Poate deloc întâmplător, în anul în care sunt marcați 500 de ani de Reformă, apare la editura Top Invest Kiádo lucrarea ”A Zilahi Református Egyházmegye Templomai” (Bisericile Reformate din Eparhia Zalău) semnată de Magyari Hunor și Veres Tünde. O lucrare binevenită, o carte-album ce conține informații esențiale și fotografii de bună calitate a bisericilor reformate sălăjene.
Pentru oricine iubește patrimoniul sălăjean, o astfel de lucrare, fie și scrisă în limba maghiară, este o adevărată desfătare. Avem de a face pe de o parte cu o lucrare care încearcă să aducă în atenția publicului de limbă maghiară informații ce țin de istoricul bisericilor reformate din Sălaj. Pe de altă parte avem de a face cu un veritabil album de fotografie, în imagini color de foarte bună calitate sunt reprezentate 32 de biserici reformate din 30 de localități, toate aparținând de protopopiatul Zalău. Sunt imagini de ansamblu, imagini aeriene dar și imagini ce surprind detalii de arhitectură a acestor monumente.
Pentru ușurința orientării în spațiu, sunt redate hărți rutiere ce leagă localitatea în cauză de localitățile învecinate. Aici, denumirea localităților apare și în limba română. Carte-album se deschide cu un ”bun venit” scris de Szász Bálint Róbert - preot în Șamșud și protopop de Zalău; dar și de prefața autorului, domnul Magyari Hunor. La final, domnul profesor László László (unchiul autorului) semnează textul ce însoțește fotografiile de la castelele Dragu și Jibou.
Bisericile reformate din protopopiatul Zalău, prezentate în cartea - album |
Foto-Travel: În primul rând vreau să vă întreb cum a pornit acest demers de realizare a unor albume dedicate patrimoniului construit, cu referire la bisericile reformate?
Magyari Hunor: Primele fotografii despre biserici le-am făcut în anul 1996 pentru un concurs de fotografii. Una dintre ele a fost premiată, trei au primit mențiuni. În urma acestui concurs mi-am formulat un vis: să arăt lumii toate bisericiile și rămășițele bisericiilor reformate din țară, cu ajutorul fotografiilor interioare, exterioare și aeriene, însoțite cu scurtă prezentare. Primul album a apărut în anul 2007. Până acum am văzut și am documentat prin fotografii aproximativ 1100 de biserici și clădiri de rugăciune.
Albume de fotografie despre bisericile reformate |
Foto-Travel: De când editați astfel de albume? Au ele legatură cu aniversarea a 500 de ani de Reforma?
Magyari Hunor: Între 2002-2012 am realizat cu prietenii mei (profesoara Veres Tünde din Șimleu Silvaniei și preotul reformat Juhász Ábel din satul Teleac) 15 albume cuprinzând bisericiile Eparhiei Reformate din Ardeal. În 2015 și 2017 am editat 5 albume cu bisericiile Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului. Albumele nu au vreo legătură deosebită cu respectiva aniversare. Doar mă bucur că au apărut patru albume în anul aniversării a 500 de ani de Reformă.
Foto-Travel: Cine a avut ideea de a edita o lucrare / album dedicat bisericilor reformate din protopopiatul Zalău?
Magyari Hunor: Ideea a fost comună cu domnul protopop Szász Bálint Róbert.
Foto-Travel: Cu cine ați colaborat la editarea acestui album?
Foto-Travel: Ce parere aveți despre bisericile reformate sălăjene? Este vreuna care v-a atras atenția în mod deosebit?
Magyari Hunor: Bisericiile sălăjene sunt frumoase, sunt îngrijite și se află în stare bună. Preoții sunt prietenoși și gata de ajutor. Nu am o biserică aleasă, preferată, dar merită atenție cele din Dioşod, Coşeiu, Meseşenii de Jos, Mineu, Cehu Silvaniei, Cristur-Crişeni, Zalău 1., Jibou. Vă mulțumesc și eu pentru interesul acordat. Vă doresc toate cele bune atât Dumneavoastră cât și celor care citesc aceste rânduri sau răsfoiesc albumele mele.
