Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Cel mai bun material de promovare a Zalăului și a Castrului Roman de la Porolissum

$
0
0
"Festivalul Roman Zalău – Porolissum", ajuns în acest an la a IX-a ediție, este un eveniment așteptat de către zălăuanii iubitori de istorie. Așa cum ne-a obișnuit de-a lungul anilor, festivalul reprezintă o adevărată lecție de istorie antică, ce atrage publicul prin parade militare, prin lupte de gladiatori, prin demostrații de luptă sau prezentări de echipament roman. Festivalul este organizat de către Primăria Municipiului Zalău și este finanțat printr-un proiect REGIO câștigat de către instituția amintită. Proiectul ”Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice locale”  transformă Zalăul, oraș aflat la doar câțiva kilometri de Limesul Roman și de Complexul arheologic de la Porolissum, într-un imens teatru în care daci, romani și nimfe se luptă ori dansează spre deliciul publicului.



Ediția din acest an a ”Festivalului Roman Zalău - Porolissum” a debutat cu stângul. Joi, 5 septembrie 2013 erau programate două evenimente culturale de excepție. Primul dintre acestea, lansarea schiței monografice ”Zalău – un oraș la frontiera de nord-vest a Transilvaniei” a istoricilor N. Gudea și V. Părău s-a anulat din motive necunoscute. A fost frustrant să mergi la ora prevăzută în program și să constați că sala ”Avram Iancu” a Primăriei Municipiului Zalău era goală. Și celălalt eveniment, lansarea filmului documentar realizat în cadrul proiectului, a fost un semieșec. În sală nu au fost mai mulți de 20 de persoane, cu oficialități cu tot, ceea ce demonstrează fie că evenimentul nu a fost bine promovat (deși au existat campanii de informare în presă și pe rețelele de socializare), fie interesul zălăuanilor pentru istorie și cultură este extrem de scăzut. Nici calitatea imaginii proiectate nu a fost cea mai bună, de vină fiind sistemul de proiecție. 

Documentarul, este în schimb, unul de excepție. Nu cred că exagerez când afirm că este cel mai bun produs media de promovare a municipiului Zalău și Castrelor Romane de la Porolissum și Buciumi. Zalăul nu a mai avut parte până acum de un astfel de produs de calitate și trebuie să profite din plin de acesta. Documentarul a fost realizat de către echipa Ghid Video Turistic, membră a diviziei Phantom Video Productions. Managerul acesteia, domnul Cosmin Giurgiu a fost de altfel prezent la lansare, alături de consultantul istoric dr. Andrei Pogăciaș și fotograful Alina Bondrea. De altfel, câteva secvențe din film, se găsesc și pe site-ul Ghid Video Turistic, făcând parte din episoadele excepționalei emisiuni ”Prin Transilvania cu Dr.Maxxy”

Documentarul are trei părți: prima în care este prezentat orașul Zalău, cu istoria sa și cu obiectivele sale turistice;  a doua în care accentul se pune pe atracția turistică numărul 1 a județului Sălaj, Castrul Roman de la Porolissum și o ultimă parte dedicată promovării Festivalului Roman. Mi-a plăcut scenariul filmului, modul în care se face trecerea de la orașul Zalău (care din punct de vedere istoric nu are nimic de a face cu așezarea romană de la Porolissum) la partea a doua a documentarului, cea dedicată castrului de la Porolissum. Și coloana sonoră a documentarului este remarcabilă, aceasta mulându-se perfect pe imagine.

Secvență din documentar: centrul municipiului Zalău

În prima parte, doamna Doina Cociș - directorul Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, prezintă clădirile de patrimoniu ale orașului. Sunt prezentate pe rând clădirea Transilvania – aflată în plin proces de renovare; clădirea Primăriei; fosta cazarmă militară, actualmente sediul Centrului de Cultură și Artă a Județului Sălaj; clădirea Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Dintre biserici sunt amintite Biserica Romano-Catolică și Biserica Reformată. Probabil că doar restricțiile legate de durata documentarului au făcut ca celelalte lăcașuri de cult să nu fie amintite nici măcar în treacăt.

