Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Muntele Dragostei

$
0
0
Orice român ar trebui să urce măcar odată pe Muntele Găina. Supranumit și ”Muntele Dragostei” datorită unui obicei vechi de secole, poate fi considerat unul din locurile încărcate de spiritualitate ale românilor transilvăneni. Aici, se desfășoară în fiecare an, în cea mai apropiată duminică de ziua Sfântului Ilie ce se sărbătorește pe 20 iulie, celebrul Târg de Fete de pe Muntele Găina.

Tradiții și spiritualitate românească, sus pe Muntele Găina


Legendele leagă vârful muntelui de o găină de aur ce stătea într-un cuib pe ouă, tot de aur. Zâna care locuia pe munte și avea găina, dăruia odată pe an, câte un ou de aur ca zestre, unei fete sărace și cuminți. Asta până într-o zi, când cinci flăcăi din Vidra, îmbrăcați în straie femeiești au urcat pe munte și au furat găina împreună cu un coș plin cu ouă de aur. Unul dintre băieți a scăpat coșul, ouăle s-au rostogolit la vale până în apele Arieșului iar găina au ascuns-o undeva în munții Abrudului. Zâna a părăsit muntele, iar de atunci, în fiecare an, tinerii urcă pe munte în speranța că o vor reîntâlni. De la legendă, s-a născut un festival, vechi de 200 de ani: Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Pe vremuri, băieții urcau pe munte sâmbătă seara iar fetele veneau duminică cu zestre de măritat. În timp, festivalul s-a transformat într-unul în care se etalează obiceiurile și tradițiile locale.

Muntele Găina, aparține de grupa Munților Apuseni. Se află la limita a trei județe: Alba, Arad și Hunedoara, în centrul Țării Moților. Cel mai înalt vârf este Vârful Găina cu 1486 de metri. Se spune că aici, obișnuia ”crăișorul moților” Avram Iancu să poposească, de altfel, pe munte există o sculptură impunătoare reprezentându-l pe acesta. Odată ajuns sus, pe Muntele Găina, vei fi plăcut impresionat de panorama superbă asupra Apusenilor, ce se desfășoară în fața ta.



panoramă asupra Munților Apuseni


Ca să ajungi la Muntele Găina, din Turda trebuie să urmezi drumul național DN 75 ce face legătura prin inima Munților Apuseni, cu orașul Ștei din județul Bihor. În orașul Câmpeni, iubitorii de istorie pot vizita Muzeul lui Avram Iancu. Pe o clădire veche există o plăcuță comemorativă pe care scrie ”În această casă a fost în 1848-1849 cartierul general al lui Avram Iancu, prefectul Legiunii Auraria Gemina”. Conform surselor istorice, Legiunea II Auraria Gemina a fost una dintre cele aproximativ 15 legiuni românești organizate în Transilvania pentru a lupta cu trupele maghiare în timpul Revoluției de la 1848. Aria de recrutare a acestei legiuni era satele de moți din jurul orașului Câmpeni. Această unitate militară a fost condusă de însuși Avram Iancu (1824 – 1849).

La un moment dat, lângă un colț de stâncă ce are în vârf o cruce, mai multe mașini sunt oprite într-o parcare. Dincolo de râul aflat chiar lângă șosea, o mică cascadă este subiectul fotografiilor pe care turiștii le fac. Un jgheab, pe care cei din zonă îl numesc ”cioroi” traversează râul și aduce apă proaspătă și rece. 




La ieșire din Câmpeni, se face stânga pe drumul județean 762 ce trece printr-o serie de sate pitorești. În satul Vidra, se află o formațiune geologică interesantă, numită Dealul cu Melci. Conține fosile foarte bine conservate, de când aici era fundul Mării Thetis. Vis-a vis de Dealul cu melci, la doar câteva sute de metri de drum, se află o cascadă spectaculoasă pe care localnicii o numesc Cascada Pișoaia. De fapt, un mic pârâu cade de pe un prag stâncos de calcare cristaline, formând cascada. Un jet puternic formează o pânză de apă iar alături firicele de apă se preling pe mușchii ce stau agățați de stâncă. Atmosfera idilică este completată de o casă de lemn și o căpiță de fân din apropiere.


