Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Fiii Satului Borza - Din nou ACASĂ

$
0
0
Localitățile mici au șanse minime de a fi promovate din punct de vedere turistic, chiar dacă beneficiază de obiective care ar putea fi incluse într-un circuit turistic. Asta pentru că pe de o parte, există o tendință a celor ”de la centru” de a promova centrele de comună, iar pe de altă parte lipsește coeziunea socială a micilor comunități care să suplinească marginalizarea acestora.
Nu așa stau lucrurile la Borza, un mic sat din comuna Creaca, care nu are mai mult de 100 de case, multe dintre ele nelocuite. Este unul dintre cele 9 sate ce alcătuiesc comuna Creaca, comună cu un mare potențial turistic, încă puțin exploatat. Este suficient dacă amintim de castrul roman de la Brusturi, de cele 6 biserici de lemn declarate monument istoric sau de peisajele naturale încântătoare.



De curând, la insistențele lui Iulian Duma, fiu al satului, comunitatea a început să se închege și să iasă din anonimat. Ajutat de un grup de localnici inimoși, Iulian este pe punctul de a pune în scenă un eveniment cultural, artistic și sportiv cum de mult nu a mai avut parte localitatea Borza.
În perioada 28-29 iunie, aici se va desfășura prima ediție a evenimentului „Fiii satului Borza - din nou Acasă”. Sunt pregătite activități pentru toate vârstele și pentru toate gusturile, de la spectacole folclorice și concerte de muzică rock, la expoziții de icoane pe sticlă și fotografii; de la lansări de carte, la sărbătoarea Hramului Bisericii Ortodoxe.
Afișul evenimentului
Am stat de vorbă cu Iulian Duma, sufletul acestui eveniment, pentru a afla mai multe despre ceea ce se va întâmpla în cele două zile.

Foto-Travel: Iulian, spune-ne câteva cuvinte despre tine, despre preocupările tale ?
Iulian Duma:Am văzut „lumina zilei” la Jibou, pe 24.05.1972, sunt căsătorit și am o fetiță. Școala primară cu clasele I-IV am făcut-o la Borza, iar școala gimnazială și liceul la Jibou. Destinul m-a făcut să încep dreptul, dar să termin jurnalistica. Am fost de sute de ori în sălile de judecată și nu mi-a plăcut deloc ceea ce am văzut, motiv pentru care am ales să urmez „o altă cale”, din punctul meu de vedere … dreaptă. Lucrez de 17 ani doar în mass-media, mai precis din anul 1997, an în care m-am și căsătorit și m-am stabilit la Zalău, aproape de părinți, cu toate că aș fi putut să aleg orice alt oraș din țară. De atunci și până acum am rămas jurnalist, țăran – pentru că am o gospodărie și la țară, la Borza, dar sută la sută sălăjean – în sensul că nu am părăsit meleagurile natale, preferând, în ciuda tuturor oportunităților să rămân la Zalău, unde mi-am construit o casă.     

Foto-Travel: Ce înseamnă Borza pentru tine?
Iulian Duma:Pentru mine personal, locul de baștină, satul natal, este o mândrie. Un loc pe care nu îl voi putea părăsi sau uita niciodată. Rădăcinile adânci mă trag ACASĂ. Mulți dintre cei care au copilărit în satul Borza și-au făcut „bagajele”, s-au mutat la oraș sau la capătul lumii, în Europa sau în afara acesteia, pentru un serviciu mai bun sau pentru alte satisfacții, materiale sau imateriale. Mulți dintre aceștia au uitat de „ulița copilăriei”, de satul natal. Încet, încet, satul va rămâne pustiu (sunt multe case în care nu mai locuiește nimeni, fie că locuitorii au decedat, fie că au plecat pentru un rost mai bun în alte părți). Pentru mine, Borza e locul unde timpul a rămas în loc. Pentru mine, atât oamenii, cât și locurile au rămas aceleași. Nu s-a schimbat nimic. Doar vârsta oamenilor. Oamenii se nasc, trăiesc și, când vine timpul, trec la cele veșnice. Satul rămâne, doar generațiile se succed. Eu, poate mai mult ca alți copii din sat, am cunoscut bucuriile și jocurile nevinovate ale copilăriei: la scăldat, la pescuit sau hoinărind pe dealuri și păduri. De mic am cunoscut tot ceea ce se putea cunoaște în sat și sunt locuri extraordinare (biserica din lemn - străjuită de stejari seculari, declarată monument istoric, biserica din zid - o minunăție care atrage de departe privirile, fiind construită pe stâncă, grupul de pietre cunoscut de toată lumea, ca fiind „Horea, Cloșca și Crișan”, „Ciucluiul”, Peștera de pe Iertaș”, ”fântâna de pe Baba cea Moartă”, locurile minunate de pe ”Groapă”, ”din Corni”, ”de Sub Deal”, ”din Priloage” - cu „Piatra lui Pintea” și vederea panoramică minunată de ”Pe Pietrele Curții”).




