Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Top 10 Catedrale

$
0
0
Încă de la începutul creștinismului, în urmă cu peste două milenii, pentru oficierea serviciului divin, au început să fie construite biserici din ce în ce mai mari și mai impunătoare. Pentru realizarea multora dintre ele s-au folosit tehnici arhitecturale inovatoare, de decorarea lor ocupându-se cei mai mari artiști ai vremii. Sunt multe biserici minunate răspândite pe tot globul, însă nimic nu este mai impunător decât catedralele. În lumea creștină, catedrala înseamnă biserica centrală dintr-un oraș, de mari dimensiuni, unde liturghia este oficiată de ierarhul locului (episcop, arhiepiscop, mitropolit, cardinal etc). Termenul catedrală provine din latinul cathedra ceea ce înseamnă scaun sau loc de stat, cu referire la prezența scaunului sau tronului episcopului în interiorul acestuia. În timpul călătoriilor mele, am avut ocazia să vizitez multe din aceste edificii religioase, și de fiecare dată am fost uimit de dimensiuni, de stilurile arhitectonice și de operele de artă din interiorul acestora. Vă prezentăm un Top 10 (subiectiv, cum altfel?) al celor mai frumoase catedrale.





1. Catedrala Sfânta Maria din Valencia / Spania

Cel mai mare lăcaș de cult din Spania, ce va fi probabil întrecut doar de Sagrada Familia din Barcelona, aflată încă în construcție, Catedrala din Valencia uimește pe oricine care-i trece pragul. Două sunt motivele pentru care această impunătoare biserică este un obiectiv turistic de neratat. În primul rând, aici se îmbină armonios trei stiluri arhitectonice distincte: stilul romanic evident în construcția Porții Palatului, stilul gotic prezent la Poarta Apostolilor și stilul baroc la Poarta de Fier, principala cale de acces în catedrală. Fațada semicirculară, înaltă de 37 de metri, ce se desfășoară pe trei nivele este atât de bogat ornamentată încât privitorul are nevoie de câteva ceasuri bune pentru a vedea toate detaliile. A fost realizată între anii 1713-1724 și are reprezentările în mărime naturală ale sfinților Pedro Pasqual și Toma de Villaneuva sau reprezentările alegorice ale Speranței, Credința, Justiția și Caritatea. Un alt motiv pentru care Catedrala din Valencia este renumită, este Capela Sfântului Potir, o minunată bijuterie gotică, unde, susțin spaniolii, s-ar afla chiar Sfântul Potir cunoscut în istorie ca Sfântul Graal. Este celebra relicvă a creștinătății, acel pocal din agat cu mânere de aur din secolul I, despre care se crede că a fost folosit de Isus la Cina cea de Taină. Un articol (aproape) complet despre catedrală, poate fi citit aici

fațada Catedralei din Valencia



Capela Sfântului Graal

2. Domul din Florența / Italia
La vremea când a fost terminată, acestă impunătoare catedrală, ce reflectă atât de bine Renașterea Italiană, a fost cea mai mare din Europa. Cunoscută sub numele de Catedrala Santa Maria dei Fiore este la ora actuală întrecută în mărime doar de catedralele Sf.Petru din Roma, Sf.Pavel din Londra și de Domul din Milano. Proiectată de arhitectul Arnolfo di Cambio, construcția catedralei a început în 1296 și a durat 170 de ani. Mai mulți arhitecți și artiști renascentiști și-au lăsat amprenta asupra ei: Giotto, Andrea Pisano, Filippo Brunelleschi ca să-i amintim doar pe cei mai de seamă. Fațada neogotică, a fost construită între anii 1871-1887 de către Emilio de Fobris. Este impunătoare, bogat decorată, are un farmec aparte datorită combinației de marmură albă de Carrara, marmură roșie de Siena și marmură verde de Prato. Dincolo de fațadă, a cărei frumusețe este aproape imposibil de descris în cuvinte, două elemente de arhitectură o fac atât de celebră: turnul  campanilă al lui Giotto (am scris aici) și cupola lui Brunelleschi. Ambele sunt accesibile turiștilor și oferă panorame unice asupra Florenței.


Cromatica fațadei este dată de tipurile de marmură folosite


picturi pe partea interioară a cupolei




3. Hagia Sofia Istanbul / Turcia

Deși a decăzut din rangul de catedrală creștină, după cucerirea Constantinopolului de către Mohamed al II-lea Cuceritorul în 1453, Catedrala Sfânta Sofia sau Catedrala Sfintei Înțelepciuni a fost unul dintre cele mai mărețe edificii ale lumii, culmea stilului arhitectonic bizantin. Actualul edificiu ce nu mai îndeplinește funcții ritualice, fiind muzeu după ce a fost catedrală creștină și moschee musulmană, a fost construit între anii 532-537 de către împăratul Iustinian. Au fost folosite cele mai bune materiale din imperiu iar cupola a fost acoperită cu aur. La inaugurare, Iustinian a fost atât de impresionat încât a exclamat ”O Solomon, te-am învins” - aluzie la Templul lui Solomon. Și acum, după un mileniu și jumătate de la construcție, impunătoarea catedrală impresionează pe oricine-i trece pragul. Aici, viiztatorul va descoperi fascinante mozaicuri bizantine, cel mai celebru fiind ”Deises” - Rugăciune, ce-l reprezintă pe Hristos Pantocrator flancat de Fecioara maria și Sfântul Ioan Botezătorul. La fel de frumoase sunt și mozaicurile ce-i reprezintă pe împăratul Constantin al IX-lea și împărăteasa Zoe între care stă Hristos, respectiv pe împăratul Ioan al II-lea și împărăteasa Irina între care stă Fecioara Maria. Stilul monumental al catedralei a fost sursă de inspirație pentru multe din edificiile creștine. Mai multe informații despre această bijuterie, puteți citi aici

Alura impozantă a fostei catedrale bizantine

vedere din parcul Sultanahmet. Minaretele au fost adăugate în epoca otomană.


Mozaic Bizantin deasupra altarului




4. Catedrala Wawel din Cracovia / Polonia

Având numele adevărat Basilica Arhicatedrală Regală a Sfântului Stanislau și Venceslav, este numită și Catedrala Wawel de la denumirea cetății și a dealului pe care aceasta se află. Este considerată a fi un adevărat sanctuar național polonez, aici fiind locul de încoronare a regilor și mormântul acestora. Tot aici, cel care avea să devină Papa Ioan Paul al II-lea, a oficiat prima Liturghie în anul 1946. Actuala catedrală gotică datează din secolul al XIV-lea. De fapt, goticul nu este atât de pregnant, de-a lungul anilor diverși arhitecți influențează stilul arhitectonic. Interiorul opulent, conține zeci de capele care mai de care mai impunătoare. Indiscutabil este cel mai frumos interior de catedrală pe care l-am văzut vreodată, păcat că fotografiatul este interzis. Capela Sigismund, realizată de Bartolomeo Berrecci, este cel mai bun exemplu de arhitectură renascentistă din afara Italiei.  La Wawel sunt înmormântați 16 regi polonezi, printre care și Ștefan Báthory, transilvăneanul născut în Sălaj la Șimleu Silvaniei; 2 sfinți; 10 personalități ale vieții politice și culturale, printre care și fostul președinte Lech Kaczynski sau poetul național Adam Mickiewicz. Catedrala Wawel are două turnuri clopotniță. Cel mai faimos este Turnul Sigismund care adăpostește clopotul de 9.650 kg ce bate doar la evenimente religioase și naționale importante. Celălalt turn, Turnul de Argint are trei clopote: Gowarek, Howak și Maciek.


Stilul arhitectonic greu de definit al catedralei Wawel






5. Domul din Pisa / Italia

Chiar dacă din punct de vedere turistic, Domul din Pisa este oarecum eclipsat de mult mai celebru turn înclinat, cine zăbovește cu privirea și preț de câteva minute asupra fațadei impunătoare va exclama de admirație. Situat în Piazza del Duomo sau Piazza dei Miracoli din Pisa, celebrul Dom alcătuiește împreună cu Baptiseriul, Turnul campanilă și Turnul înclinat un tot arhitectonic vizitat anual de milioane de turiști din întreaga lume. Stilul maiestuos al fațadei este dat de îmbinarea straturilor alternative de marmură albă și marmură neagră cu bogate încrustații. Catedrala a fost proiectată de Bruschetto, în 1602 în stil romanic, aspect păstrat până astăzi. Deși neterminată în 1118 a fost sfințită de către Papa Gelasio II. A fost finalizată în secolul al XIII-lea prin terminarea fațadei de către Rainaldo. Echilibrul proporțiilor, faptul că nu este sufocată de clădiri, vecinătatea cu alte obiective turistice de prim rang ale Toscanei, fac ca această magnifică catedrală să fie una dintre cele mai vizitate din lume.


Fațada romanică a catedralei din Pisa

Catedrala și turnul înclinat - adevărați poli turistici



Gargui pe catedrala din Pisa




6. Stephansdom din Viena / Austria

Având hramul Sfântul Ștefan, catedrala din Viena a devenit unul din simbolurile orașului. În construcția impunătoarei catedrale se regăsesc stilurile romanic și gotic. În 1137 a fost ridicată în stil romanic prima catedrală ce a fost dedicată în anul 1147 Sfântului Ștefan de către cei care urmau să plece în a II-a Cruciadă. De-a lungul anilor biserica a fost extinsă, forma de astăzi datând din 1511. A avut o istorie tumultoasă, fiind salvată de la distrugere în timpul celui de-al doilea război mondial, de către căpitanul Gerhard Klinkicht care a refuzat să execute ordinele superiorilor. Fiind grav avariată, reconstrucția acesteia a început imediat după război, fiind redeschisă parțial în 1948 și apoi definitiv în 1952. Simbol al Vienei și al Austriei, Staphansdom fiind prezentă și pe moneda austriacă de 10 eurocenți, grandiosul edificiu este oarecum sufocat de construcțiile din jur. Însă dacă îi treci pragul vei găsi în interior alături de pacea și liniștea interioară pe care și-o dă orice biserică, adevărate bijuterii. Are dimensiuni impresionante de 107 metri lungime în exterior (91 de metri lungime în interior) și respectiv 39 de metri lățime. Turnul sudic are 137 de metri înălțime. Stephansdom adăpostește unul dintre cele mai mari clopote din lume, denumit ”Pummerin”. A fost realizat în 1711 prin topirea tunurilor capturate de la turci. O vizită în turnul Pummerin (despre care am scris aici) oferă o panoramă fascinantă asupra capitalei Austriei. Tot aici se află și cea mai mare orgă din Europa, având 125 de registre și 10.000 de tuburi, opera lui Anton Pilgram.


Catedrala din Viena, în plin proces de renovare


vedere spre altar

rețea de nervuri pe tavan, caracteristic stilului gotic

Anvonul - detaliu 


7. Domul din Siena / Italia

Toscana oferă, dincolo de magnificele peisaje unice în lume, monumente arhitecturale impresionante, ca rezultat al Renașterii Italiene. Orașele rivale Pisa, Siena sau Florența s-au întrecut în realizarea de mari edificii religioase. Siena nu s-a lăsat mai prejos și a realizat una dintre cele mai fascinante catedrale, fiind o îmbinare reușită a stilurilor romani și gotic. catedrala Sfânta Maria din Siena, cunoscută sub numele de Domul din Siena, a fost proiectată de către Nicola Pisano și realizată între anii 1215-1263. În epoca de glorie a orașului au existat tendințe de extindere a bisericii cu intenția declarată de a fi cea mai mare biserică din Italia. Ambițiile locuitorilor Sienei au fost spulberate în 1348 când moartea neagră a răpus peste două treimi din locuitori. Din ambițiile de mărire ale micuței republici, au rămas urmele unui zid care se vede și astăzi. În secolul al XIX-lea, fațada a cărei cromatică este dată de marmura de culori diferite, a fost decorată cu splendide mozaicuri placate cu aur. Catedrala este, în opinia specialiștilor, cel mai bun exemplu al goticului italian. 


