Ca profesor, cred cu tărie că definiția succesului în educație constă într-o întâlnire fericită dintre un elev talentat și un profesor devotat meseriei lui. Sunt sute de exemple în care profesorul, văzut ca un ”șlefuitor de diamante”, reușește să împlinească destinul unui învățăcel. Despre un astfel de exemplu vreau să scriu în materialul de față. Despre un dascăl a cărui menire nu este alta decât modelarea talentelor cu care lucrează. Este vorba despre profesorul Ionel Baltă de la Clubul Copiilor din Jibou.
Recunosc, școala românească este într-o mare deglingoladă ce ține de aproape un sfert de veac. De prea multe ori se vorbește sau se scrie negativ despre învățământul românesc, iar cele câteva zeci de contra-exemple de elevi talentați călăuziți de profesori dedicați, care ies din anonimat prin rezultate de excepție obținute la diferite concursuri, nu par decât să confirme regula. Însă, cu toate acestea, merită să vorbim și să scriem, să promovăm aceste exemple de bună practică. Iar de reformarea reală a sistemului, n-au decât să se ocupe cei care trebuie să o facă!
La Jibou, un mic orășel amplasat strategic pe râul Someș, un important nod de cale ferată, dar care a rămas oarecum în umbră, odată cu stabilirea reședinței de județ la Zalău, exemplele de bună practică merită promovate. Orașul este deja cunoscut în țară și nu numai grație extraordinarei Grădini Botanice de aici, una dintre cele mai frumoase de la noi. De asemenea, orașul este cunoscut în mediile culturale maghiare (dar și românești) datorită existenței aici a unuia dintre cele mai mari conace din Transilvania: Castelul Wesselényi. Castelul în sine, este un exemplu de bună practică, spre deosebire de alte castele și conace nobiliare din Transilvania pe care nepăsarea sau neputința le-a dus în stadiu de colaps, acesta este integru și domină dealul grădinii botanice. dar nu despre castelul Wesselényi vreau să vorbesc, ci despre instituția care a funcționat aici până nu demult: Clubul Copiilor Jibou. Suntem obișnuiți ca atunci când vorbim de școală, de educație, să ne gândim doar la ceea ce se întâmplă între zidurile școlilor sau ale grădinițelor, uitând de educația extrașcolară și extracurriculară. Chiar dacă unii le consideră desuete, aceste palate sau cluburi ale elevilor, au fost de-a lungul anilor adevărate pepiniere de talente. Asta pentru că pe de o parte aici vin doar copii care vor să-și șlefuiască un talent, sau care vor să învețe ceva în plus, iar pe de altă parte pentru că profesorii de aici au privilegiul de a lucra doar cu elevi pasionați de ceea ce fac. Din acest punct de vedere, Clubul Copiilor din Jibou, condus cu entuziasm de către domnul director Victor Pintea este un exemplu.
|
Clădirea din cadrul Grădinii Botanice Jibou, unde funcționează provizoriu Clubul Copiilor |
Vreau să scriu, așa cum am spus, despre una din secțiile Clubului Copiilor din Jibou. Fără a neglija activitatea celorlalte (promit să revin) voi vorbi doar despre ceea ce se întâmplă în cadrul cercului de pictură condus de profesorul Ionel Baltă. De numele lui se leagă o serie de premiere în pictura realizată de elevii sălăjeni. Cine nu a auzit de ”Muntele Fuji” din Gradina Botanică Jibou pictat de elevii profesorului Ionel Baltă? Sau de prima expoziție de pictură 3D expusă pe holurile Inspectoratului Școlar Sălaj? Mai este cineva care nu a auzit de pictura verticală realizată pe un perete din Grădina Botanică? Iar cei care au trecut măcar o dată pragul Liceului Teoretic ”Ion Agârbiceanu” din Jibou - acolo unde domnul profesor Ionel Baltă are câteva ore - nu a putut să nu remarce expoziția de pictură cu lucrări ale elevilor cercului pe care-l conduce. Unii vor spune ceva de genul: ”ce este atât de extraordinar în ceea ce face profesorul Baltă? Sunt atâți alți profesori care fac la fel.” Este adevărat, mie personal mi-a fost dat să văd și să scriu despre ”școala de talente” a profesorului Dumitru Costălaș de la Șimleu Silvaniei. Însă în cazul profesorului Ionel Baltă, un lucru frapează și te face să-ți dorești să-l cunoști, să afli care este secretul său: numai în 2014 a obținut cu elevii săi 165 de premii la concursurile la care a participat.