Foto-Travel: De unde ideea organizării unui eveniment de o asemenea amploare?
Iulian Duma: Ideea de a se organiza, pentru prima dată, o întâlnire a fiilor satului Borza, comuna Creaca, îmi aparține în totalitate și impulsionat de câțiva prieteni și consăteni, am decis că merită să încerc. Inițial, totul a pornit în urma unei discuții cu fostul părinte al Parohiei Ortodoxe Borza, Claudiu Nechita, care mi-a spus că prin anul 2007 a scris o lucrare despre sat. I-am cerut lucrarea și aceasta s-a transformat în carte, în Monografia satului Borza.
Prin strădania mea, sper că localitatea „va renaşte” şi va face parte din peisajul cultural sau turistic al judeţului Sălaj. Mă voi bucura și voi depăna amintiri cu toți cei care vor fi prezenți la eveniment. Sper să fie un moment de cotitură pentru comunitate și de fiecare dată, praznicul bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, pe 29 iunie (sau în apropierea acestei date) să ne aducă măcar o dată pe an, ACASĂ.

Foto-Travel:În ce constă evenimentul în sine? La ce v-ați gândit?
Iulian Duma:Evenimentul din acest an este unul deosebit de complex, care a necesitat multă alergătură, stres și nopți nedormite. Fără să ma laud sau să îmi fac un titlu de glorie din asta, toate aceste idei gândite pentru eveniment sunt pur personale. În primul rând s-a dorit ca întâlnirea cu Fiii satului Borza să fie marcată de lansarea monografiei satului, dar pe parcurs „coca aluatului” a crescut și evenimentele s-au înmulțit, în sensul că am facilitat o întâlnire cu factorii de decizie ai Școlii gimnaziale ”Marcus Aurelius” Creaca, prin directorul Gadiel Zaharie și învățătorul din Borza, Ience Traian, dar și cu primarul din comuna Creaca, Eugen Terec. În urma acesteia, datorită unei donații impresionante de tablouri – icoane pe sticlă, venite din partea unui fiu al satului, Ioan Cosma, s-a decis amenajarea unui Muzeu al satului la școala din sat. Atât cartea, Monografia Satului Borza, cât și Muzeul Satului Borza, vor fi lansate și inaugurate duminică, 29 iunie.

Promovarea evenimentului cu ocazia Crosului TenarisSilcotub
Foto-Travel: Cum a fost promovat evenimentul?
Iulian Duma:Proiectul cu „Fiii satului Borza – din nou Acasă” a pornit undeva prin luna ianuarie, în urma unor discuții cu câțiva prieteni care m-au încurajat să încerc. De altfel, sloganul meu a devenit de atunci : „Dacă poți să visezi un lucru, înseamnă că îl poți realiza. Ai încredere în tine!” Deci prin ianuarie am creat un grup pe un site de socializare și încet, încet acolo am făcut și primele acțiuni de promovare. Grupul și cei care doreau să facă parte din grup creștea cu fiecare zi, mulți dintre ei fiind atrași de frumusețea locurilor (în urma acțiunilor pe care le-am întreprins, printre care și cea de amplasare a două steaguri tricolore – puncte de reper pentru potențialii turiști). Ulterior au apărut diverse materiale, atât în presa scrisă, cât și în cea audio-vizuală. Mai mult decât atât, evenimentul de la Borza a depășit granițele județului, pasionați de drumeții din Cluj și alte localități au anunțat că vor veni la evenimente, pentru a urmări pe viu ce se va întâmpla aici. Sper și îmi doresc ca acesta să fie doar începutul unei colaborări cât mai fructuoase cu partenerii mei din afara județului. Tot legat de promovare trebuie menționat faptul că tot printr-o idee „pur personală”, în urmă cu circa o lună în urmă am creat „brandul Borza”. Mai precis „Iulian Țăranul” și „Radu Ciobanul”, în sensul că cei doi, adică eu și prietenul meu din copilărie, Radu Pășcuță, „ne-am echipat” în țăran și în cioban și am încercat să promovăm la Zalău, și în alte localități, evenimentele care vor avea loc la Borza. Tot în această costumație, „de țăran”, am încercat să aduc la cunoștința opiniei publice că „undeva pe harta Sălajului” este și satul Borza, participând la Crosul TenarisSilcotub, dar și la manifestările organizate de cei de la Michelin. O surpriză cu totul aparte a fost când am povestit cu noua conducere a Michelin, care a fost extrem de încântată de programul pe care l-am prezentat. Îi aștept să vină la aceste manifestări.

