N-am mai scris de ceva vreme despre globetrotter-ul Mirel Magop, cel care a pornit în aventura vieții lui încercând să lege cel mai nordic punct din Europa - Nordkapp de cel mai sudic punct din America de Sud - Capul Horn. Și cum ”toate drumurile duc la Roma”- nu-i așa?-nu putea evita să treacă prin capitala Italiei. Mai ales că de Roma îl leagă amintiri plăcute. Vă amintiți probabil că în 2013 Mirel a devenit cunoscut în țară și în diaspora ca fiind un ”al doilea Badea Cârțan”. După Roma, despre care am scris într-un episod anterior, Mirel a luat-o la sud, a trecut de Napoli și a ajuns tocmai în Sicilia.
Lăsând silueta maiestuoasă a Vezuviului în spate, Mirel a părăsit Napoli îndreptându-se spre Sicilia. Coasta Amalfitană i-a oferit imagini spectaculoase, cel puțin așa reiese din pozele postate pe pagina lui de facebook. |
Vezuviul la orizont |
|
Claudiu - mascota lui Mirel |
Are timp și de reflecții, de confesiuni. Iată ce scrie pe pagina sa de facebook la 1 iunie 2015: ”Motivele care m-au determinat să plec în lume sunt diferite și deja nu mai sunt relevante. Pentru că am găsit, străbătând lumea, multe alte motive care mă împing mai departe, mai departe...Totuși, probabil singurul motiv care a fost și la început a fost faptul că am vrut, vreau și nu mă voi opri să cunosc lumea. De ce? Nu am știut de la început, dar am descoperit că atunci când te cauți pe tine cel mai bine e să începi să cauți lumea. Că atunci când cauți lumea, te descoperi pe tine... Îmi place să socializez, îmi place să cunosc oameni. Oamenii pe care îi întâlnesc scot la iveală câte o trăsătură a caracterului mei...în fiecare colț de lume găsesc o reflecție a personalității mele...Peste tot găsesc oglinzi...mă văd în ele mereu diferit, mereu același. Cel mai plăcut paradox pe care l-am experimentat. Îmi place să cred că oamenii ăștia contribuie ca Mirel cel de mâine, care va fi mai bun, mai bogat și mai mulțumit de el însuși...Îmi place să văd locuri celebre, să fiu un explorator, să fiu neconvențional. Viața asta de călător mi-a arătat că limitele ni le impunem noi și habar nu am cât de mult le putem întinde la infinit. Îmi place necunoscutul...să-l văd și să-l las în urmă...pentru că OMNE IGNOTUM PRO MAGNIFICO EST! Îmi place să merg, îmi place să stau, să privesc, să observ și să învăț! Al doilea paradox descoperit e că nici acum nu știu ce caut...dar îmi place să caut”.
|
Tot pe drum, pe drum, pe drum...înspre Ravello |
|
Ravello, Italia |
Pe drum are parte de fenomene meteo spectaculoase, care sunt imortalizate grație aparatului de fotografiat. Este clar, Mirel Magop a învățat că și fotografia poate fi...poezie. Iată câteva imagini surprinse în Cetara sau Lagonegro:
|
Cetara, Italia - Luna s-a apropiat de Pământ |
|
Lagonegro |
|
Marea abureală |
În apropiere de Lagonegro, ceața lăsată foarte jos l-a determinat să scrie: ”Niciodată n-am văzut aburi așa de jos. Când treceam prin ei, parcă treceam printr-o saună. Aburi calzi, care cum se ridicau și dădeau de stratul de aer rece, iar se condensau. Și a ținut așa până am coborât la nivelul mării.”
Muntele întotdeauna a avut darul de a inspira sufletele sensibile, așa cum este și cel al lui Mirel. Iată o frumoasă poezie - știați că Mirel scrie și versuri? În Batipaglia, aproape de Eboli, călătorul nostru scrie pe 7 iunie 2015 o frumoasă odă închinată muntelui:
”Bună dimineața, munte!
Sau astăzi pot să-ți spun...Vecine!
Hai să construim o punte
Să lege tinele de mine...
