Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Centenarul Corneliu Coposu în Sălaj

$
0
0

Sălajul știe să-și prețuiască înaintașii. Iar când este vorba de o personalitate marcantă a Țării Silvaniei, cum este Seniorul Corneliu Coposu, mobilizarea este exemplară. În data de 20 mai 2014, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea marelui om politic Corneliu Coposu (1914 - 1995). Considerat a fi a patra personalitate istorică a Sălajului după înaintașii săi iluștri Simion Bărnuțiu, Gheorghe Pop de Băsești și Iuliu Maniu, mentorul său politic, Corneliu Coposu a reușit să fie un reper de normalitate și moralitate într-o Românie postdecembristă bulversată din punct de vedere politic, economic și social.
Statuia lui Corneliu Coposu în centrul Zalăului
Corneliu Coposu s-a născut la 20 mai 1914, în localitatea sălăjeană Bobota într-o familie cu vechi tradiții istorice. Tatăl său, Valentin Coposu era preot greco-catolic în localitatea natală, iar mama Aurelia, era fiica protopopului greco-catolic Iulian Anceanu. Cursurile școlii primare le-a absolvit în Bobota, pentru ca apoi, la doar 8 ani să intre la Colegiul ”Sfântul vasile cel Mare” din Blaj, fiindu-i necesară o dispensă de vârstă (vârsta minimă fiind de 10 ani). În 1930, la numai 16 ani, Corneliu Coposu se înscrie la Facultatea de Drept din Cluj, pe care a absolvit-o în anul 1934. Încă din studenție s-a angajat politic în cadrul tineretului național-țărănist și s-a angajat ca jurnalist la ziarul ”România Nouă” (1935-1938). Până la arestarea sa din 1947 a mai lucrat la ziarele ”Ardealul” (1941-1944) și ”Dreptatea” (1944-1947). În această perioadă a publicat peste 200 de articole și a scris cărțile Ungaria ne cere pământul înapoi” (Zalău, 1940) și ”Țara Sălajului”(București, 1944). Urcă și în ierarhia politică, la 16 august 1946 fiind ales în funcția de secretar general adjunct al PNȚ. 

Corneliu Coposu alături de mentorul său Iuliu Maniu. Sursa foto: www.laivindur.wordpress.com
Trece prin gulagul comunist, petrecând nu mai puțin de 17 ani de temniță și domiciliu forțat, trecând pe la Malmaison, Văcărești, Snagov, Pitești, Craiova, Uranus, Jilava, Capul Midia, Ghencea, Bragadiru, Popești-Leordeni, Gherla, Sighet, Aiud, Râmnicu-Sărat. Între 9 iulie 1962 și 19 martie 1964 a avut domiciliul forțat în comuna Rubla. În anii ce au urmat, a fost supravegheat îndeaproape de organele de securitate. Abia după revoluția din 1989, Corneliu Coposu poate să-și urmeze liber crezul său politic. Pe 8 ianuarie 1990 tribunalul București autorizează înființarea primului partid post-comunist. P.N.Ț.C.D a cărui președinte avea să devină, în urma congresului din 1991, Corneliu Coposu. În primii ani ai ”democrației”, alături de alți lideri ai partidelor istorice și Corneliu Coposu este ținta calomniilor și chiar a amenințărilor. Cu toate acestea, a rămas un reper de moralitate, de normalitate. A fost decorat pe data de 6 octombrie 1995 de președintele Franței, Jacques Chirac cu ”Legiunea de Onoare” în rang de ofițer. S-a stins din viață la 11 noiembrie 1995 pe patul de spital. Deși nu a beneficiat de funeralii naționale, la înmormântarea Seniorului au participat peste 100.000 de persoane din întreaga țară. 

Corneliu Coposu decorat cu ”Legiunea de Onoare”. Sursa foto: www.remusopris.ro
Desigur, nu am avut intenția să scriu o monografie a vieții marelui om politic, însă am ținut să prezint succint câteva din reperele ce i-au marcat existența. Las pe seama istoricilor, a specialiștilor să realizeze monografia Seniorului. De fapt, acest lucru s-a și întâmplat, în acestă primăvară fiind lansat la Zalău și Bobota monumentala carte ”Monografia Familiei Coposu între istorie și memorie” scrisă de domnul Marin Pop, doctor în istorie și cercetător în cadrul Muzeului Județean de istorie și Artă Zalău. Cartea a fost lansată în zilele de 28-19 martie 2014, cu ocazia Zilelor Caiete Silvane. Un rezumat al cărții poate fi consultat pe site-ul Fundației Corneliu Coposu

Coperta cărții ”Monografia familiei Coposu”
În cele peste 450 de pagini cartea ”își propune să introducă în circuitul științific informații despre întreaga familie, precum și activitatea înaintașilor lui Corneliu Coposu, pe care le-am regăsit în documentele de arhivă” - mărturisește autorul în prefața cărții. Cartea este structurată pe 8 capitole, primul fiind dedicat istoricului localității Bobota; urmat de o istorie a preoților greco-catolici înaintași ai familiei Coposu. Desigur, cea mai mare parte a cărții este dedicată familiei Coposu precum și vieții și activității Seniorului. Lucrarea conține și un set de fotografii de epocă care au rolul de a susține din punct de vedere vizual cele prezentate. Monografia a apărut în condiții grafice excelente în Colecția Monografii a Editurii Caiete Silvane. 


Este recunoscut faptul că Editura Caiete Silvane, a publica în ultimii ani o serie de cărți, proză sau poezie, jurnale sau monografii, toate a unor autori sălăjeni sau având ca tematică Sălajul și locurile sale. Tot la Editura Caiete Silvane a apărut o carte document, avându-l ca autor pe Corneliu Coposu - ”Jurnal din vremuri de război”, carte fiind îngrijită de același Marin Pop.
Coperta cărții ”Jurnal din vremuri de război” apărută la Editura Caiete Silvane
La Centenarul Corneliu Coposu, Revista de cultură Caiete Silvane a realizat un supliment intitulat ”Centenar Corneliu Coposu”, în care 50 de pagini este prezentată pe scurt viața și activitatea Seniorului. Întregul text este din cartea descrisă anterior.


Supliment Caiete Silvane dedicat Centenarului Coposu




Tot cu ocazia Centenarului Corneliu Coposu, a avut loc o inițiativă venită din partea Asociației Colecționarilor din Sălaj și sprijinită de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Pentru prima dată după mulți ani, în Sălaj au fost emise și puse în circulație două plicuri omagiale, obliterate cu o ștampilă special realizată pentru acest eveniment. Mai mult, întreaga corespondență din data de 20 mai 2014, de la Oficiul Poștal 1 Zalău și de la Oficiul Poștal Bobota a fost obliterată cu aceeași ștampilă. 



Plic comemorativ obliterat cu ștampilă omagială - Zalău 1. Sursa foto: www.magazinsalajean.ro
Plic comemorativ obliterat cu ștampilă omagială - Bobota. Sursa foto: www.magazinsalajean.ro
Un alt eveniment cultural, menit să comemoreze împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Corneliu este cel organizat de Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, care a demarat un proiect inedit menit să verifice dacă ”simbolul Corneliu Coposu” mai contează în ziua de azi. Sub titlul generic ”Adunăm cuvinte”, instituția îi provoacă pe toți cei interesați, indiferent de vârstă să exprime sincer păreri, ce vor fi cuprinse în revista I.D.E.I  a Bibliotecii Județene I.S. Bădescu Sălaj și prin intermediul acesteia vor fi distribuite în toată țara prin bibliotecile publice. ”Contează simbolul Corneliu Coposu azi?Nu a făcut concesii imposturii, duplicității, nu s-a alecat după bătaia vântului, și-a rostit convingerile fără să se teamă de riscuri” - se arată în materialul de promovare a acestui proiect. În perioada 20 mai - 11 noiembrie 2014, ideile exprimate în maxim două pagini sunt așteptate la sediul bibliotecii sau pot fi trimise prin e-mail la adresa bjs_marketing@yahoo.com  sau prin fax la numărul 0260632007. Tot cu această ocazie, în Sala Scriitori Sălăjeni de la etajul 1, este organizată o expoziție omagială ce poate fi vizitată în perioada 19-30 mai 2014.




Expoziție de carte dedicată Seniorului Coposu. Sursa foto: www.facebook.com/bibliotecajudeteana.salaj
Expoziție de carte la Biblioteca Județeană Sursa foto: www.facebook.com/bibliotecajudeteana.salaj
La Zalău, Corneliu Coposu este cinstit cum se cuvine. În centrul orașului se află un bust al Seniorului ce a fost ridicat în anul 1998 într-un mic parc la capătul străzii ce-i poartă numele. Este opera sculptorului Iosif Sepsi. 



Tot la Zalău, în cartierul Dumbrava Nord funcționează Școala Gimnazială ”Corneliu Coposu”, singura școală din țară ce poartă numele marelui om politic. Ca în fiecare an, în preajma zilei de 20 mai, elevii și profesorii de aici sărbătoresc Zilele Școlii. În acest an, evenimentul stă sub semnul Centenarului Coposu. În acest an, Zilele Școlii s-au desfășurat în perioada 26-27 mai, în calendarul evenimentelor figurând lansarea suplimentului Caiete Silvane, recitaluri de poezie din creația Seniorului, prezentarea școli și participarea la vernisajul expoziției ”Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat”. 

Școala ”Corneliu Coposu” din Zalău
Directorul școlii ”Corneliu Coposu” prezentând activitatea unității școlare pe care o conduce

Elevi de la Școala ”Corneliu Coposu” în recital
Evenimentele de la Zalău, dedicate Centenarului Corneliu Coposu, cuprind printre altele și prezentarea expoziției ”Canalul Dunăre - Marea Neagră. Un cimitir programat”. Expoziția itinerantă a fost vernisată la Galeriile de Artă ”Ioan Sima” în prezența poetei Ana Blandiana- președinta Fundației ”Academia Civică” și a lui Romulus Rusan - director științific al fundației. Expoziția s-a vrut a fi un omagiu adus Seniorului, știut fiind faptul că una din cele 26 de etape ale detenției lui Corneliu Coposu a fost cea de la Canal. De altfel, unul dintre panourile expuse îi sunt dedicate. 

Afișul expoziției
Panou dedicat lui Corneliu Coposu
Prezențele sălăjene în cadrul manifestărilor comemorative dedicate Centenarului Corneliu Coposu, vor continua în perioada 29-30 mai la Sighetu Marmației, acolo unde Marin Pop va lansa cartea ”Monografia Familiei Coposu” și va susține conferința ”Corneliu Coposu - un reper de moralitate pentru tânăra generație”.

Evenimentele omagiale din județul Sălaj se înscriu în cele naționale organizate de Fundația Corneliu Coposu sub genericul ”2014 Anul Coposu”. Printre cele mai interesante activități se numără depuneri de flori la statuile lui Coposu din București, turneul de bridge ”Centenarul Corneliu Coposu” organizat în parteneriat cu Federația Română de Bridge, lansarea emisiunii filatelice ”Corneliu Coposu - 100 de ani”, concertul extraordinar de la Ateneul Român, Dineul Regal oferit de Casa Regală a României sau inaugurarea celulei Corneliu Coposu de la Fortul Jilava 13. 





Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48