Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Miskolctaploca, răsfăț SPA de patru stele

$
0
0
Ungaria de Nord este o regiune ce ascunde o mulțime de atracții. Trebuie doar să vrei să ajungi să le vezi, să te abați din ruta turistică clasică ”est-vest” ce lasă această zonă complet pe dinafară. Zona turistică Ungaria de Nord gravitează în jurul a doi poli: orașele Eger și Miskolc. Miskolc este fără îndoială un oraș pe care dacă l-ai vizitat vei dori mereu să te întorci. Asta pentru că dincolo de farmecul orașului vechi, la doi pași de oraș se găsesc trei dintre cele mai apreciate obiective turistice din regiunea Ungaria de Nord: Miskolctaploca, Diósgyőr și Lillafüred. Primul episod este dedicat uneia dintre cele mai îndrăgite stațiuni din Ungaria, care datorită băilor termale de peșteră este unică în Europa: Miskolctapolca.




Miskolctapolcaeste o stațiune aflată în imediata vecinătate a orașului Miskolc. Este situată la doar 6 km de centrul oraşului, aşa că poate fi considerată a fi unul din cartierele oraşului Miskolc. Este cunoscut faptul că Ungaria excelează la capitolul stațiuni termale, aproape că fiecare localitate din partea de est a țării are un mic ștrand termal. Între toate aceste stațiuni termale, Miskolctapolca poate fi considerată cireașa de pe tort, asta pentru că aici există un concept unic: băi termale în peșteră. Da, ați auzit bine. Într-o peșteră naturală a fost amenajat un centru SPA care prin calitatea serviciilor oferite a ajuns să fie cotat ca al treilea din Europa. 






Zona plină de verdeață, cu vile cochete răspândite pe dealurile învecinate râului Hejő, este renumită îndeosebi prin Băile de Peșteră (Barlangfürdő) – unice în țară și renumite în întreaga Europă. Calitățile curative ale apelor termale de aici sunt cunoscute încă din secolul al XVI-lea. Localitatea Miskolctapolca a știut să beneficieze dintotdeauna de apa termală cu efecte curative dovedite.  În 1934, Miskolctapolca a fost declarată stațiune de vacanță. Începând de atunci au fost făcute investiții majore de modernizare a bazinelor cu apă termală. În anii comunismului au fost create facilități și pentru clasa muncitoare. A existat un complex termal uriaș ce se întinde pe câteva hectare, au fost ridicate hoteluri cu mii de locuri de cazare. Acum, o bună parte dintre ele sunt abandonate, nu au rezistat concurenței acerbe adusă de economia de piață. E interesant să vezi un hotel uriaș, cu 10 etaje abandonat, iar alături câteva pensiuni turistice de toată frumusețea, apreciate și căutate de turiști tot anul. Ceea ce a fost odată ștrandul public al orașului, e un morman de betoane și fier vechi. 


Vechiul Ștrand al orașului


Atât a mai rămas din utilitățile ștrandului

Hotel cu mii de locuri de cazare care a pierdut bătălia cu economia de piață
Imaginea dezolantă a acestuia contrastează puternic cu cea a parcului de alături, amenajat pe malul râului Hejő. Dimineața devreme, când soarele își face loc printre crengile arborilor, imaginea este feerică. Razele soarelui se luptă cu aburii apei termale din lacuri.



Parcul are un farmec aparte în diminețile de primăvară


Ultima mare investiție a fost realizată între anii 2002-2005. Rezultatul investiției este spectaculos. Nicăieri în Europa nu mai există un loc asemănător, unde te poți bucura de apa termală cu efecte curative direct în galeriile unei peșteri naturale. Complexul dispune de patru piscine exterioare atât pentru copii cât și pentru adulți și de cinci piscine interioare având temperatura apei cuprinsă între 29 și 35 de grade C. De asemenea zona de wellness cuprinde saună, masaj, aquaterapie, băi cu nămol, masaj subacvatic etc. – toate pentru ca vizitatorul să se simtă răsfățat. Infrastructura aferentă unui complex balnear de patru stele este adecvată: există restaurante și baruri, garderobă, loc de depozitare a obiectelor personale. Terasele din exterior oferă specialități ungurești sau din bucătăria internațională. În apropierea complexului se află un parc. Lacul, cu insulă în mijloc, oferă posibilitatea practicării unor sporturi acvatice. Există de asemenea și o pistă de bob pe șină pentru amatorii de senzații tari. Tarifele diverselor tratamente pot fi consultate aici.