Tu ești nemuritor, dar eu
Când nu o să-mi mai fie bine
Păstrează puntea pentru cel
Ce va să vie după mine!”
Călătoria îți oferă tot felul de momente, unele mai emoționante decât altele. De exemplu o cerere în căsătorie a unor tineri moldoveni, cu Etna în fundal.
|
Cerere în căsătorie cu Etna în fundal |
După trecerea pe insula Sicilia, e rândul unui alt vulcan celebru să fie ”întors pe toate fețele” de către Mirel. Dovedind un spirit de documentarist, Mirel scrie pe 11 iunie pe pagina sa de facebook: ”Situat în insula Sicilia din Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania, vulcanul Etna are înălțimea de 3340 m, fiind cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa. Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități. Ultima astfel de erupție a avut loc în 2002. Înălțimea sa este controversată, datorită distrugerii parțiale a conului vulcanic la erupții, care au format până la 400 de cratere secundare. Aria de acțiune distrugătoare a vulcanului se întinde pe o suprafață de 1250 km pătrați. Cu toate acestea, poalele vulcanului sunt dens populate; acest fapt se explică prin fertilitatea deosebită a solului, Cenușa vulcanică adusă de erupții a creat un sol adecvat pentru cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi și a măslinilor.”
|
Etna văzut dinspre nord |
În toate călătoriile sale, Mirel încearcă să nu rateze locurile celebre, locurile care spun povești. Aşa s-a întâmplat și în Sicilia, acolo unde a vizitat Syracusa: ”Din câte îmi amintesc eu, Arhimede a murit străpuns de sulița unui soldat din trupele lui Marcellus Cornelius care nu știa cine e. Înainte de a muri, Arhimede a spus (vorbe ce au rămas în istorie) NOLI TANGERE MES CIRCULOS! Arhimede avea desenat în curtea casei, pe nisip niște cercuri... Zicala se folosește în original atunci când pui ceea ce faci, mai presus de viața ta! Totuși Arhimede a rămas în istorie mai ales prin EVRIKA!. Atunci când a descoperit celebra Lege a lui Arhimede.”
Sicilia a însemnat pentru Mirel Magop nu numai atingerea celui mai sudic punct din Europa, dar mai cu seamă întâlnirea emoționantă cu fiul său, cu Claudiu Laurențiu Magop. Poza postată pe pagina sa de facebook pe 15 iunie vorbește de la sine. |
Mirel Magop alături de fiul său Claudiu Laurențiu |
Sunt convins că mulți dintre cei ce citesc aceste relatări, s-au întrebat ca și mine de altfel, de ce mascota lui Mirel se numește Claudiu? Iată explicația dată de Mirel: ”Pe Claudiu (mascota) l-am găsit anul trecut de ziua lui Claudiu Laurențiu...de aceea i-am pus acest nume. Ca băiatul meu să mă însoțească!”
|
Claudiu Laurențiu Magop și mascota ”Claudiu” |
Mirel a ales traseul spre Sicilia și pentru că de acolo a vrut să tracă în Africa pentru ca apoi să ajungă în America de Sud. Spuneam încă de la începutul acestui serial că îl vom urmări pe Mirel până la Capul Horn. N-a fost să fie așa cum își planificase el. Pentru prima dată în călătoriile sale a fost nevoit să se întoarcă. Asta pentru că sponsorul lui, compania Lindab i-a rezervat un bilet de avion de la Madrid la Rio de Janeiro. Zborul este programat pe 1 septembrie. Așa că are la dispoziție doua luni pentru a vizita ce a mai rămas din Italia și peninsula Iberică.
Dar despre asta într-o viitoare relatare. Până atunci însă să-i urăm ”Drumuri Bune!”. Iar cei care vor să-i dea o mână de ajutor, o pot face folosind conturile:
- cont în lei: RO87BUCU1071033073369RON
- cont în euro: RO30BUCU1071110013674EUR
deschise la Alpha Bank pe numele Magop Costel Mirel.
Seria de note de călătorie ”Where is Mirel?” mai cuprinde articolele: