Din punct de vedere cultural, Zalăul nu este, respectând totuși proporțiile, cu nimic mai prejos decât marile orașe ale României. Ba din contră, aproape în fiecare săptămână se întâmplă ceva, are loc un eveniment cultural. O mare parte din ”vină” îi aparține Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Sălaj.
Managerul acestuia, poetul și publicistul Daniel Săuca, care la începutul acestui an a acordat un interviu blogului Foto-Travel, este extrem de activ în a organiza și desfășura evenimente culturale de prestigiu, care aduc faimă Zalăului și Sălajului în mediile culturale românești. Drept mărturie stă Anuarul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, pe anul 2013, ce poate fi consultat online aici.
Anuarul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj |
Și agenda culturală a anului 2014 este una extrem de bogată. Vor fi rganizate festivaluri folclorice, spectacole corale, festivaluri literare și de arte vizuale, tabere de meșteșuguri tradiționale; vor fi sprijinite diverse proiecte de promovare a unor produse tradiționale din Sălaj.
Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, editează lunar revista de cultură ”Caiete Silvane” care a ajuns la numărul 110. Revista, având un colectiv de redacție valoros, apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, a Consiliului Județean Sălaj și a Primăriei Municipiului Zalău. Revista poate fi achiziționată în fiecare lună de la chioșcurile de ziare la prețul de doar 4 lei (accesul la cultură este ieftin la Zalău!) sau pe bază de abonament la prețul de 3,5 lei / lunar. Sumarul acestui număr este dedicat seniorului Corneliu Coposu (1914 - 1995), la aniversarea centenarului nașterii sale. În cadrul rubricii ”Corneliu Coposu - 100” semnează istoricii Marin Pop și Virgiliu Târău dar și publicistul Artemiu Vanca. Sumarul complet al revistei poate fi consultat pe noul site al revistei. Tot aici pot fi citite online și o serie de articole.
coperta numărului 110 a revistei Caiete Silvane |
Suplimente ale revistei Caiete Silvane |
Poate cel mai așteptat eveniment cultural ce a devenit deja tradițional în fiecare primăvară, este Zilele Caiete Silvane. Ediția cu numărul 7 a evenimentului, se va desfășura în perioada 28-29 martie 2014, la Zalău și la Bobota. Programul evenimentelor ce vor avea loc vineri 28 martie 2014, începând cu ora 16 - Sala ”Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și respectiv sâmbătă 29 martie 2014 cu începere de la ora 10 la Centrul Cultural ”Șincai - Coposu” și la Căminul Cultural din Bobota, este unul bogat.
Astfel programul cuprinde:
- lansări de carte dedicate centenarului Corneliu Coposu:
- Marin Pop - Monografia familiei Coposu: între istorie și memorie, Editura Caiete Silvane, 2014
- lecturi publice: scriitori bistrițeni la Zalău
- Sălajul literar
- Carmen Georgeta Ardelean - ”Pactul cu ficțiunea. Cronici și alte semne de carte”, editura Caiete Silvane, 2014;
- Franciscus Georgius (pseudonimul literar al scriitorului Györfi-Deák György - ”Trilogia franciscană”, Editura Caiete Silvane, 2014
- Prezentări / lansări de carte / reviste
- cărți apărute la Editura Eikon;
- Editura și revista Singur;
- revista Vatra Veche;
- revistele Mișcarea literară și Tribuna Citadela
- diverse cărți ale autorilor prezenți
Partenerii evenimentului sunt Uniunea Scriitorilor din România filiala Cluj, Editura EIKON, Primăria și Consiliul Local al comunei Bobota, Fundația „Corneliu Coposu” filiala Zalău, Instituția Prefectului Sălaj, Direcția Județeană de Cultură Sălaj, Biblioteca Județeană Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Arhivele Naționale filiala Sălaj, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” filiala Zalău, Cenaclul literar „Silvania”, Accent Art, Color Print, Asociația culturală JAD, Asociația Colecționarilor din Sălaj