Bazinul semi-acoperit
Clădirea principală a băilor


Aflat la Miskolctapolca nu puteam rata o baie în peșteră. Am profitat de prețul redus al biletului de intrare după ora 15. Experiența băii de peșteră nu este tocmai ieftină, un bilet întreg costă 1950 forinți (cca. 29 lei) iar un bilet redus costă 1500 forinți (adică 22 lei). Odată intrat în incinta complexului, remarci bazinele exterioare, aleile pavate, terasele și cafenelele. Fiind în extrasezon, curtea era pustie. În schimb, deși mai erau câteva ore până la închidere, zona acoperită a băilor era destul de aglomerată. Primul lucru pe care-l vezi când intri în clădire, e zona de relaxare situată sub o imensă cupolă de sticlă colorată. Parcă te afli într-un atrium. Câțiva turiști în halate de baie elegante își beau liniștiți cafeaua. Caut ceea ce ar trebui să fie garderoba, mă orientez după indicatoarele amplasate peste tot. La etaj sunt dulăpioare de metal pentru depozitarea lucrurilor personale și cabine în care te poți schimba. Realizez că nu am monede de 100 de forinți care deblochează cheia de la dulap. Cobor în atrium la recepție și reușesc destul de greu să mă înțeleg cu doamna de acolo. Nu are bani mărunți să-mi schimbe bancnotele, până la urmă rezolvăm problema ”românește”: îmi dă o monedă de 50 de bani și prin semne îmi spune că ar trebui să meargă. Într-adevăr așa este, moneda de 50 de bani își face bine treaba, suplinește cu succes pe cea de 100 de forinți, deși paritate este alta, de 100 forinți la 1,4 lei. Acuma stau și mă întreb, să fie românii care încep să vină în număr mare și la Miskolctapolca de vină? 



unul din numeroasele spații de relaxare
cupola atrium-ului


Cheia de la dulăpior se poate prinde ca o brățară la mână ca să nu o pierzi. Cobor în zona băii de peșteră. Ușile glisante de sticlă se dau la o parte și pătrund în interior. Lentilele ochelarilor mi se aburesc instantaneu, diferența de temperatură este evidentă, e nevoie de câteva minute bune până să mă obișnuiesc. Este uimitor ce au realizat ungurii aici: deși încă nu ești în peșteră, bazinul de apă se continuă cu două intrări în grotele peșterii. Ca să imite cât mai bine stânca, au căptușit pereții cu fibră de sticlă. Până și apa de la dușuri ai impresia că ”izvorăște” din ”stâncă”.

intrarea în peșteră
apa țâșnește din stâncă



Dacă te aventurezi prin galeriile peșterii vei avea parte de senzații unice. Apa nu este adâncă, are pe alocuri 50-60 cm. Galeriile sunt luminate discret, reușind să creeze o atmosferă romantică. Ici, colo galeriile se bifurcă, apar mici golfuri care de fapt sunt bazine de dimensiuni mai mari, sunt tot felul de jeturi de apă, numai bune pentru masaj acvatic. Când ai impresia că deja te-ai pierdut, sau că prin acel segment de galerie ai mai fost, îți dai seama că ai ajuns în partea cealaltă, la zona care dă spre exterior. Aici sunt din nou cafenele, grupuri sanitare, vestiare. Revii în peșteră și te bucuri de curentul care te trage spre interior. La intervale regulate, apa este pusă în mișcare prin tot felul de mecanisme și se crează un fel de curent marin, foarte apreciat de tineri. Chiar dacă claustrofobii nu au ce căuta aici, pentru ceilalți, experiența este unică. Doar că din cauza umidității excesive și a aburilor, ședințele foto nu sunt indicate. Recunosc că am forțat limitele aparatului și am riscat luându-l cu mine în bazin, dar am vrut neapărat să surprind câteva imagini. Dacă ele nu sunt clare, e doar din cauza condensului.







Parcul central al localității, dominat de siluetele maiestuoase a platanilor, oferă clipe de relaxare. Lacul care nu îngheață niciodată este refugiul perfect pentru rațe și lebede, pe mal existând automate care eliberează contra sumei de 100 de forinți (1,5 lei) hrană pentru acestea. O plimbare spre seară are darul de a surprinde atmosfera boemă a stațiunii, și luminile reflectate în apele lacului.

automat ce eliberează mâncare pentru rațe
Fântână arteziană în mijlocul lacului




Observație: 
Un articol asemănător a fost publicat pe site-ul cluj.travel sub titlul ”Trei atracții ”după colț”, lângă Miskolc”. Republicarea materialului se face cu acordul administratorului.



În apropiere de Diósgyőr mai puteți vedea:

Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48