Impunătoarea fațadă a catedralei din Siena






8. Catedrale Sfântul Vitus din Praga / Cehia

Impunătoarea catedrală dedicată Sfântului Vitus se află în castelul Praga, necropolă regală și imperială. Reprezintă unul dintre cele mai elocvente exemple ale goticului european, fiind realizată în 1344 la inițiativa împăratului Carol al IV-lea, pe locul unei basilici romane. Cel mai important arhitect a fost francezul Matthias din Arras venit din palatul papal de la Avignon. Deși nu a apucat să-și vadă opera terminată, verticalitatea stilului gotic târziu, claritatea și rigiditatea în respectarea proporțiilor sunt vizibile încă. În interior, Capela Wenceslas, care adăpostește moaștele sfântului, a fost construită de Peter Parler între 1344-1364. Terminarea lucrărilor magnificei catedrale, a avut loc târziu, în secolele XIX-XX. Lângă portalul de sud al catedralei se află statuia Sfântului Gheorghe, opera clujenilor Martin și Gheorghe. Copii ale acesteia se află atât în Cluj-Napoca cât și în Budapesta și au fost realizate la comanda împăratului Franz Josef. 







Statuia Sf.Gheorghe lângă Catedrala din Praga

9. Basilica Sfântul Ștefan din Budapesta / Ungaria

Cea mai mare și mai impunătoare biserică din Budapesta, Basilica Sfântul Ștefan (Szent István-bazillika), este a treia ca mărime din Ungaria (după Basilica din Esztergom și Basilica din Eger). Însă din punct de vedere spiritual este mai importantă decât oricare, întrucât aici se află una dintre cele mai sacre relicve ale Ungariei: mâna dreaptă mumificată (Szent Jobb) a primului rege creștin al țării Ștefan. Basilica a fost finalizată în anul 1905, la 54 de ani d ela începerea construcțiilor. A fost inaugurată în prezența împăratului Franz Josef și a primit demnitatea de Basillica Minor în 1938 din partea Papei Pius al XI-lea cu ocazia împlinirii a 900 de ani de la moartea regelui Ștefan. Stilul arhitectonic al edificiului este cel neoclasicist, biserica având un plan sub forma unei cruci grecești. Fațada este flancată de două turnuri clopotniță, în turnul sudic se află un clopot de 9 tone, cel mai mare din Ungaria. Interesant este faptul că la construcția bisericii s-a folosit marmură de la Rușchița. 


Basilica Sf.Ștefan 







10. Catedrala din Zagreb / Croația

Ce mai impunătoare construcție în stilul neo-gotic din Croația, catedrala din Zagreb a fost construită pe parcursul a câtorva sute de ani. Cel mai probabil, regele Ladislau (1040-1095) nu a construit o nouă biserică după proclamarea episcopiei de Zagreb ci a ridica la rang de catedrală biserica deja existentă. Abia după moartea sa au început lucrările de construcție ale unei noi catedrale, terminată în 1217 și hirotonită de către regele Andrei al II-lea. Acesta a fost distrusă de tătari în 1242, așa că episcopul Timotej a reînceput construcția unei noi catedrale, aceasta înglobând și vechile construcții. A fost dedicată Sfântului Ștefan, rege al Ungariei. Chiar și după cel de-al doilea război mondial au continuat lucrările de extindere sau renovare a catedralei. În perioada comunistă lucrările de renovare au continuat sporadic, pentru a se înteți după 1990. Astăzi, catedrala din Zagreb oferă o fațadă nouă, bogat decorată în stil neo-gotic, cu două turnuri gemene impunătoare. Deși este dedicată Adormirii Maicii Domnului, primul hram al Sfântului Ștefan este în continuare la fel de important.








Întrucât multe alte catedrale, poate la fel de frumoase și spectaculoase, ”n-au încăput” în acest top, promit că voi reveni cu episodul 2 din Top 10 Catedrale. 








Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48