|
Expoziția ”Transparențe” - realizată de elevii conduși de profesorul Ionel Baltă |
Ioan Baltă s-a născut la data de 10 octombrie 1962 în Jibou și a studiat încă din tinerețe arta plastică în cadrul Școlii Populare de Artă din Baia Mare. Mai târziu a a urmat cursurile de etnografie și folclor, secția de artă a Fundației Ecologice ”Dimitrie Cantemir” de la Iași. Începând cu anul 1999 a intrat în învățământ, primii doi ani predând pictura la Școala cu program de artă din Zalău - care funcționa în cadrul actualei Școli Gimnaziale ”Gh.Lazăr”. Norma de bază îi era întregită cu ore la Liceul Teoretic din Jibou. Din anul 2001 este titularul catedrei de artă populară și pictură din cadrul Clubului Copiilor din Jibou. Aici, la Jibou, a cunoscut cele mai mari satisfacții din punct de vedere profesional. Dar pentru a ajunge la rezultatele de excepție de astăzi, a fost nevoie de un drum lung și de curajul de a ieși din tipare. ”M-am hotărât să diversific tehnicile picturale. Aici mă refer la pictura pe sticlă, la pictura pe lemn, pe carton, acrilice, pastel fără a neglija însă pictura pe pânză” - spune profesorul Baltă.
|
Diploma de excelență pentru profesorul Ionel Baltă |
Rațiunea de a fi a unui profesor, cu atât mai mult a unuia care predă artele plastice, este de a ajunge cu prin elevii săi să participe și să câștige premii la concursurile de profil. Dincolo de polemica stârnită în jurul ”documentelor și hârtiilor” cu care se blindează un profesor, există demersul firesc de a participa la diferite concursuri de profil. Așa a fost și în cazul profesorului Baltă. ”La început nu înțelegeam de ce nu primeam nici măcar diplomă de participare la concursurile la care trimiteam lucrări ale elevilor. Mi-am dat seama apoi că o lucrare trebuie neapărat să conțină o semantică. Dacă lucrarea nu are o idee picturală, un sistem argumentat, un scop, nu are acuratețe, nu are sensibilitate emoțională, nu are un grad ridicat de complexitate în realizare atunci juriul n-o să o aprecieze” - explică el cheia succesului.
|
Profesorul Ionel Baltă și sutele de diplome ale elevilor săi |
Cu o astfel de abordare a reușit profesorul Ionel Baltă să cucerească rând pe rând marile competiții de profil. Printre acestea se numără concursurile internaționale ”Nicolae Tonitza” de la Bârlad sau ”Sportul în imaginația copiilor” de la Chișineu Criș. La ultimul dintre acestea, elevii profesorului Ionel Baltă par a fi abonați la premii. O simplă statistică spune aproape totul. În anul școlar 2008-2009 elevii cercului de pictură din cadrul Clubului Copiilor din Jibou au reușit să obțină 12 premii. Apoi în anii următori numărul acestora a crescut la 33 în anul școlar 2009-2010, apoi la 52 în 2010-2011, 63 în anul școlar 2011-2012, respectiv 81 în anul școlar 2012-2013. Punctul culminant a fost atins în anul școlar trecut când ”școala de pictură Ionel Baltă” a reușit să aducă la Jibou 165 de premii. Sunt atâtea diplome încât nu-ți ajung pereții sălii pe care o are la dispoziție ca și atelier să le expună pe toate.
