Orice iubitor al istoriei, și în ultimă instanță, orice turist român ar trebui să ajungă să vadă cu ochii lui ruinele capitalei Provinciei Romane Dacia. Asta pentru că oricâte cărți de specialitate sau ghiduri turistice ai citi, sau oricâte fotografii ai fi văzut, nimic nu este același lucru cu o vizită în situl arheologic sau în muzeul de arheologie din apropiere. Nimic nu se compară cu plimbarea printre ruine, pe acolo pe unde au trecut legiunile romane acum 1900 de ani.
Ulpia Traiana Sarmizegetusa, pe numele complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, a fost întemeiată după cucerirea romană a Daciei de către Împăratul Traian între anii 108-110. Orașul a fost fondat la porunca împăratului de către generalul Decimus Terentius Scaurianus pe locul unei tabere a legiunii V Macedonica. Ulpia Traiana avea în sec II-III o populație de 20.000 - 25.000 de locuitori fiind populată cu veterani ai războaielor dacice. Se întindea pe o suprafață de 30 ha.
Istoria cercetărilor arheologice este interesantă. Redăm fragmente din prezentarea făcută pe pagina CiMec (Institutul Național al Patrimoniului). În secolul XV, clericul Joannes Merzezius începe să adune inscripții; printre cele 36 de inscripții reușește să identifice satul Grădiștea de Munte cu capitala regatului dac. Ulterior, o contribuție la cunoașterea monumentelor epigrafice o au istoricul transilvănean Stephanus Zamosius și inginerul italian Aloysius Ferdinand Marsigli aflat în slujba împăratului Austriei. Cele dintâi săpături au loc în 1832, când Johan Michael Ackner descoperă un mozaic reprezentând-o pe zeița Victoria. În 1881 a fost înființată la Deva societatea de istorie și arheologie iar din 1882 muzeul. Între anii 1881-1883 au fost realizate săpături arheologice. După Unire, în 1921, vestigiile romane au fost puse sub supravegherea Comisiei Monumentelor Istorice, care organizează începând cu 1924 primele săpături științifice. Sub conducerea lui Constantin Daicoviciu au loc ample săpături între anii 1924-1936. Cercetările au fost reluate în 1973 sub conducerea lui Hadrian Daicoviciu, Dorin Alicu, Ioan Piso și alții. În cei 10 ani de campanii (1973-1982) au fost dezvelite edificii sacre și profane, cea mai importantă descoperire fiind mausoleul din sec.II. (sursa informațiilor aici)
Situl arheologic Sarmizegetusa |
Ajuns în localitatea hunedoreană Sarmizegetusa, pe drumul național 6B ce leagă Hațeg de Caransebeș, n-ai cum să ratezi situl arheologic, pentru că șoseaua trece exact pe lângă ruine. Există un mic loc de parcare în fața casei de bilete, acolo unde, în stilul specific românesc, sunt tarabe cu de toate. Nu știu cum e în general, dar când am fost noi, doamna de la casa de bilete ne-a convins să vedem mai întâi muzeul de peste drum și apoi să venim la sit. Am ascultat-o și nu am regretat.
Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa
Atenție la șoseaua aglomerată care separă situl arheologic de clădirea muzeului! cum treci strada dai de una din celebrele borne care marchează Via Transilvanica, de la Putna la Porțile de Fier. Muzeul de arheologie e la 100 de metri înspre Hațeg, n-ai cum să-l ratezi pentru că este o clădire impozantă ce are afară un impresionant lapidarium. Plătesc, normal, taxa foto și video și pătrundem în lumea mirifică a unui muzeu arheologic unic. Desigur, fiecare muzeu este unic în felul său, însă aici simți cum te copleșește istoria antică.
una din bornele de le Via Transilvanica |
clădirea Muzeului de Arheologie din Sarmizegetusa |
Exponatele sunt fascinante, mai ales pentru un iubitor al istoriei antice. Aici vei găsi basoreliefuri ce atestă practicarea cultului mithraic, fragmente de statuete, vase ceramice de diferite dimensiuni etc.
Impresionant este fragmentul de mozaic reconstituit aici dar și cadranul solar circular, de asemenea reconstituit pe baza unui fragment găsit în ruinele de la Ulpiei Traiana Sarmizegetusa. Personal consider că acest cadran solar, reconstituit, reprezintă una dintre cele mai importante piese arheologice de aici.
În anul 263 î.Hr. călători din Sicilia au adus la Roma un cadran solar pe care l-au instalat în Forul roman. Indicațiile sale nu erau precise. întrucât nu era construit pentru latitudinea Romei. Abia peste un secol, în 164 î.Hr. a fost adus din Grecia un cadran solar construit special pentru latitudinea Romei. Treptat, cadranele solare au fost perfecționate, iar cel circular este cu adevărat interesant.
Nu poți să pleci din muzeu fără să vezi sala dedicată armatei romane. Primii care au început să construiască aici au fost soldații Legiunii IV Flavia Felix, ce avea pe stindard un leu. Legiunea a fost fondată în anul 70 de împăratul Vespasian. A luat parte la invazia din Dacia, fiind victorioasă în a doua bătălie de la Tapae (Porțile de Fier ale Transilvaniei, la 8 km de Ulpia Traiana) și a cucerit capitala Daciei, Sarmizegetusa Regia.
Ai impresia că ruinele romane se pierd printre terenurile gospodăriilor. Așa și este, practic cea mai mare parte a ceea ce a fost cândva Ulpia Traiana Sarmizegetusa, se află încă sub pământ. Deși a fost cercetată arheologic, zona nu este amenajată turistic, adică ruinele nu sunt scoase la suprafață. Mă gândesc că ar fi și extrem de dificil să faci asta acum, ar fi multe litigii de proprietate.
Deși ruinele romane sunt impresionante, ar mai fi multe de făcut pentru punerea lor în valoare. Între zidurile reconstruite, sunt expuse bucăți din pietrele originale, care fie făceau parte din zidurile construcțiilor, fie ale monumentelor de for public. Acestea au fost postate pe un suport de lemn. Însă, din cauza expunerilor la intemperii dar și din cauza greutăților acestora, suportul de lemn a cedat. În altă parte se văd stâlpi de metal. Probabil, cândva, era intenția de a realiza un fel de șopron care să protejeze o parte din materialul arheologic. Cine știe din ce motive acesta nu s-a mai construit, iar stâlpii de metal au ruginit...
artefacte romane in situ |
fragment de capitel corintic |