Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Cum arată orașul tău de Sărbători? Al meu e superb!

$
0
0
Sărbătorile de Iarnă ce debutează odată cu Sfântul Nicolae și se încheie după Bobotează și Sfântul Ion, sunt fără doar și poate, cele mai frumoase de peste an. Nu există casă de creștini care să nu se pregătească pentru sărbători, nu există oraș în România care să nu se schimbe la față prin aprinderea iluminatului de Crăciun. Cu iluminat spectaculos ce crează un decor de basm sau mai modest în funcție de posibilități și buget, fiecare oraș încearcă să-și introducă cetățenii în Magia Crăciunului. Blogul Foto-Travel încearcă să surprindă modul în care orașele țării s-au pregătit de sărbătoare și lansează provocarea către oricine vrea să-și promoveze localitatea, jurnaliști, bloggeri sau simpli cetățeni. Este suficient să lăsați un link valid spre un articol sau spre un album foto, pe pagina de facebook a blogului Foto-Travel și link-ul va fi adăugat la finalul acestui articol.

Zalăul se pregătește de Sărbătorile de Iarnă și îmbracă haine multicolore. Asta dacă e să judecăm după mulțimea ghirlandelor luminoase care au împânzit Bulevardul Mihai Viteazul, principala arteră rutieră a orașului. Scriam într-un articol anterior că am fost dezamăgit de faptul că la Zalău, luminile de Crăciun nu s-au aprins cu ocazia Zilei Naționale a României și că pe platoul de marmură nu s-a împodobit bradul ca în alți ani. De fapt, de 1 decembrie, platoul din fața Prefecturii Județului Sălaj a fost singura zonă luminată de sărbători. Tot aici s-a deschis cea de a doua ediție a Târgului de Crăciun, care se pare că nu se bucură de succesul dorit de organizatori. Restul orașului, a rămas doar cu iluminatul public stradal. Însă era imposibil să nu vezi, tranzitând orașul, cum echipele de la SC Citadin SRL lucrează de zor la montarea ghirlandelor de luminițe. 





Așteptarea a meritat. În ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae, orașul a oferit celor aflați în centrul acestuia un spectacol de lumină cum nu cred că s-a mai văzut la Zalău. Acuma să nu credeți că e cel mai frumos iluminat de sărbătoare din țară. Însă la mărimea orașului și raportat la anii anteriori, este mult peste așteptări. S-au făcut eforturi consistente în acest sens. De fapt, acesta a fost și motivul pentru care, iluminatul de Crăciun nu s-a aprins de Ziua Națională. 

Sunt cinci zone în oraș, toate localizate în centrul acestuia, ce se disting prin lumini de sărbătoare. În primul rând este, așa cum spuneam, Platoul de marmură din fața Prefecturii. În decurs de o săptămână, de la a 1 decembrie, aici a fost amenajat și un parc de distracții pentru cei mici. Trenulețul sau mașinuțele vin să întregească un decor de sărbătoare asigurat de ghirlandele colorate ce înconjoară piața. De la stâlpul central din mijlocul platoului, pleacă în toate direcțiile ghirlande cu becuri colorate. Lipsește bradul central dar alți doi brazi, unul în colțul de la ceas iar altul în colțul dinspre Hotel Porolissum, împodobiți cu sute de becuri colorate vin să suplinească această lipsă.


Platoul din fața Prefecturii Sălaj
Târgul de Crăciun din Zalău
Apoi e bulevardul central și singurul de altfel al orașului. De la Scala, până în centru în fața Primăriei, pe o distanță de un kilometru, Bulevardul Mihai Viteazul este pur și simplu invadat de lumină. Sunt trei tipuri de ghirlande ce traversează în zig-zag artera rutieră. Primul tip, cel clasic cu beculețe mici galbene sau albe, traversează strada de la Scala până la jumătatea distanței față de ceasul de la Casa de Cultură a Sindicatelor. Urmează apoi, acele ghirlande ce sunt nelipsite din marile orașe, care imită ”țurțurii” de gheață. Pe ultimul tronson, de la Ceas la Primărie sunt ghirlande mai deosebite, cum nu am mai văzut la Zalău; predomină culoarea albastră. O plimbare cu mașina sau chiar pe jos, de la Scala la Primărie are darul de a te umple de bucurie. Care om, fie el adult sau copil nu se bucură la vederea atâtor becuri colorate? Și pentru ca atmosfera să fie una cu totul și cu totul specială, toți copacii aflați de-o parte și de alta a bulevardului, sunt decorați cu beculețe colorate.


Bulevardul Mihai Viteazul între Scala și Zahana


vedere asupra Bulevardului Mihai Viteazul



Instalații luminoase noi pe Bulevardul Mihai Viteazul
În parcul din fața fostului Cinematograf Scala, acolo unde anul trecut s-a aflat un Moș Crăciun într-o sanie trasă de reni, realizat în întregime din becuri colorate, anul acesta Primăria Municipiului Zalău a venit cu o surpriză. A fost montată o fântână luminoasă! Nu-mi era cunoscut termenul pe care l-am auzit la un post local de televiziune. Nu-mi puteam imagina cum ar arăta, însă vă spun că merită să o vedeți. Și doi dintre copacii din parc sunt ornați cu beculețe.


Fântâna luminoasă de la Scala


Copacii din parcul Scala ornați cu beculețe
O altă zonă importantă a orașului, ce a îmbrăcat haine de sărbătoare, este cea de la intrare în Parcul Central, acolo unde până în primăvara acestui an s-a găsit Troița Eroilor Revoluției. Pe acel platou de unde se urcă în parc, a fost amenajată o căsuță rustică din lemn și trestie care adăpostește scena Nașterii Domnului. Tradiția acestor scene, provine din lumea catolică, în Spania acestea se numesc ”Belen”. De cealaltă latură a platoului a fost adus un brad uriaș ce este decorat cu sute de becuri, culoarea predominantă fiind cea albastră. La baza bradului, Moș Crăciun alături de o sanie trasă de reni, completează decorul. Însă, surpriza pregătită de edilii orașului, este cea de a doua fântână luminoasă. Este montată chiar acolo unde în sezonul cald va funcționa o fântână arteziană autentică. Practic, dintr-un schelet metalic pe care sunt dispuse furtunuri luminoase, este creată imaginea unei fântâni. Ce surprinde în mod plăcut este că beculețele care se aprind succesiv sugerează ”curgerea” apei. Este, din punctul meu de vedere, cea mai spectaculoasă instalație. Potrivit administratorului public al orașului, domnul Radu Nistorescu, pentru cele două ”fântâni luminoase” de la intrarea în parc și de la Scala, fântâni aduse din Polonia, municipalitatea a plătit nu mai puțin de 6900 de euro.


Vedere asupra centrului orașului din Parcul Central
Bradul de Crăciun și Fântâna luminoasă de la intrarea în parc
Sania lui Moș Crăciun

Fântâna luminoasă de la intrarea în parc


Scena Nașterii Domnului
Dar cea mai frumoasă zonă decorată pentru Crăciun a Zalăului, este cea din centrul istoric al orașului, vis-a-vis de primărie. În micul parc din fața instituției, cei trei brazi ornați, ce înconjoară copia Lupei Capitolina, sunt spectaculoși. Șiruri lungi de becuri colorate în alb și albastru, îmbracă brazii, luminile lor sunt oglindite de geamurile magazinului Silvania sau ale BCR-ului. Gardurile vii ce înconjoară parcul sunt acoperite cu o plasă colorată, reușind să creeze un decor superb. Clădirea Primăriei Municipiului Zalău este și ea decorată de sărbătoare. Perdele luminoase înconjoară instituția și alături de plasa de beculețe de la balcon contribuie alături de celelalte spoturi luminoase la punerea în valoare a fațadei neobarocă a clădirii. Peste drum, Clădirea Transilvania ce se află în plin proces de renovare printr-un proiect Regio, este luminată feeric. Și cei doi brazi, dinspre Primărie, din parcul ce adăpostește statuia Wesselényi sunt la fel de frumos decorați. Păcat că superba statuie ce a aniversat în această toamnă 111 ani de la inaugurare nu este și ea pusă în valoare. Chiar dacă sumele alocate iluminatului de sărbători ar fi crescut, cred că puteau fi împodobiți și ceilalți brazi din parc, dinspre fântâna cu îngerași. Ar fi fost un prim pas spre împăcarea orașului cu istoria sa. 


Brazi împodobiți în parcul din fața Primăriei
Trotuarul din fața Primăriei
Clădirea Transilvania
Vedere spre primărie din parcul cu statuia lui Wesselényi
Primăria Municipiului Zalău
În așteptarea lui 2014

vedere dinspre Primărie spre Clădirea Transilvania
Pe de altă parte cârcotașii ar spune că da, orașul arată superb dar ce facem cu cartierele? Pentru locuitorii acestora nu este sărbătoare? Ici colo, răzleț mai dai de o ghirlandă colorată ce traversează câte o stradă. În rest nimic. Totul se concentrează pe zona centrală. Poate în anii ce vor urma, rețeaua de instalații luminoase pentru sărbătorile de iarnă se va extinde din centrul orașului spre cartiere. 

Desigur, oficialitățile locale merită pe deplin felicitate pentru modul în care arată orașul în prag de sărbători. A fost un efort financiar considerabil, față de instalațiile luminoase existente din anii anteriori au mai fost cheltuiți alți 60.000 de lei. E o sumă mare, însă zălăuanii merită să se bucure de un iluminat de sărbatoare ca în poveste. Și de ce nu, să fie mândri de orașul lor.


Iată cum arată orașele României de sărbători (lista va fi actualizată zilnic):

  • Cluj-Napoca
  • București
- Povești de călătorie: Piața de Crăciun din București, 2013
  • Zalău


Și pentru că poate, edilii noștri vor învăța ceva de la colegii lor din Europa, iată cum arată orașele mari ale bătrânului continesn, acum în prag de sărbătoare: 


  • Londra







Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48