Stema Zalăului din incinta Clădirii Transilvania

Interiorul Bisericii Reformate din Zalău

Liantul dintre cele două părți ale documentarului o constituie Limesul Roman, acel sistem defensiv format din valuri de pământ și șanțuri, ale căror urme mai sunt încă vizibile pe culmile Meseșului. Aici, pe frontiera de nord a Imperiului Roman, doctorandul Claudiu Iov de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, stă de vorbă cu dr. Andrei Pogăciaș, prezentatorul documentarului, despre ce a reprezentat din punct de vedere militar acest Limes. Imaginile prezentate sunt de o frumusețe tulburătoare iar simulările fortificațiilor de pe Limes vin să întregească imaginea acestuia. O altă discuție interesantă are loc între Andrei Pogăciaș și profesorul universitar Nicolae Gudea, chiar în Lapidariumul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, printre vestigii din epoca romană.

drd. Claudiu Iov de vorbă cu dr. Andrei Pogăciaș, pe Limesul Roman
prof.dr. Nicolae Gudea de vorbă cu dr. Andrei Pogăciaș
La Castrul Roman de la Porolissum (castrul mare de pe Dealul Pomăt) se desfășoară o veritabilă lecție de istorie în aer liber. Pe fondul unei lupte de gladiatori, în Amfiteatrul de la Porolissum, conf. univ. dr. Alexandru Diaconescu de la Catedra de Istorie Antică și Arheologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, explică modul în care se desfășurau aceste lupte. Sunt impresionante imaginile cu soarele la asfințit surprinse aici sau cea în care lupta este privită prin casca unuia dintre gladiatori.

conf. univ. dr. Alexandru Diaconescu alături de gladiatori în Amfiteatrul de la Porolissum

Ultima parte a documentarului este rezervată promovării Festivalului Roman. Pe fundalul devenit emblematic al Porta Praetoria dr.Andrei Pogăciaș prezintă echipamentul și armamentul romanilor sau al dacilor alături de voluntarii de la Asociația ”Amicii Muzeului” din Zalău și de președintele acesteia, dr. Dan Crișan-Băcueț. Zalăul se poate lăuda cu două trupe de reenactment ce activează sub egida asociației amintite, este vorba de o formație de romani ”Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria”și de o formație de daci și sarmați  ”Lupii Daciei”. Nu puteau lipsi din documentarul de promovare a Festivalului Roman, trupa de dans antic ”Nimfele Daciei”. Așa cum se arată în documentar ”Festivalul Roman Zalău-Porolissum este o călătorie în timp, o ocazie de a învăța despre istoria unuia dintre cele mai mari imperii ale omenirii. Festivalul are un pronunțat caracter educativ și interactiv ceea ce-l scoate din sfera evenimentelor obișnuite”.

trupele de reenactment ale Asociației ”Amicii Muzeului”
Nimfele Daciei
Lupta dintre daci și romani
Tocmai de aceea te-ai fi așteptat ca la o astfel de lansare a unui produs media de excepție, sala să fie arhiplină, iar elevi și profesori de istorie alături de cei pasionați să asiste la vizionarea filmului documentar. Aceasta a fost și tema dezbaterii de la finalul vizionării, dintre primarul municipiului Zalău, domnul Radu Căpîlnașiu, directorul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, doamna Corina Bejinariu și cei prezenți. Explicațiile acestui debut ezitant al Festivalului Roman, al lipsei de atractivitate a activităților din prima zi, sunt complexe și fiecare în parte nu reușesc să lămurească pe deplin absența publicului.

Primarul Radu Căpîlnașiu de vorbă cu cei prezenți la vizionarea documentarului
Organizatorii au pregătit și un stand de promovare a Festivalului Roman, unde au expus materialele promoționale realizate: DVD-ul cu filmul documentar, pixuri și brelocuri personalizate, cărți poștale cu imagini din timpul festivalului sau panouri cu fotografii realizate în cadrul ediției anterioare. Am fost plăcut surprins să constat că printre fotografiile expuse, sunt și câteva realizate de mine.

Standuri cu produse promoționale
Prin urmare, Zalăul are începând de acum, un instrument de promovare foarte bine realizat. Rămâne de văzut modul în care acesta va fi folosit și impactul pe termen lung asupra turismului sălăjean.

Sigla Festivalului Roman Zalău-Porolissum


Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48