Complexul arheologic ”Porolissum” de la Moigrad, județul Sălaj, este o adevărată comoară pentru arheologi. Aceștia știu aproape în detaliu, cum arăta Castrul roman de pe Dealul Pomăt sau orașul roman Porolissum - capitală a provinciei romane Dacia Porolissensis. Chiar dacă din imensul sit arheologic de aici, doar o mică parte este la suprafață, specialiștii arheologi au reușit să cartografieze întregul complex. Desigur, surprize pot apărea oricând, mai ales cu ocazia unor lucrări de infrastructură ce necesită descărcare de sarcină arheologică. Așa s-a întâmplat recent, când la suprafață a ieșit un sarcofag din epoca romană, singurul de acest fel descoperit aici.
Descoperirea sarcofagului este una extrem de importantă pentru că pe de o parte este singurul sarcofag roman descoperit la Porolissum, iar pe de altă parte pentru că oferă specialiștilor informații despre obiceiurile și ritualurile funerare romane. Sarcofagul a fost descoperit întâmplător, odată cu lucrările executate în sit de către o firmă specializată în instalații electrice. Se știe că ansamblul arheologic de la Porolissum se află în atenția oficialităților județene, care implementează aici (și la castrul roman de la Buciumi) un proiect în valoare de peste 35 milioane lei. Proiectul intitulat ”Circuitul castrelor romane din județul Sălaj” implementat de Consiliul Județean Sălaj prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, contribuie la valorificarea patrimoniului istoric și redarea acestuia circuitului turistic, prin crearea unei infrastructuri specifice.
Concret, vrând să sape un șanț care să adăpostească cabluri electrice, undeva aproape de Vama romană (la intrarea în complexul arheologic), muncitorii au dat de ceva care la prima vedere părea a fi o piatră. S-au chinuit puțin vrând să scoată acea ”piatră” pe care au lăsat urme ale utilajului. Au fost opriți însă la timp, arheologii sosiți la fața locului au decopertat ceva ce aduce a sarcofag. Capacul sarcofagului, pe care se văd ca niște zgârieturi, urmele utilajului de săpat șanțuri, are dimensiuni apreciabile. Este ca un acoperiș de casă, în două ape, având la fiecare capăt ornamente specifice unui monument funerar. Nu are nicio inscripție, iar în partea dreaptă, în a doua treime, pare a fi ciobit. Așa cum explică istoricul Horea Pop - din cadrul Muzeului Județean de Istorie și ArtăZalău, această ciobitură este indiciul că sarcofagul a fost ”jefuit”. Este tehnica folosită de jefuitorii de morminte, capacul sarcofagului fiind prea greu, se spărgea o parte a sa atât cât jefuitorul să-și poată băga mâna înăuntru.
Ciudată și oarecum nefirească este și amplasarea sarcofagului, într-o zonă ce nu are de a face cu necropolele descoperite în jurul castrului și a orașului roman. Practic, locul descoperirii situat aproape de vama romană, la doar câțiva metri de drumul roman. Chiar la un metru de locul în care a fost descoperit acum sarcofagul, există un stâlp de curent, șansa a făcut ca atunci când acesta a fost montat să nu atingă sarcofagul. Cum a ajuns însă sarcofagul aici, în afara necropolei? Ce conține el? Cine a fost îngropat aici? A fost jefuit înainte de a fi relocat, sau aici unde a fost găsit? La toate aceste întrebări se va putea răspunde doar după deschiderea acestuia și studierea conținutului. ”Putem găsi orice, depinde cât de bine este conservat. De la fragmente de costum sau armură romană, la schelet sau de ce nu...la o comoară. Oricum, descoperirea este una importantă, o adevărată provocare pentru noi” - a declarat istoricul Horea Pop.
La mai bine de o lună și jumătate de la descoperire, sarcofagul a fost deschis și studiat de către specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. S-a procedat metodic prin îndepărtarea pământului din jurul acestuia. Abia acum se vede că ”cutia” nu este întreagă, greutatea pământului de deasupra și a capacului care cântărește mai bine de o tonă, plus secolele care au trecut și-au spus cuvântul. Spărtura din capac, semn al jefuirii mormântului este evidentă, iar fragmentele din piatra sparta din capac găsite alături demonstrează că acesta a fost jefuit aici, pe locul descoperirii.
Sarcofagul așa cum arăta el după dezgropare. Sursa foto: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău |
După ridicarea capacului și excavarea pământului din interior, pământ care a intrat și datorită spărturii din capac, înăuntru au fost găsite doar câteva fragmente de schelet uman. Horea Pop: ”Din păcate, conținutul acestuia a fost jefuit integral în antichitate. Ceea ce vedeți în fotografie sunt resturi de oase umane și fragmente de țigle romane. Cu toate acestea sarcofagul va fi restaurat și expus, sperăm noi, în apropierea locului descoperirii. Oasele păstrate vor fi date spre analiză unui antropolog pentru a avea informații despre personajul depus în mormânt. Din fericire avem mandibula acestuia din care se va putea extrage ADN și se va putea face o datare precisă cu carbon C14”.
Conținutul sarcofagului: fragmente de oase umane și țigle romane: Sursa foto: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău |
După restaurare, sarcofagul va putea fi amplasat în apropierea fântânii ce se găsește pe partea stângă a drumului roman ce duce spre castru. Aici va fi conceput un sistem care să asigure protecția sarcofagului față de intemperii. Cu siguranță, acesta va deveni un nou punct de interes turistic al Complexului Arheologic de la Porolissum, contribuind la creșterea atractivității acestuia.
UPDATE:
- Pe pagina de facebook a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, există un scurt filmuleț care surprinde momentul de dinainte de ridicarea capacului;
- un alt filmuleț, care surprinde momentul în care cutia sarcofagului este golită de pământ, este postat pe pagina de facebook a Consiliului Județean Sălaj;