La ediția din anul școlar 2013-2014 a concursului internațional Cupa Crisius ”Sportul în imaginația copiilor” ce s-a desfășurat în data de 9 mai 2014 la Chișineu Criș, județul Arad au participat cu lucrări elevi din 33 de unități de învățământ din România (palate și cluburi ale copiilor, licee de artă, școli gimnaziale etc), alături de lucrări ale copiilor din Franța, SUA, Serbia, Ungaria, Spania și Germania. În albumul expoziției, lansat cu acestă ocazie, pe copertă se află două lucrări, una din pictură și alta de metaloplastie - ale elevilor jibouani. Asta spune multe despre nivelul la care s-a ajuns. Răsfoind același catalog, ce cuprinde toate lucrările premiate, din cele 7 premii speciale acordate pe diferite secțiuni, 3 sunt de la Jibou. Marele premiu a fost obținut de Mercea Dana, 17 ani cu lucrarea ”Dans Sportiv”; premiul special pentru pictură a fost obținut de Matyas Diana, 8 ani pentru lucrarea ”Balet” iar premiul special pentru ulei i-a revenit elevei Cârstea Ana Maria, 17 ani pentru lucrarea ”Ciclism”. De asemenea albumul are 3 pagini dedicate lucrărilor elevilor de la Clubul Copiilor Jibou. Dintre elevii premiați merită amintiți cel puțin cei care au obținut locul I: Pop Diana (8 ani), Coman Carla (8 ani), Mându Anamaria (12 ani), Caba Lorena, Davia Ana (15 ani), Bârsan Andrea (15 ani), Zaharie Alexandra (15 ani), Dosa Roxana (15 ani), Chira Alexandra (16 ani), Pop Cosmina (16 ani), Chețe Darius (16 ani), Mercea Ștefana (17 ani), Mercea Dana (17 ani), Pașca Alina (17 ani), Surdu Cristian (18 ani).
|
O parte din diplomele câștigate la Cupa Crisius |
|
Marele Premiu: Mercea Dana |
Am avut ocazia să întâlnesc în atelierul Clubului Copiilor din Jibou trei dintre elevele cele mai premiate. Ele sunt de fapt ”mâna dreaptă” a profesorului, aproape tot timpul lor liber este dedicat picturii. Mercea Dana Ștefana este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic ”Ion Agârbiceanu” și frecventează cercul de pictură din clasa a IV-a. Aici, sub coordonarea profesorului Ionel Baltă a învățat să picteze. Am întrebat-o cum a evoluat. Mercea Dana: ”Acum, chiar în ultimii ani s-a văzut evoluția. La început nu se vedea, dar pe parcurs aceasta s-a văzut. Ca să ajungi aici îți trebuie în primul rând talent, iar apoi un bun instructor și plăcerea de a picta”. Ea este marea câștigătoare a ediției de anul trecut a Cupei Crisius - concursul internațional de la Chișineu Criș. Iată ce spune despre lucrarea ei care a fost unanim apreciată de juriu: ”E o manieră modernă, tehnica divizării tușei, tușa juxtapusă sau suprapusă parțial. Lucrarea mea se numește ”Dans Sportiv”. Tot în anul școlar 2013-2014 a mai câștigat premiul I la concursul ”Artă și Joc în atelierul Fanteziei” de la Sighișoara, premiul I la concursul internațional de artă ”N.Tonitza” de la Bârlad, premiul I la concursul ”Icoana suflet de copil” de la Sebeș, premiul I și premiul special la concursul internațional ”Structură și Culoare” de la Iași. Desigur până să ajungă la acestă performanță au fost ani de muncă asiduă, de sute de ore petrecute în atelier.
