moment a fost acela în care unul dintre parașutiști a aterizat cu un imens drapel tricolor de 100 de metri pătrați, o premieră pentru astfel de evenimente. Momentul a fost îndelung aplaudat de public.
Drapelul României. Foto: Man Cristian

Parașurist cu drapelul României. Foto: Man Cristian



Evenimentul de la Cluj-Napoca a fost unul reușit. Abia aștept următorul miting aerian, voi participa negreșit.





Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48