Quantcast
Channel: Foto travel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Sălajul turistic (12) - Porolissvm Fest 2012

$
0
0

Orașul Zalău se află localizat foarte aproape de Castrul Roman de la Porolissum - Moigrad. Aici, pe dealul Pomăt, la marginea imperiului, s-a construit inițial o tabără militară în anul 106 în timpul luptelor daco-romane. În mai puțin de 20 de ani, orașul Porolissum care s-a dezvoltat în vecinătatea castrului a devenit capitala provinciei Dacia Porolissensis sub domnia împăratului Hadrian. Chiar dacă romanii s-au retras din Dacia în anul 217, sunt dovezi care atestă faptul că orașul a fost locuit câteva sute de ani după aceea. Și acum la peste 1900 de ani de la înființare, Castrul Roman de la Porolissum este foarte bine conservat.




Poarta Praetorie

Drumul roman

Proximitatea unui obiectiv istoric de o asemenea importanță, aflat pe lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii, a fost din fericire exploatată cum se cuvine de către autoritățile locale zălăuane dar și de cele județene. Sunt premise ca Porolissum să devină un brand pentru Zalău, care ar putea contribui la revigorarea turismului sălăjean. Mă bucură faptul că în ultimii ani, aici s-au organizat o serie de manifestări care au promovat acest obiectiv și implicit orașul Zalău. 

Ce nu reușesc încă să înțeleg, este faptul că atât Primăria și Consiliul Local Zalău pe de o parte, dar și Consiliul Județean Sălaj pe de altă parte, au fiecare câte un eveniment de factură istorică dedicat Castrului Roman de la Porolissum. La începutul lunii august, Consiliul Județean Sălaj și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău au organizat Porolissvm Fest 2012 printr-un proiect cu finațare de la Administrația Fondului Cultural Național. În aceste zile, Primăria municipiului Zalău și Consiliul Local Zalău organizează Festivalul Roman Zalău Porolissum, tot printr-un proiect, dar pe fonduri europene. Din punctul meu de vedere, cele două instituții, Primăria Zalău și Consiliul Județean Sălaj ar trebui să-și dea mâna și să organizeze un singur festival roman. Totuși, pentru acest an pot fi găsite circumstanțe atenuante în sensul că probabil fiecare dintre instituții a încercat să acceseze fonduri pentru proiectele depuse separat, iar odată câștigate, ele trebuie realizate conform planificării propuse.

Ca o avanpremieră la Festivalul Roman Zalău Porolissum, care începe săptămâna viitoare la Zalău, vreau să scriu în acest post despre ceea ce s-a întâmplat acum o lună la Porolissum - Moigrad.

Așa cum spuneam, Consiliul Județean Sălaj și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău au organizat în perioada 3-5 august Porolissvm Fest 2012. Sub deviza ”trăiește istoria alături de noi” au reușit cu sprijinul unor parteneri să pună în scenă o reconstituire istorică. Este vorba de funeraliile împăratului Traian și aclamarea noului împărat Hadrian. Toate acestea dar și alte manifestări dintre care merită amintită masa rotundă ”Porolissum – cercetări arheologice recente, valorificare științifică și turistică” sau excursiile pe Limesul de la Brebi au fost foarte bine primite de public.


un ”roman” de veghe la marginea Imperiului


Știam că există diverse trupe de reenactment (reconstituire istorică), le mai văzusem și cu altă ocazie atât la Zalău cât și la Moigrad. Însă reconstituirea de acum este una specială. Cred că s-a reușit pentru prima dată la Porolissum o punere în scenă a funeraliilor unui împărat roman. Cadrul a fost unul adecvat, evenimentul având loc în amfiteatrul din vecinătatea castrului. Aici, pe o căldură aproape insuportabilă, sub un soare arzător, cu mică întârziere față de ora stabilită au intrat în scenă formațiile și trupele prezente: Terra Dacica Aeterna din Cluj Napoca, Vulturii din Călata, Vitvs Antiqva Cluj Napoca, Vikingii de la SilfrHaukr – Oradea, Nimfele Daciei Zalău, Cohors III Campestris Zalău, Lupii Pustei din Valea Ieruluiși Lupii Daciei Zalău

Cohors III Campestris

Lupii Pustei -Valea Ierului

Lupii Daciei - Zalău
Cei prezenți au avut ocazia să admire costumele, armele și celelalte efecte cu care aceste trupe au defilat. Fiind un festival roman, nu am înțeles de ce a fost nevoie să fie invitate și trupe medievale. Nu am nimic cu acestea, s-au prezentat chiar foarte bine dar în contextul dat nu aveau ce căuta. Probabil că aceste trupe au fost găsite și au acceptat să vină pentru a înlocui barbarii din  ”scena de luptă – revolta popoarelor barbare (daci, germanici, sarmați) din preajma provinciei Dacia și asedierea castrului”.

