Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Croația, al 28-lea stat membru al Uniunii Europene

$
0
0
Începând cu 1 iulie 2013, Croația devine cel de-al 28 stat membru al Uniunii Europene. Blogul Foto-Travel publică o serie de articole dedicate acestui eveniment, grupate sub genericul Jurnal croat: de la Zagreb la Dubrovnik. De asemenea, vom modifica banner-ul blogului, care va conține imagini din Croația.


Croația, va fi de mâine, cel mai nou membru al Uniunii Europene. Încet, încet, visul european – acela al cuprinderii tuturor statelor bătrânului continent, într-o uniune politică – devine realitate. Uniunea Europeană s-a format în 1951 având la bază șase membri fondatori: Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg. După extinderile succesive din 1973 (atunci au aderat Irlanda, Marea Britanie și Danemarca), 1981 (Grecia), 1986 (Portugalia și Spania), 1995 (Finlanda, Suedia și Austria), 2004 (Polonia, Slovenia, Ungaria, Malta, Cipru, Letonia, Estonia, Lituania, Cehia și Slovacia) și 2007 (România și Bulgaria), iată că Uniunea Europeană își deschide porțile pentru o nouă țară. Croația va deveni cel de al 28-lea membru al UE, fiind al doilea stat al fostei Iugoslavii ce aderă la Uniunea Europeană după Slovenia și al doilea stat din Balcani, după Grecia.

regiunile turistice ale Croației



Din punct de vedere istoric, Croația a aparținut mereu marii familii europene, chiar dacă destinul său a fost împletit cu al altor popoare din Balcani. De la romani la venețieni, de la unguri la austrieci și mai recent la iugoslavi, acest teritoriu locuit azi de croați, a fost mereu un teren râvnit în ciuda aridității coastei dalmate. Fiecare din popoarele care au stăpânit o vreme aceste teritorii și-au lăsat amprenta în cultura, obiceiurile, gastronomia și religia croaților.

Parcul Național Plitvice 

Okrug Gornji

Geografic, Croația este situată în Europa centrală și de sud-est, învecinându-se la nord cu Slovenia și Ungaria, la sud-est cu Bosnia-Herțegovina, la est cu Serbia și la Vest cu Marea Adriatică. Sudul extrem, din jurul orașului Dubrovnik, este o enclavă, având legături cu restul țării, doar maritime. Asta pentru că terestru țara este ”ruptă în două”, de ieșirea de aproximativ 20 km a Bosniei la Marea Adriatică.  Având un relief variat, de la zonele de câmpie din Slavonia continentală la regiunile deluroase din nord, în Croația predomină relieful carstic care ocupă mai bine de jumătate din teritoriul țării. Aici, Natura a realizat adevărate opere de artă, peșterile din Alpii Dinarici sau salba de lacuri din complexul Plitvice fiind cele mai elocvente exemple.

Split

Trogir

Turistic, Croația este demult o destinație preferată pentru occidentali. De la încheierea războiului de independență din anii 90 și desprinderea de fosta Iugoslavie, turismul s-a dezvoltat constant, generând venituri de aproximativ 6 miliarde de euro. Peste 10 milioane de turiști, proveniți în special din Germania, Slovenia, Austria sau Cehia aleg anual Croația. Sunt atrași de frumusețea peisajului, de îmbinarea spectaculoasă a muntelui cu marea de-a lungul coastei dalmate, de orașele medievale aflate în patrimoniul UNESCO dar și de parcurile naturale deosebite. În ultimii ani, Croația a devenit o destinație populară și pentru români. Aproape că nu există agenție de turism din România care să nu aibă pachete turistice pentru toate buzunarele.

Croația: hartă turistică


Am vizitat Croația timp de 10 zile în iulie-august 2011. Am fost impresionat de frumusețea peisajului acestei țări dar mai ales de bogăția patrimoniului cultural. Traseul pe care l-am ales a fost unul clasic și a fost împărțit în trei etape: prima etapă a presupus parcurgerea traseului Zalău-Grabovac (860 km). Am avut două nopți de cazare la Grabovac, foarte aproape de Parcul Național Plitvice; a doua etapă a cuprins traseul dintre Grabovac și Trogir (240 km). Aici, la Okrug Gornji, aproape de Trogir ne-am instalat ”cartierul general” de unde am realizat excursii mai lungi sau mai scurte de-a lungul coastei dalmate la Sibenik (46 km), Split sau Dubrovnik (254 km). A treia etapă, la sfârșitul sejurului, a constat în parcurgerea traseului Trogir-Zagreb  (380 km).

Zagreb

Dubrovnik

Despre toate aceste locuri, care fiecare se poate constitui într-o destinație de vacanță,  voi scrie în serialul de față. Pe parcursul a șapte episoade, ce vor fi publicate în prima parte a lunii iulie, voi prezenta următoarele obiective turistice:

Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48