|
Mercea Dana, ajutându-i pe cei mici |
La atelierul de pictură al profesorului Ionel Baltă, elevii vin în funcție de timpul liber pe care-l au. Practic toată după-amiaza, aici ei vin ca și acasă, vin din plăcere, din pasiune. Așa s-a întâmplat și cu ocazia vizitei mele. Mercea Dana a plecat să o ducă acasă pe eleva de clasa I pentru care astăzi i-a fost profesor, dar în câteva minute au apărut alte două domnișoare care s-au și apucat de lucru. fiecare știe ce are de făcut, fie încep o lucrare nouă fie continuă ceva început zilele trecute. Cârstea Anamaria, 17 ani, elevă în clasa a XII-a, multiplă premiată la concursurile la care a participat a acceptat provocarea de a-mi împărtăși din gândurile ei. ”cea mai mare realizare a mea de până acum a fost premiul special pentru pictură în ulei, obținut anul trecut la concursul de la Chișineu Criș. Am mai obținut tot la acel concurs alte două premii ”. Anamaria este din satul vecin, din Someș-Odorhei și pictează de 4 ani, de când a venit la liceu în Jibou. Cârstea Anamaria: ”în clasa a IX-a, profesoara de la clasă nu m-a încurajat. Odată a lipsit și a înlocuit-o domnul profesor Baltă. În timpul orei i-am făcut portretul iar dânsul văzând că am talent m-a chemat la cercul de pictură. A doua zi am și venit”.
|
Cârstea Anamaria, 17 ani |
În tot acest timp, o altă elevă a profesorului Baltă, își vedea de treabă ca și cum n-am fi existat. O cheamă Chira Alexandra, are 16 ani și este elevă la același Liceu Teoretic. Ea vine la cercul de pictură încă din clasa a IV-a, considerând activitatea de aici ca fiind foarte relaxantă. Și ea este obișnuită să participe la diferite concursuri și să se întoarcă acasă cu premii. La ediția de anul trecut al concursului de la Chișineu Criș a obșinut locul I cu pictura în ulei ”Hipism”. Chira Alexandra este de părere că ”în spatele unui premiu stă muncă și pasiune, mai mult pasiune.” Despre toate aceste premii au scris şi ziarele sălăjene, două articole putând fi citite aici și respectiv aici.
|
Chira Alexandra, 16 ani |
|
Cataloagele expoziţiilor Cupa Crisius conţin multe din lucrările realizate de elevii profesorului Baltă |
Consultând și fotografiind dosarele cu zecile sau sutele de diplome ale elevilor pe care-i coordonează, îmi dau seama că Ionel Baltă este dincolo de profesorul care-și coordonează elevi la diferite concursuri, un personaj complex, pedant, cu un real simț al ordinii, al rigorii. Cine altfel și-ar ține în ordine atâtea diplome, notându-și cu conștinciozitate fiecare premiu. De complexitatea interlocutorului meu aveam să-mi dau seama și văzând câteva afișe ale evenimentelor expoziționale la care a participat personal în calitate de pictor. A participat la prima ediție a Simpozionului de arte vizuale ”Arta în grădină” organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Centrul de Cercetări Biologice ”Vasile Fati” Jibou și Asociația Culturală JAD Cluj-Napoca.
|
Două din ultimele creaţii ale pictorului Ionel Baltă |
De asemenea este pictorul căruia îi place să experimenteze, să inoveze. De numele lui se leagă pictarea ”Muntelui Fuji” - replica celebrului munte nipon, ridicat în Gradina Japoneză din cadrul Grădinii Botanice Jibou. În 2011, șapte din elevii coordonați de profesorul Ionel Baltă au pictat, vârful muntelui artificial cu o înălțime de 13 metri, pictura în sine având 11,5 metri lățime. Este, așa cum au scris ziarele ”cea mai mare pictură compactă, tridimensională din lume și o lucrare unică în România”. Un material de presă despre repictarea muntelui, în 2012, poate fi citit aici, iar reportajul difuzat la radio Cluj, poate fi ascultat aici.