Dar să revenim la prima reconstituire istorică, cea a funeraliilor împăratului Traian. Este adevărat că din punct de vedere istoric, împăratul Traian (98 – 117) (având numele complet Marcus Ulpius Nerva Traianus) în timpul căruia imperiul a ajuns la expansiunea teritorială maximă, a murit la 9 august 117 în provincia Cilicia (astăzi sudul Anatoliei – Turcia). Deși moartea împăratului nu s-a produs la Porolissum în Dacia, reconstituirea pusă în scenă a prins la public. Organizatorii s-au gândit la cele mai mici detalii, corpul neînsuflețit al împăratului a fost adus și pus pe un rug. Conform obiceiului roman, morții erau incinerați. 

Funeraliile împăratului Traian


Împăratul Traian este incinerat


legiunile îi aduc un ultim omagiu


Nobililor sau celor de rang înalt, cu atât mai mult împăraților, li se organizau funeralii publice în care cei prezenți jeleau trecerea în neființă a decedatului. Exact așa s-a întîmplat și în reconstituirea de la Porolissum. Legiunile i-au dat onorul iar bocitoarele l-au plâns. Cei din familie participau și ei la procesiune, urmașii defunctului primeau urna cu cenușă.


Împăratul este jelit de cei prezenți


Pe patul de moarte, Traian l-a numit succesor pe Hadrian (117 – 138). Pe numele lui adevărat Publius Aelius Traianus Hadrianus a fost unul dintre ”cei cinci împărați buni ai Imperiului Roman”. A rămas în istorie mai cu seamă prin construirea celebrului Zid al lui Hadrianîn provincia Britannia ce va fixa granița de nord a imperiului.

În reconstituirea istorică de la Porolissum, împăratul Hadrian este încoronat primind însemnele imperiale: mantia roșie și coroana de lauri. Legiunile romane, dar și celelalte trupe prezente îi aduc onorul și în cinstea lui execută câteva manevre militare. 





încoronarea noului împărat


”tribuna oficială”

A urmat apoi parada trupelor de reenactment. Rând pe rând au trecut prin fața tribunei oficiale toate formațiile prezente. Fiecare s-a străduit să impresioneze publicul, în ciuda căldurii de afară, spre deliciul acestuia. Legionarii au exersat manevre specifice, gladiatorii s-au luptat până la epuizare, dacii au executat și ei diverse manevre de luptă, Vulturii Pustei au tras cu arcul.  

manevre specifice armatei romane


Lupii Daciei - Zalău

celebrul stindard al dacilor

Lupii Daciei - Zalău


Vulturii Pustei




După reconstituire și parada trupelor, toți s-au mutat la Poarta Praetoria unde adulții dar și cei mici au putut vizita tabăra militară sau au putut participa la diverse jocuri și ateliere istorice: concurs de tras cu arcul, de aruncare a securii sau de aruncare cu piatra, ateliere de ceramică etc.  Au fost pregătite bucate specifice romane, au fost standuri cu souvenir-uri. Cu această ocazie, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a lansat noul pliant de promovare a castrului. Cei mai mulți însă au preferat să stea la umbra corturilor sau a zidurilor Porții Praetoria și să urmărească scenele de luptă dintre gladiatori ale formației Vitvs Antiqva din Cluj-Napoca.

retragerea în tabără

aspecte din tabără

atelier de ceramică


tabară dacilor
A fost, din punctul meu de vedere, o reconstituire istorică reușită, s-a făcut uz de recuzita specifică epocii, organizatorii fiind foarte atenți la detalii. Cred că nu se putea găsi un loc mai bun pentru un astfel de festival, aici la Porolissum aveai impresia că ești teleportat cu aproape 2000 de ani în trecut. Poate, dacă s-ar fi amenajat o copertină la Amfiteatru pentru ca vizitatorii să nu se prăjească  la propriu în soare, ar fi fost mult mai mulți vizitatori. 

Astfel de manifestări sunt binevenite, sunt educative atât pentru adulți dar mai ales pentru copii. Sper ca și pe viitor, specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău vor mai organiza astfel de evenimente. Numai așa putem spera că Porolissum va deveni un punct turistic important.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 909

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48