Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

De Sânziene, Planeta îmbracă ie românească!

$
0
0
Azi 24 iunie 2013, sărbătorim nu doar Sânzienele ci și Ziua Universală a Iei. Blogul ”Foto-Travel. Lumea în imagini” se raliază acestei campanii de promovare a României, a valorilor ei tradiționale, prin publicarea unui material despre acest eveniment. Tot cu această ocazie, am modificat banner-ul blogului. Imaginile folosite reprezintă ii și costume populare din Sălaj. 


Ziua de 24 iunie este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene. Noaptea ce precede această zi, se crede că este magică – minunile sunt posibile, forțele benefice dar și cele negative ajung la apogeu. Potrivit site-ului crestinortodox.ro, legendele spun că ”Sânzâienele sunt niște fete frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii. Ele se prind în horă și dau puteri deosebite florilor și buruienilor, acestea devenind plante de leac. În popor se crede că în noaptea sânzienelor, zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ”

Sânzienele. sursa foto: www.femei-moderne.ro



Sărbătoarea este asociată cu cultul recoltei, al vegetației și fecundității și păstrează în ea un amestec fascinat de creștinism, păgânism sau vrăjitorie. Deși sunt asociate sărbătorii creștine a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și aducerii moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Probabil că denumirea este luată de la Sancta Diana, zeița silvestră.


Dar dincolo de ritualul și magia sărbătorii populare a Sânzienelor, în acest an, ziua de 24 iunie are pentru români o semnificație aparte. Este un moment remarcabil de demnitate românească, de afirmare și promovare a valorilor tradiționale românești, este Ziua Universală a Iei.

În mai puțin de un an, o comunitate constituită ad-hoc pe cea mai populară rețea de socializare, este gată să schimbe imaginea României în exterior, printr-un eveniment de excepție ce ar trebui să ne facă mândri că suntem români. Comunitatea ”La Blouse Roumaine”, căci despre ea este vorba, și-a propus nici mai mult nici mai puțin, să declare ziua de 24 iunie drept Ziua Universală a Iei.

pagina de facebook a comunității La Blouse Roumaine

Ia, este piesa principală a costumului popular românesc, termenul fiind atribuit doar cămășii femeiești. Aceasta este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză, având o deschidere în partea de sus. Materialul din care sunt confecționate variază, de la in și cânepă la mătase sau bumbac. Motivele cu care este împodobită sunt stilizate, de factură geometrică sau inspirate din natură.

Ia românească a fost sursă de inspirație pentru pictori și creatori de modă celebri. Astfel, Henri Matisse (1869 – 1954) – reprezentant de renume al artei secolului al XIX-lea, moștenitor al impresionismului și al neoimpresionismului  și exponent al curentului numit fauvism, pictează în 1940 celebrul tablou  ”La blouse roumaine”, inspirându-se probabil dintr-o ie românească ce i-a fost făcută cadou de prietenul său Theodor Pallady. Tabloul este în colecția Muzeului Național de Artă Modernă George Pompidou din Paris. Este momentul în care elementul vestimentar, ce reflectă cel mai bine cultura și tradiția românilor, intră în circuitul mondial. 


Henri Matisse - La blouse roumaine. Sursa foto: www.impressionnistes.canablog.com

schițe realizate de Henri Matisse. Sursa foto: www.impressionnistes.canablog.com

Au urmat apoi renumiții designeri vestimentari. Yves Saint Laurent dedică în 1981 o întreagă colecție, cuprinzând elemente autentice românești, în onoarea lui Henri Matisse. Și Jean Paul Gaultier, un alt designer renumit, introduce în colecția de toamnă din 2006, elemente de inspirație folclorică  românească.  



creații ale designerului Yves Saint Laurent. Sursa foto: www. aristokitties.blogspot.ro

creație vestimentară marca Jean Paul Gaultier. Sursa foto: www. aristokitties.blogspot.ro
Mai recent, în 2008, scriitorul portughez António Mega Ferreira, publică cartea ”A blusa romena”, inspirându-se așa cum era de așteptat din opera lui Matisse.

cartea scriitorului portughez António Mega Ferreira
Personalitatea care a promovat pentru întâia oară ia românească în Europa și în întreaga lume a fost Regina Maria (1875 – 1938), soția regelui Ferdinand I de România. Sunt cunoscute fotografiile de epocă în care Regina Maria apare îmbrăcată în ie românească.