”Duma țăranul” și ”Radu Ciobanu”
Foto-Travel: Ce surprize îi așteaptă pe cei care vor veni la Borza?
Iulian Duma:Pe lângă ceea ce am amintit un pic mai înainte, legat de lansarea cărții și inaugurarea muzeului, cu fiecare zi ce trecea au prins contur alte și alte evenimente : de la competiții sportive, până la spectacole de muzică ușoară, rock, dance sau muzică populară, momente vesele și nu în ultimul rând focuri de artificii. Am dorit ca aceste manifestări să fie cât mai complexe, pentru a mulțumi cât mai multă lume : de la acțiuni religioase și de cultură, până la spectacole destinate unui public cât mai variat. Mai mult, cei care vor veni la Borza vor avea parte de o surpriză cu totul specială, în sensul că le va fi pregătit un meniu tradițional : cu slănină, ceapă, pită de casă, brânză și caș, dar și cu o mămăligă la ceaun sau o friptură de miel.
Turiștii sau cei care vor veni în sat vor fi așteptați „cu un păhar de pălincă” de către „Iulian Țăranul” și „Radu Ciobanul” și vor fi invitați să descopere „minunățiile satului Borza”, de la Muzeu, până la răstignirea din lemn – cât un brad de înaltă, fântâna cu cumpănă din fața bisericii de zid, pictura impresionantă din Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel, stejarii seculari care străjuiesc biserica de lemn - monument istoric, crucile din piatră din cimitir, dar și priveliștea minunată de unde se poate observa vatra satului și localitățile învecinate, cunoscute de către localnici ca fiind grupul de pietre „Horea, Cloșca și Crișan”.

Pregătiri pentru eveniment. Sursa foto: colecția personală Iulian Duma
Foto-Travel:Cine te-a ajutat să pui în scenă toate acestea?
Iulian Duma:În primul rând îi mulțumesc familiei mele care m-a înțeles și care m-a susținut necondiționat. Pe urmă, o parte a acțiunilor vor fi realizate cu sprijinul Parohiei Ortodoxe Borza, Primăriei Creaca, Consiliului Local Creaca, Școlii Gimnaziale „Marcus Aurelius” Creaca și Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Pe lângă acești factori esențiali, am fost înconjurat, în permanență, de oameni cu inimă, cu mult suflet, plecați din sat de mulți, foarte mulți ani. Le mulțumesc pentru încredere și pentru că mi-au dat putere să merg înainte. Sper că nu le-am înșelat așteptările și acest eveniment va fi unul care ne va aduce an de an, ACASĂ, la Borza.

Foto-Travel:Ce planuri de viitor ai?
Iulian Duma: Bună întrebare. Deocamdată îmi doresc ca acest eveniment să fie cât mai reușit și pe urmă, în funcție de alți factori, voi pune bazele unei Asociații Culturale – Fiii satului Borza, o organizație non-profit prin care să încercăm să derulăm tot felul de acțiuni, atât turistice cât și culturale, și de ce nu atragerea de turiști și chiar finanțări nerambursabile din fonduri europene. Posibilități de a pune în valoare satul, localitatea, sunt multiple, depinde însă ce vom reuși să facem și cine va dori să se implice în acest proiect. Am o grămadă de idei pe care nu pot să le dezvălui acum, pentru că e mult prea devreme, dar cu siguranță le veți afla la momentul potrivit. Vă spun doar că primele proiecte vor fi pentru trasarea și amenajarea obiectivelor turistice din Borza, construcția unor foișoare/puncte de observație din lemn și amenajarea unor locații pentru picnic.Vă mulțumesc și vă aștept cu drag la evenimentele care vor avea loc peste câteva zile la Borza.






Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48