Iar pentru că unul dintre autori este sălăjean, am vrut să aflăm punctul de vedere al acestuia. Doamna Veres Tünde, originară din Șimleu Silvaniei, este profesor de limba și literatura maghiară. A acceptat să ne răspunsă la câteva întrebări:
Foto-Travel: Sunteți coautoare a cărții – album ce prezintă într-o manieră inedită Bisericile Reformate din Sălaj. Este nevoie de un altfel de proiect?
Veres Tünde:Motivația care ne-a condus la demararea acestui proiect implică mai multe aspecte. Prezentarea bisericilor sălăjene face parte dintr-un proiect mai amplu prin care domnul Magyari Hunor, inițiatorul și coordonatorul acestuia, dorește documentarea prin poze și scurte descrieri a tuturor bisericilor reformate din România. Din câte cunosc, nu a mai existat în România un proiect de o asemenea amploare, care să adune la un loc atât informații interesante despre istoria unor biserici, spuse chiar de preotul slujitor, cât și imagini de o foarte bună calitate a tuturorbisericilor aparținând de o anunită religie. Pozele aeriene, realizate domnul Magyari Hunor prezintă aceste biserici dintr-o perspectivă inedită, spectaculoasă, chiar și pentru enoriașii localității respective.
Biserica reformată din Ulciug |
Foto-Travel:Am înțeles că ați mai colaborat cu domnul Magyari Hunor și la alte albume similare, deci cunoașteți foarte bine bisericile reformate din Transilvania. Unde se situează bisericile noatre, sălăjene? Se individualizează ele prin arhitectură?
Veres Tünde:Ca și arhitectură, bisericile reformate sălăjene se integrează destul de bine între celelalte biserici din Transilvania, păstrând unele linii comune ca: arhitectura simplă, pereți vopsiți în alb fără prea multe ornamente sau icoane. Specificul fiecărei zone, motivele tradiționale se regăsesc mai ales pe elementele textile prin care sunt decorate preponderent băncile din biserică. Un alt element important regăsit în majoritatea bisericilor este tavanul decorat prin casete vopsite.
Biserica reformată din Mineu |
Foto-Travel: Ce urmăriți atunci când documentați o biserică? Cum alegeți textul? Dar fotografiile?
Veres Tünde:Fiind pasionați de fotografie, urmărim în primul rând să documentăm aceste biserici prin poze artistice. În afară de pozele apărute în aceste albume deținem foarte multe poze care pot fi folosite în alte scopuri. Cu acordul nostru, mai multe poze au apărut în diverse publicații, expoziții, dar și broșuri de promovare a unei localități. În ceea ce privește textul, considerăm că cei mai îndreptățiți să scrie despre o anumită biserică sunt chiar preoții, care în afară de enumerarea datelor concrete despre clădirea bisericii pot de include diferite aspecte despre localitatea respectivă și întâmplări din viața enoriașilor.
Biserica reformată din Dioșod |
Foto-Travel: Având posibilitatea să vedeți toate bisericile reformate din protopopiatul Zalău, nu se poate să nu vă fi legat sufletește de vreuna. Care este aceasta?
Veres Tünde: Trebuie să recunosc că îmi plac bisericile reformate în ansamblul lor. Fiind crescută in spiritul religiei reformate, mă regăsesc în simplitatea şi puritatea acestor locașe de cult. Privind aceste biserici din latura fotografului, caut să observ detalii care poate sunt trecute cu vederea de alţi oameni, detalii care arată credinţa sinceră a oamenilor simpli, oameni care stau în acelaşi loc în fiecare duminică de zeci de ani, uzează podeaua în acelaşi loc, folosesc acelaşi Biblie lăsat moştenire de părinţi. Sunt lucruri care mă ating. Din punct de vedere al arhitecturii, poate biserica din Coşeiu -un monument datat în sec. al XV-lea - cu acea intrare gotică de pe peretele vestic este cea care m-a marcat cel mai mult.
Biserica reformată din Zalău (cartier Dumbrava) |
Biserica reformată din Zalău (din centru) |
Notă: Precizăm că fotografiile aeriene dar și cele care prezintă alte albume, fac parte din colecția autorilor și au fost folosite cu acordul acestora.