O altă premieră a fost realizarea expoziției de pictură 3D, prima de acest fel din România realizată de către elevi. Am văzut cu ochii mei picturile de dimensiuni impresionante, expuse pe holul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj și am fost surprins de acuratețea cu care au fost redate detaliile care dau impresia de spațialitate. Un articol despre acel eveniment a fost publicat pe acest blog. Tot o pictură 3D, un fel de crater, a fost realizat pe aleea ce duce la serele din cadrul Grădinii Botanice. Evident, presa sălăjeană nu a scăpat un astfel de eveniment, un material poate fi citit aici.
|
Expoyiţie de pictură 3D, prima de acest fel realizată de elevi |
Și inovațiile în materie de pictură ale ”școlii Ionel Baltă” nu se opresc aici. Recent, elevii cercului de pictură au realizat una dintre cele mai mari picturi murale din țară. Pictura este una deosebită pentru că face parte dintr-un concept inedit realizat în colaborare cu specialiștii Grădinii Botanice. Practic zidul exterior al micului atelier, acolo unde-și desfășoară activitatea cercul de pictură, a fost decorat în culori ce redau o grădină. Un material despre acest inedit proiect poate fi citit pe site-ul Radio Cluj.
|
Pictură murală pe faţada atelierului |
Însă faima de care se bucură pictorul și profesorul Ionel Baltă a trecut de mult granițele țării. Încă din 2009, a participat la un proiect în Spania realizat în colaborare cu Asociación Hispano-Rumena de Castilla la Mancha și sprijinit de Departamentul pentru Românii de pretutindeni din cadrul Guvernului României și Consulatul României din Ciudad Real. Aventura spaniolă a început în 2009 când Ionel baltă a fost profesor pentru o grupă de elevi, iar tema aleasă a fost pictura lui Salvador Dali - unul din maeștri picturii mondiale la care se raportează și pictorul jibouan. Anul următor, în 2010, tema aleasă a fost cea a pictorului român Sabin Balașa, pentru ca în 2011 tema cursurilor de pictură să fie legate de obiective și peisaje turistice din România. Și cum proiectul s-a dovedit a fi unul de succes, în anul 2013 Ionel Baltă a ținut încă un curs de pictură, de data acesta având ca temă etnografia și folclorul românesc.
|
Diplomă de Excelență pentru activitatea din Spania a domnului profesor Ionel Baltă |
|
Diplomă acordată uneia dintre cursantele din Spania |
|
Diplomă de merit acordată profesorului Ionel Baltă de Consulatul României în Castilla-La Mancha şi Extremadura |
Desigur, un astfel de eveniment n-a trecut neobservat, atât presa spaniolă cât și de cea de acasă, din Sălaj au publicat câteva articole elogioase la adresa profesorului. Aș aminti doar câteva dintre acestea: El Dia (august 2009) - ”Dali une a varias mujeres de Rumania y de Espana” ; El Dia (2010) - ”Balta utiliza la pintura como herramienta de integracion”; La Tribuna de Ciudad Real (august 2009) - ”La comunidad rumana homenajea a Salvador Dali”; La Tribuna de Ciudad Real (august 2013) - ”Rumania exporta floclore”; Lanza (2010) - La iluvia cancela la exposicion infantil de pintura en óleo”.
|
Articol apărut în presa locală din Spania, 2009 |
|
Activitatea din Spania a profesorului Baltă ține prima pagină a unui ziar din 2009 |
|
Articol despre profesorul şi pictorul Ionel Baltă, 2013 |
|
Imagini din timpul taberei de creație din Spania, 2013 |
Trebuie să închei acestă succintă prezentare a activității profesorului Ionel Baltă de la Clubul Copiilor Jibou, și nu o pot face decât citând din cartea ”Crochiuri Antropologice” a renumitului prof.univ.dr. Ilie Moise, apărută la Editura ASTRA Museum din Sibiu în 2013: ”De la primul contact, la Ionel Baltă remarci modestia dascălului de vocație care-și tratează elevii ca pe niște parteneri de...proiect. Și cum proiectul lor este acela de a obține premii și aprecieri din partea juriului...la fiecare ediție a Olimpoiadei sălăjenii urcă pe podium”.
Ce ar mai fi de spus? Orice ai adăuga, orice cuvinte elogioase ai folosi, nimic nu poate să înlocuiască sentimentele pe care le ai când îi vezi lucrările personale sau, mai ales, pe cele ce ies din mâna elevilor săi. Căci până la urmă ce este dascălul, dacă nu reflectarea activității elevilor săi.
|
Ionel Baltă alături de două dintre cele mai talentate eleve ale sale |