Regina Maria în ie românească. Sursa foto: www.tkinter.smig.net 
Regina Maria. Sursa foto: www.tkinter.smig.net 


Regina Maria. Sursa foto: www.tkinter.smig.net 



Principesa Ileana. sursa foto: www.tkinter.smig.net 

Dar dincolo de promovarea unui produs autentic românesc, cum este ia, este de remarcat faptul că s-a reușit în termen relativ scurt, o mobilizare exemplară a românilor din țară dar și a comunităților românești din diaspora. Pagina de Facebook La Blouse Roumaine a reușit să strângă peste 24.000 de like-uri, proiectul demarat în urmă cu aproape un an reușind să devină astfel un adevărat fenomen social. Există și hashtaguri ce pot fi folosite în rețelele sociale Facebook, Instagram și Twitter pentru Ziua Universală a Iei.


Sursa foto: www.facebook.com/LaBlouseRoumaine


La propunerea ca ziua de 24 iunie 2013 să fie declarată Ziua Națională a Iei, au aderat o serie de personalități ale vieții culturale românești sau instituții de cultură. Astfel, nu mai puțin de 60 de evenimente vor fi organizate în aproape toată țara, printre cele mai interesante numărându-se o expoziție de fotografie ”FotografIE cu Ie”a Cătălinei Flamînzeanu de la Muzeul Țăranului Român; expoziția ”Măiastra – povestea nespusă a iei” de la Galeria Galateca sau parada iei organizată de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare. Lista tuturor evenimentelor ce vor fi organizate poate fi consultată aici.

Numărul evenimentelor globale organizate de Ziua Universală a Iei. Sursa foto: www.facebook.com/LaBlouseRoumaine

Și pe plan extern sunt organizate evenimente culturale ce vor avea în prim plan ia românească. În total, la nivel mondial vor fi 143 de evenimente organizate în 109 localități din 48 de țări de pe 6 continente. Pe rețelele de socializare, în special pe facebook sunt anunțate diverse evenimente care se raliază proiectului demarat de La Blouse Roumaine. Suntem români peste tot în lume și ne promovam identitatea culturală la nivel global! Prima ediție a acestei sărbători va avea loc pe 24 iunie 2013, de Sânziene! Chiar dacă suntem la mii și mii de km distanță de țară, dorul ne îndeamnă să sărbătorimromânește!”se arată într-un astfel de eveniment creat de comunitatea românilor din Odense, Danemarca.


afișul evenimentelor ce vor avea loc la Baia Mare. Sursa foto: www.facebook.com/LaBlouseRoumaine

afiș al evenimentelor organizate de comunitatea românească din Ucraina. Sursa foto: www.facebook.com/LaBlouseRoumaine

Unul dintre evenimentele ce beneficiază de cea mai mare vizibilitate, este cel al companiei românești de transport aerian Blue Air, care în ton cu evenimentele ce vor avea loc azi în toată lumea, va îmbrăca toate stewardesele curselor aeriene cu destinația Europa în ie românească. Sub sloganul ”Blue Air promovează RomanIA”  compania ”dorește pe această cale să promoveze, în Europa, unul dintre simbolurile noastre naționale și își îndeamnă călătorii să se alăture campaniei de susținere a RomânIEI. Pasagerii care vor zbura cu Blue Air în această zi, din și spre București și Bacău, primesc un cadou din partea companiei, dacă vin la bordul aeronavelor îmbrăcați în IE românească, din toate zonele, în stil tradițional, artizanal sau stilizat” se arată într-un comunicat al companiei.

sloganul companiei Blue Air. Sursa foto: www.facebook.com/LaBlouseRoumaine
Fără îndoială, proiectul demarat de comunitatea La Blouse Roumaine este una dintre cele mai închegate și de impact campanii de promovare a valorilor românești pe plan extern. Cei responsabili cu promovarea imaginii României, ar trebui să fie atenți la acest fenomen și, de ce nu, să promoveze ia românească ca brand de țară. Cred că vom avea numai de câștigat.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48