Mă bucur să salut apariția unui album de fotografie inedit, cum nu multe găsești în România. Un album dedicat în întregime unui sat - Zau de Cîmpie din județul Mureș. Albumul intitulat sugestiv ”Satul meu. Anotimpuri în imagini”îl are ca autor pe fotograful Ciprian Cenan și care apare în condiții grafice deosebite la Editura Cosmopolitan Art din Timișoara. Mă veți întreba probabil ce are atât de special acest album? Am să încerc să vă răspund în cele ce urmează.
În primul rând, este printre puținele albume fotografice de la noi, dacă nu chiar din țară, care este dedicat în întregime unui sat. Nu satelor aparținătoare unei comune, nu locurile învecinate ci doar satul natal al autorului, Zau de Cîmpie. Un sat care este oarecum cunoscut datorită Castelului Ugron, un adevărat monument de arhitectură construit între anii 1911-1913 de baronul Ugron István. Dar nu atât de cunoscut încât să nu mai aibă nevoie de promovare. Și, prin fotografiile ce alcătuiesc albumul, chiar asta încearcă să facă autorul. Să scoată satul din anonimat, să șteargă praful uitării de pe imaginea satului natal, satul copilăriei.
Panorama satului Zau de Cîmpie, prima fotografie a albumului |
Pe de altă parte, cele 80 de fotografii, cărora li se adaugă și panorama care deschide albumul, reușesc să surprindă imaginea idilică a unei localități din Transilvania, pe parcursul celor patru anotimpuri. Așa cum este și firesc, fotografiile ilustrează stilul fotografic al autorului, care preferă în general fotografia de peisaj, fără a ignora însă cu totul fotografiile din categoriile abstract, minimalist sau portret.
Fotografiile prezintă aspecte ale vieții rurale din secolul XXI, încă puternic ancorate în tradiție. Pe lângă peisajele superbe surprinse în diverse momente ale anului, sunt surprinse diverse ocupații ale localnicilor, oieritul, pescuitul sau munca câmpului fiind cele mai vizibile. Surprinzător este faptul că deși localitatea are un castel ce este cu siguranță una dintre atracțiile turistice, acesta nu este subiectul principal al niciuneia dintre fotografii. Este adevărat că acest castel apare în șase dintre fotografii, însă de fiecare dată este evitat prim-planul sau detaliile de arhitectură. De altfel pe Ciprian Cenan nu o să-l vedeți pe ulițele satului fotografiind de aproape case, biserici sau oameni, ci trebuie să vi-l închipuiți colindând dealurile, locurile copilăriei și stând la pândă, așteptând un moment prielnic pentru a fi imortalizat. Așteptare care i-a fost răsplătită de imagini absolut superbe ale satului.
Proiectul ”Satul meu” a ajuns la maturitate în anul 2013, concretizându-se într-o primă expoziție personală la Muzeul de Etnografie din Târgu Mureș, expoziție cu temă etnografică ce a cuprins 41 de lucrări. La vernisajul expoziției, ce a avut loc pe data de 14 noiembrie 2013, și care poate fi urmărit într-un filmuleț aici, a participat și renumitul fotograf Sorin Onișor, cel care a realizat mai multe workshop-uri de fotografie etnografică. ”Din păcate la alte nivele nu se mai pune așa mult accent pe satul românesc, pe tradiții, pe obiceiuri, pe toate comorile astea neprețuite pe care le mai are satul românesc. Însă, uite că se mai găsesc unii oameni precum Ciprian care și-a dedicat o mare parte a timpului liber, imortalizării, surprinderii unor scene reprezentative din satul său. Și ce-i mai frumos și cred că e primul eveniment de genul acesta pe care l-am vernisat - și am vernisat multe expoziții de fotografie în România - nu am mai vernisat nicio expoziție de fotografie dedicată unui singur sat” - a spus maestrul Sorin Onişor cu ocazia vernisajului expoziției lui Ciprian Cenan.
Aceeași expoziție a fost prezentă și în satul său natal Zau de Cîmpie, în data de 12 aprilie 2014 , la Căminul Cultural. Așa cum se arată în prefața albumului”Satul meu. Anotimpuri în imagini”, prefață semnată prof.Susana Iurian ”subiectul principal al prezentului album de fotografie îl formează satul, oamenii și frumusețile lui. Fotografiile prezentate sunt realizate pe parcursul a cinci ani, între 2009 și 2014, și reprezintă viziunea proprie asupra satului natal, Zau de Cîmpie din județul Mureș. Albumul este structurat pe anotimpuri, pentru a face cât mai bine legătura între fotografii și a da curs timpului. [...] Imaginea generală a satului, cu bisericile sale, castelul, lacul cu bărci și pescari, bujorii înfloriți, oamenii surprinși muncind la coasă, la arat, cu turmele de oi, constituie subiectele principale, de o frumusețe incontestabilă, ale fotografiilor lui Ciprian Cenan.”
Dar dincolo de valoarea artistică incontestabilă a albumului, acesta mai are meritul de a se constitui într-un veritabil mijloc de promovare turistică a localității și de ce nu, a întregii regiuni.
Repere biografice:
Ciprian Cenan s-a născut pe data de 12 februarie 1978 în Luduș, județul Mureș. A copilărit în satul Zau de Cîmpie unde a urmat studiile primare și gimnaziale, absolvind liceul și facultatea în orașul Tîrgu Mureș.
Începe să fotografieze în anul 2009, odată cu achiziționarea primului aparat foto DSLR. Pasiunea pentru fotografie se intensifică repede și urmează câteva workshop-uri de fotografie cu fotografi renumiți din țară. În 2009 realizează și primele fotografii din cadrul proiectului ”Satul meu”.
Din anul 2011 activează ca membru al fotoclubului ”Marx Jozsef” din Târgu Mureș, începând să participe la concursuri naționale și internaționale de fotografie, unde are lucrări acceptate și premiate. Participă și la numeroase expoziții de grup cu diverse teme.