gospodărie specifică Țării Moților


cascada Pișoaia






Mai departe, drumul DJ 762 trece prin localitatea Avram Iancu, iar de aici, un drum de țară urcă de-a lungul Văii Dobranei spre Muntele Găina. Case de moți, din lemn și curți mici îngrădite cu garduri stau înșirate de-a dreapta drumului. Ici colo, câte o antenă parabolică, dovadă că ”civilizația” pătrunde și aici. Unele case sunt mai mari, cu etaj și sunt tencuite, semn că oamenii sunt mai înstăriți sau poate, fii lor sunt presărați prin lume și mai trimit bani acasă. Drumul este mărginit de păduri de foioase amestecate cu conifere. Simți cum mașina gâfâie la deal. Apoi, brusc, ieși din pădure și relieful se schimbă. Pădurea lasă loc jnepenilor și pășunilor alpine. Panorama munților ce te întâmpină este amețitoare. De abia acum drumul începe să urce cu adevărat. Interesant este faptul că drumul apare pe hărțile Google în aplicația Google Street View.

drumul ce duce spre Muntele Găina așa cum apare în Google Street View
  
La baza muntelui, la o bifurcație de drumuri,  zeci, poate sute de mașini stau aliniate pe pășune. Pe un drum, unele se încumetă să urce ridicând o coloană de praf. Pe celălalt drum, alte mașini coboară. Agenți de circulație dirijează traficul, aici în creierii munților. Fie că mergi cu mașina, fie că o iei la picior, sus pe munte, ai surpriza să vezi mai multă lume decât te-ai fi așteptat. Poiana este plină de mașini și corturi ridicate peste tot. Tineri de toate vârstele, își fac de lucru pe lângă cort, unii aprind focul, alții stau pur și simplu la soare. Și soarele, aici la peste 1400 de metri altitudine, arde tare de tot. Din păcate, multă mizerie este împrăștiată peste tot; speri ca la sfârșitul sărbătorii, odată cu strângerea corturilor, tinerii să ia cu ei și gunoiul menajer. 

parcarea improvizată la baza muntelui

Camping improvizat pe Muntele Găina



Pe Muntele Găina, sculptat în marmură albă, ”crăișorul munților” Avram Iancu, scrutează cu privirea zările și veghează asupra Țării Moților. Statuia este opera sculptorului Dumitru Mățăoanu (1888-1929). Lângă statuie, o cruce de beton  - Crucea Iancului - are montată o plăcuță pe care se poate citi: ”Înălțatu-s-a această sfântă cruce întru amintirea neuitatului erou al munților, Avram Iancu, cu prilejul serbării centenarului nașterii sale. S-a sfințit în ziua de 1 septembrie, anul mântuirii 1924 în prezența M.S. Regele Ferdinand și al reprezentanților națiunii române, întregite și recunoscătoare”. Ghirlande de brad proaspete și coroane de flori sunt depuse la baza statuii. Ca într-un pelerinaj, aproape toți cei prezenți trec și se fotografiază cu statuia lui Avram Iancu.

Statuia lui Avram Iancu de pe Muntele Găina

Statuia și Crucea Iancului



Jos, mai în vale, pe o scenă, spectacolul folcloric este în toi. Mulțimea stă jos pe iarbă și ascultă melodiile patriotice sau pe cele populare. 



Scena amenajată pe Muntele Găina


Alături, câteva tarabe expun produse artizanale: ciubere, banițe și alte obiecte de lemn; curele și hamuri pentru cai; coșuri împletite de nuiele; ulcele și oluri de lut; clopoței și talăngi; sau pur și simplu tot felul de suveniruri pe care le găsești peste tot. La mare căutare sunt steagurile românești, mai mari sau mai mici, de tip fanion sau concarde tricolore.



Târg pe Muntele Găina







Ediția din acest an, a tradiționalei sărbători ”Târgul de Fete de pe Muntele Găina” are loc în perioada 20-21 iulie 2013. Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba și respectiv Consiliul local și Primăria comunei Avram Iancu, se desfășoară sub sloganul ”Hai pe muntele dragostei”. Acesta debutează, sâmbătă 20 iulie la ora 10.00 în comuna Avram Iancu cu o paradă a portului popular și un spectacol folcloric de la care nu vor lipsi tulnicăresele din Avram Iancu. Seara, începând cu ora 21.00, conform tradiției, sus pe munte, tinerii sunt invitați la distracție. Vor concerta Desperado și Spitalul de Urgență iar târziu în noapte se va aprinde și un foc de tabără.

Afișul ediției 2013 a Târgului de Fete

Duminică, la ora 9.00 va avea loc un Te Deum și depuneri de coroane de flori la Crucea Iancului. Se poate vizita Târgul Meșterilor Populari iar începând cu ora 11.00 pe scena amplasată în poiana de pe Muntele Găina, va avea loc un spectacol folcloric, capul de afiș al acestuia fiind îndrăgitul interpret Nicolae Furdui Iancu. 

Pentru mai multe detalii și programul detaliat al menifestărilor din acest an, se poate vizita pagina de facebook.





Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48