Acum doi ani, pe 1 martie 2012, blogul ”Foto-Travel. Lumea în imagini” a pornit la drum. Cu gânduri bune și speranțe. Cu dorința de a aduce pe piața mass-media locală (asta dacă blogul poate fi încadrat în acestă categorie) un nou concept, o nouă abordare. Aceea de promovare turistică. Este un blog de nișă, dedicat (aproape) în exclusivitate zonei de travel, rezultatul îmbinării a două pasiuni. Aceea de a călători și a descoperi noi locuri și de a surprinde prin intermediul aparatului de fotografiat lumea. Un blog dedicat fotografiei de călătorie în toate ipostazele ei.
Evident, blogul s-a dezvoltat continuu, și-a lărgit considerabil sfera de cuprindere, însă a rămas consecvent scopului inițial propus: acela de a aduce în atenția cititorilor, prin articole ilustrate cu imagini sugestive, frumusețea locurilor pe care am avut șansa de a le vizita. Dacă la început, articolele au fost postate în 4 categorii: impresii de călătorie, din Patrimoniul UNESCO, România văzută de mine, Sălajul turistic, cu timpul acestora le-au fost adăugate altele: Promovarea României, Interferențe culturale, Muzeele Lumii, Orașul meu..., Capitală Culturală Europeană, Călătorii imaginare, Motive pentru a vizita, Diaspora, Social-media, Top 10, Aniversări, Jurnal, Colaboratori, Galerie Foto, Interviuri, Meșteșuguri tradiționale, Cetăți-castele-conace, e-Travel, Târguri și Festivaluri.
Din punct de vedere statistic, au fost doi ani foarte rodnici. Am publicat nu mai puțin de 237 de articole (83 de articole în perioada 1 martie 2012 - 31.decembrie 2012, 131 de articole pe parcursul anului calendaristic 2013 și alte 23 de articole în acest an). Nu știu dacă sunt multe, nu mi-am propus să scriu la normă. Însă am încercat și în mare măsură am și reușit să scriu despre călătoriile mele, despre evenimentele istorice sau culturale, despre țara mea, despre orașul meu. Am încercat să surprind evenimentele în timpul desfășurării acestora, să particip activ la ele.
M-am implicat, alături de alți bloggeri de travel în mai multe campanii de promovare a României sau a unor destinații turistice. Prima campanie la care am participat a fost cea prin care blogosfera de turism a propus pe 20 noiembrie 2012, un top 10 al destinațiilor turistice. Această campanie mi-a adus și o colaborare ulterioară cu unul dintre cele mai bune site-uri de travel Cluj.Travel administrat de jurnalistul și prietenul meu Bogdan Stanciu. Aici am scris 25 de articole, unele dintre ele foarte apreciate, fie și prin numărul mare de vizualizări.
Următoarea campanie derulată, tot alături de blogosfera de turism, a fost aceea prin care a fost promovată România ca destinație turistică. La provocarea lansată de blogul Foto-Travel s-au raliat alți 17 bloggeri de travel, toate articolele apărând simultan pe 1 decembrie 2012 de Ziua Națională a României.
A urmat, poate cea mai frumoasă campanie la care am participat. Competiția lansată de bloggerul Anil Polat ”The Best City to Visit Travel Tournament”. Cu două orașe românești pe grila de start, Sibiul și Bucureștiul au ajuns, grație și efortului conjugat al blogosferei de turism să se dueleze direct în finală. A fost o demonstrație a faptului că ”nu putem reuși decât împreună”.
Am lansat și sprijinit campanii locale. M-am implicat activ în promovarea evenimentului care a marcat aniversarea a 10 ani de când ”zălăuanii din Chicago” sărbătoresc, în amintirea orașului lor natal Zilele Zalăului la Chicago. Apoi, alături de grupul de Facebook ”Amintiri despre Zalău”, am organizat evenimentul de comemorare a sculptorului Fadrusz János, cel care a lăsat moștenire Zalăului și Clujului ansambluri sculpturale monumentale.
Mi-am făcut un obicei din a modifica, în funcție de eveniment, banner-ul blogului. Asta grație prietenului meu Ferenc Kulcsár (nu greșesc cu nimic dacă spun că este unul dintre cei mai buni designeri din Sălaj), care mi-a făcut cadou un logo personalizat. La fel ca cei de la Google, am adaptat banner-ul la evenimentele importante: aderarea Croației la UE, Ziua Franței, Ziua Europei, Ziua Portugaliei, Ziua mondiala a iei, Paștele 2013, 1 Decembrie, Crăciun 2013 etc. Am folosit în diverse contexte nu mai puțin de 16 bannere diferite.
Ca profesor de matematică, nu pot să nu vin cu câteva date statistice:
- Topul celor mai vizualizate articole:
- România văzută de mine - top 10 destinații turistice = 2903 vizualizări
- Comoara din Zalău = 2645 vizualizări
- Zalăul din Chicago = 1390 vizualizări
- 5 motive pentru a vizita Șimleu Silvaniei = 1346 vizualizări
- Cum se face...țuica de Zalău = 962 vizualizări
- proveniența vizitatorilor blogului:
- România = 82707 vizualizări
- Statele Unite ale Americii = 9905 vizualizări
- Germania = 1733 vizualizări
- Rusia = 1655 vizualizări
- republica Moldova = 1228 vizualizări
(cel mai activ vizitator al blogului provine din Mountain View, California. Mi-ar face plăcere să-l cunosc!)
- Cea mai bună poziție ocupată în Zelist: locul 836 în 3 decembrie 2013
Gânduri la a doua aniversare? În primul rând îmi doresc inspirație și putere de muncă. Apoi să vină vremuri mai bune și să am posibilitatea de a călători în cât mai multe locuri frumoase din țară sau din lume. Sper ca în acest al treilea an de Foto-Travel, să pot finaliza proiectul prin care vreau să trec blogul pe un domeniu .ro și, de ce nu, să cuprind într-o carte articolele publicate în cadrul rubricii ”Sălajul Turistic”. Până atunci însă, să auzim numai de bine!